Entitats veïnals, socials i sindicals: Volem el nou CAP Nord i també el CUAP, públics 100%

No Comment
Concentració el passat mes de febrer de Marea Blanca i associacions veïnals del districte 6 davant del CAP Nord.

Associacions veïnals, la Marea Blanca i el comitè d’empresa del CST reclamen nou CAP Nord i CUAP, i que aquests i el nou CAP Can Roca siguin públics 100%


Redacció

Les associacions veïnals del districte 6 de Terrassa, la FAVT, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública de Terrassa (Marea Blanca) i el Comitè d’empresa del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) han denunciat la «saturació del Cap Nord, un reflex del qual passa a tots els CAP de la ciutat», així com «la manca de recursos que tenim a Terrassa en relació amb el volum de població que som», informen des de la junta de la federació veïnal consultades per Malarrassa.

Els problemes venen de lluny. El 27 d’octubre del 2021 les entitats citades es van reunir amb el CST i l’equip de govern de l’Ajuntament de Terrassa per «posar sobre la taula la necessitat urgent d’espai al Cap Nord, recuperar l’atenció presencial amb els especialistes mèdics i la creació d’un CUAP (Centre d’Urgències d’Atenció Primària) per descongestionar les urgències dels CAP i l’Hospital, així com les llistes d’espera d’atenció primària i d’especialistes».

Com a mesura provisional i «per tal de no quedar-nos sense especialistes en aquest CAP Nord», les entitats van proposar que tornessin els barracons, a l’espera de poder fer un desdoblament d’aquest. Van suggerir també diferents llocs del districte per poder fer aquest desdoblament.

La indignació desborda tot el suportable: «Realment la ciutadania no té res a dir? Continuarem deixant que segueixi aquest maltractament sanitari que pateix Terrassa des de sempre? Potser és hora d’aixecar-nos i de dir prou, ens hi juguen la salut i la vida nostra i dels nostres éssers estimats»

El 17 de gener d’aquest any va tenir lloc una nova reunió de les entitats amb l’equip de govern de l’Ajuntament per fer repàs de tots els temes que s’havien posat sobre la taula en l’anterior reunió. Les entitats informen que la llista d’espera amb el metge de capçalera s’havia reduït un mes, però que encara cal esperar una mitjana de més d’un mes i mig per ser atesos. Pel que fa a llistes per visita amb especialistes tot continuava igual.

Així les coses, la representació del Govern aconseguí calmar la indignació veïnal i de professionals amb un anunci «sorpresa»: s’estavan mirant terrenys per a construir un CUAP, dintre del qual fer el desdoblament del Cap Nord.

El temps, tanmateix, continuà passar sense novetats al respecte. Davant el silenci de les administracions, el grup d’entitats, menys el comitè d’empresa, es reuní de nou, el 10 de març, per fer una valoració i prendre decisions, tot acordant demanar una altra reunió urgent amb el conseller de Sanitat: «No enteníem com, a través de mitjans de comunicació, sortien notícies de temes tractats anteriorment en reunions i no ens ho havien notificat», han declarat des de la junta.

Notícies com aquestes: «CatSalut anuncia la construcció d’un CUAP a Terrassa». «El CAP Can Roca no obre en març». «L’ajuntament cedeix un terreny per a la seva construcció» i «Fonts properes a Salut descarten l’acció de cap mòdul per desdoblegat l’activitat sanitària”, titulava Canal Terrassa el dia 2 de març. “Fonts municipals confirmen que CatSalut i Ajuntament fan treballs per localitzar el millor espai per a la construcció del nou CAP, en una reunió que vam mantenir amb el d’apartament de salut”, el Món Terrassa, el 5 de març.

Les entitats aconseguiren una reunió amb Gerència del CatSalut i l’equip de Govern, el 31 de març, on la representació de Gerència va exposar l’estat de la situació. Pel que fa al CUAP, expliquen, van ser informades que els terrenys oferts per l’Ajuntament «no els hi agradaven per diferents qüestions» i que continuava la recerca d’emplaçament.

En relació amb el CAP Can Roca, afirmaren que aquest alleugeria la saturació del CAP Nord; i que metges del Cap Nord serien traslladats al nou CAP. En tot cas, encara s’havien de fer els concursos de direcció, i es continuava mirant quina plantilla aniria. O sigui, «que no es podia posar en marxa el CAP per manca de personal mèdic i d’infermeria».

La representació de les entitats, «veient totes les contradiccions del que ens estaven dient amb els comunicats publicats feia una setmana a mitjans i xarxes socials, els vam dir que no quedàvem satisfets amb la reunió. No ens van donar respostes concretes ni solucions reals a les problemàtiques que ara mateix té la població».

Mentrestant, es van poder veure a les xarxes socials frases com aquesta: “Nou Cap Can Roca i un nou CUAP”, tuitava l’alcalde de Terrassa Jordi Ballart, el 23 de març. “Visita de CST i Departament de Salut a les instal·lacions del nou CAP Can Roca”. La resposta del grup d’entitats: “quinze anys després, el CAP està construït, però no funciona”.

Les organitzacions socials saben ara que «és Mútua de Terrassa la que està impedint la posada en marxa del CAP Can Roca, per interessos econòmics, passant per sobre de la salut de la població»

Sorpreses novament, les organitzacions socials saben ara que «és Mútua de Terrassa la que està impedint la posada en marxa del CAP Can Roca, per interessos econòmics, passant per sobre de la salut de la població». I afirmen: «no entenem per què el CatSalut, que és qui ha d’autoritzar el proveïdor que gestioni aquest CAP, perquè Terrassa tingui l’atenció sanitària necessària i pública, permet aquest boicot de Mútua que, sense cap transparència del que fa amb els nostres diners, aposta cada cop més per la sanitat privada».

El 16 de juny, va tenir lloc una altra reunió entre l’AV del barri de Can Roca i representants del CatSalut, que no va aportar res de nou: «respostes donant llargues i reafirmant que l’atenció en el nou CAP la realitzaran especialistes de la sanitat privada», segons fonts veïnals.

«Després de reunions i de compromisos incomplerts», subratllen des de la junta de la FAVT, «la situació al CAP Nord cada cop és pitjor, amb llistes d’espera per les visites al metge de capçalera que moltes vegades superen els trenta dies

Així les coses, les citades entitats veïnals i socials es trobaren el passat 23 de juny, per compartir i actualitzar informacions i el calendari d’accions. Queda clar que no accepten de cap manera les propostes del CatSalut i es reafirmen en la decisió «d’anar conjuntament en la defensa de la Sanitat Pública, de les condicions laborals del personal del CST, de la gestió pública del nou CAP Can Roca i per denunciar la manca d’espais i recursos materials».

El 30 de juny donaran suport al Comitè d’empresa del CST en la seva intervenció al Ple municipal, i es farà una concentració en suport de les seves demandes: «En definitiva, anem a una!»

«Després de reunions i de compromisos incomplerts», subratllen des de la junta de la FAVT, «la situació al CAP Nord cada cop és pitjor, amb llistes d’espera per les visites al metge de capçalera que moltes vegades superen els trenta dies, seguim amb llistes d’espera interminables per visita amb els especialistes i amb col·lapses a urgències, etc.»

Per acabar d’arreglar-ho, «també ens assabentem que fer un nou CAP Nord no entra dintre les previsions del CatSalut», asseguren a Malarrassa. Una notícia que ja s’ensumaven, car l’eventual construcció d’aquest no té partida assignada en els pressupostos de la Generalitat.

Tot plegat, la indignació desborda tot el suportable: «Realment la ciutadania no té res a dir? Continuarem deixant que segueixi aquest maltractament sanitari que pateix Terrassa des de sempre? Potser és hora d’aixecar-nos i de dir prou, ens hi juguen la salut i la vida nostra i dels nostres éssers estimats».

Les entitats volen solucions i que el CAP de Can Roca entri en funcionament immediatament. Anuncien que ja no volen cap desdoblament del CAP Nord, «ara volem un Nou CAP Nord, com ells van prometre, i també volem un CUAP amb gestió pública». Per aconseguir això intentaran comprometre l’Alcalde i la regidora de Sanitat, «perquè donin resposta davant d’aquesta alerta sanitària a la nostra ciutat. No volem que ens donin la raó, volem solucions».

Related Articles

Deixa un comentari