Moviment ciutadà contra la implantació de la tecnologia 5G

No Comment

El Ple tomba una proposta ciutadana contra la implantació de la tecnologia 5G

El col·lectiu Sobirania i Salut Terrassa va intervenir en el ple municipal per denunciar els danys que, a parer seu, pot comportar la tecnologia 5G per a la salut, i per demanar als grups una moratòria en el desplegament d’aquesta tecnologia de xarxa mòbil a la ciutat. L’Ajuntament va aprovar recentment, amb el consens de tots els grups, fer una prova pilot a finals d’any per col·locar antenes d’operadors privats. Per tant, la proposta d’aquesta entitat no va ser aprovada, amb els arguments de les bondats econòmiques que suposa aquest avenç tecnològic, i que no estan demostrats els seus efectes nocius.

«Per sensatesa i responsabilitat, demanem que no s’implanti la tecnologia 5G fins que no es demostri la seva innocuïtat», expressà Sol García com a representant de l’entitat. Assegurà amb fermesa: «el 5G augmenta el consum energètic, gasta 10 vegades més que la fibra òptica, incrementa els residus, l’exposició a radiofreqüències». «Heu fet un estudi previ a aquesta prova pilot?», demanà García. A més, el col·lectiu esmentà que els ajuntaments són sobirans per regular la instal·lació d’antenes. «Per què no apliqueu el principi de precaució que marquen les directives europees?» A la vegada, citen exemples de ciutats europees (com ara Brussel·les, Torí, Florència, Ginebra) que sí que s’hi han oposat a desplegar el 5G.

Per tant, l’entitat Sobirania i Salut addueix raons sanitàries: «la contaminació electromagnètica és cancerígena, segons va dir l’OMS. El 5G és una tecnologia de disseny militar que pot danyar l’organisme humà, és progrés tenir més comoditat a costa d’estar malalts?», demanaren. El col·lectiu expressà que no està en contra de la tecnologia, per això defensa la implantació de fibra òptica, «molt més segura i ràpida», tot assegurant que «el temps ens donarà la raó també judicialment, ja que les denúncies augmentaran».

Tot aquest argumentari no fa variar la posició dels grups municipals. David Aguinaga (Cs) catalogà la implantació i els beneficis del 5G com una «política pública necessària que ha de tirar endavant aquest Ajuntament». Afegí que és una «aposta pel big data, que ajudarà a conèixer com està la ciutat en cada moment», per exemple per «saber en temps reals l’estat del trànsit». A la vegada, negà l’argumentari de ser nociva per a la salut.

En la mateixa línia, la regidora Ona Martínez (ERC), com a representant del govern, descriví la tecnologia 5G com «una oportunitat per a la ciutat», tot considerant: «ens permet avançar i ser més atractius per atreure empreses, més activitat econòmica i més ocupació, i això és també salut». «No podem anar en contra de cap a on va el món», afegí. Afirmà també que el consistori no té competències per fer una moratòria al 5G. Tot i això, defensà la capacitat d’informar, «ja tenim publicat un mapa d’antenes el qual seguirem actualitzant», i que es prendrien les mesures oportunes, tot afirmant que el 5G està molt per sota dels límits legals. En la mateixa línia es posicionaren els grups de JxT i PSC.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari