Petició a l’alcaldia de Terrassa per a l’aprovació –per part del ple- de la moció:
Iniciativa per la pau “Aturem les guerres”
En el marc de la campanya www.aturemlesguerres.cat, un col·lectiu divers de ciutadania de Terrassa ens mobilitzem perquè el govern local es posicioni amb claredat davant la preocupant dinàmica de guerres, militarització i comerç d’armes que està creixent impunement, al nostre país i a molts països del món, i que genera inferns, matances, migracions forçades, destrucció ecològica i perill real d’una guerra nuclear, guerra que no té retorn.
Per això moltes associacions i entitats ciutadanes instem al ple del consistori en aquests termes:
EXPOSEM:
1. Que la recent guerra a Ucraïna és un exemple més de com els governs de grans potències militars (en aquest cas l’OTAN i Rússia) no són capaços de resoldre les seves diferències amb diàleg o negociació, allistant la població com a carn de canó i enganyant-los invocant el dret a la legítima defensa per començar hostilitats o per protegir-se’n, en nom d’agressions presents o de greuges passats, amagant interessos de domini o de negoci.
2. Que els governs nacionals s’han mostrat incapaços i sense cap voluntat de posar fre a la creixent carrera armamentista. La despesa militar mundial de 2022 ha assolit de nou un màxim històric: 2,113 bilions de dòlars ($2.113.000.000.000), dels quals el 80% pertanyen a la OTAN i els seus aliats. Les exigències de l’OTAN han conduït a l’augment forçat de despesa militar als pressupostos generals de l’Estat Espanyol per al 2023, que presenten un augment de la despesa militar total -si comptem totes les partides- (per al 2023 augmentarà en un 25,3%, arribant a una despesa de 27.617 milions a l’any) que suposa un 2,17% del seu PIB, superant així l’exigència de l’OTAN del 2%. Despesa que en molts casos es realitza a costa d’unes pitjors prestacions socials per a la ciutadania.
3. Que els costos creixents que significa avançar pel camí de la guerra comporten una pèrdua pels treballadors i les classes populars, que ens enfronten a costos creixents d’aliments, d’energia, a una recessió econòmica i a una més gran incertesa social i política.
4. Que hi ha múltiples i senzilles maneres de reinvertir aquests pressupostos militars cap a polítiques constructives, per combatre els causes estructurals de la violència: creació de llocs de treball dignes i útils, l’atenció dels més vulnerables de la societat, la protecció del medi ambient, promocionar formes netes i sostenibles d’energia i maneres de consumir que no depredin els recursos del planeta…
5. Que l’article 1 de la Carta de les Nacions Unides urgeix a «Mantenir la pau i la seguretat internacionals» de manera que s’asseguri «per mitjans pacífics». Per tant hem d’apostar per sistemes de defensa legítima no ofensius –que no puguin ser una amenaça per a ningú– i efectius –no és una defensa aquella que provoca tants morts i destrucció. Hem aprés ja que les guerres no són un mitjà legítim per dirimir els conflictes.
6. Que la societat catalana està compromesa amb la pau, amb la resolució no violenta dels conflictes i amb la defensa del dret d’autodeterminació dels pobles, com es va demostrar en la guerra de Bòsnia, davant de la guerra de l’Iraq o el conflicte de Síria i amb l’acollida de refugiats derivats de les crisis humanitàries.
7. Que, davant de la incapacitat dels governs nacionals per respondre amb una mínima ètica i intel·ligència, en aquest moment tant delicat que vivim, i davant del silenci institucional global, que ens fa còmplices d’aquesta escalada armamentista, com a ciutadans, no ens podem quedar quiets ni callats.
Per tot això,
DEMANEM
1. Un posicionament públic del nostre govern local que digui NO A LES GUERRES, ni a Ucraïna ni enlloc, en nom de la ciutadania de Terrassa, amb la discussió i aprovació d’aquesta moció.
12. Fer una crida a escala d’Estat i en l’àmbit europeu i mundial, per impulsar moviments pacifistes i per exigir la fi de les guerres i provocacions entre estats, tot posant sobre la taula la necessitat urgent d’impulsar el diàleg en condicions d’igualtat.
3. Que es sol·liciti al Govern del Reino de España l’inici d’un pla de reconversió de la despesa en defensa militar cap a sistemes de seguretat humana de defensa no ofensiva i de defensa civil noviolenta.
4. Que es demani a la UE la implantació de corredors pacífics per fer arribar l’ajuda humanitària i assegurar l’asil i el trànsit dels refugiats, així com l’obligació de treballar per la fi dels conflictes armats i el manteniment de la pau.
5. Sol·licitar al Govern de la Generalitat de Catalunya un estudi de viabilitat i posada en marxa d’un sistema de defensa civil no violenta i d’un cos civil de pau, tal com l’Institut Català Internacional per la Pau ha recollit en algunes de les seves publicacions https://lluitanoviolenta.cat/projecte-defensa-noviolenta
6. Que el Govern municipal doni suport a la iniciativa ciutadana de crear una agrupació d’Auto Defensa Noviolenta i contribueixi perquè, qui ho desitgi, pugui preparar-se per a la protecció i defensa civil davant de tota mena d’emergències i catàstrofes, presents i futures.
7. Mentre la despesa militar continuï desbocada, que el Govern municipal faciliti informació i doni suport jurídic perquè la ciutadania pugui exercir el seu dret a l’objecció fiscal a la despesa militar i contribuir així alternativament amb els seus recursos a l’enfortiment de l’AutoDefensa Noviolenta de la població. https://objecciofiscal.org/projecte-2021-defensa-noviolenta/
8. Que, en cas de no ser-ne membres, el govern municipal s’adhereixi a la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau, i promogui aquest plantejament de concreció de la cultura de pau cap a sistemes de defensa noviolents per construir-la. https://wp.granollers.cat/alcaldesperlapau/
9. Fer una auditoria sobre quines activitats polítiques, culturals, socials i econòmiques es realitzen en el municipi que poden estar contribuint a la cultura de guerra i donar suport a les iniciatives a favor de la pau.
10. En concret sobre la guerra a Ucraïna:
a. Acollir i donar suport a les persones que exerceixen el seu dret a l’objecció de consciència i deserció, especialment les que són perseguides a Rússia, Ucraïna i Bielorússia com promou aquesta campanya.
http://aturemlesguerres.cat/insubmissio-a-totes-les-guerres/
b. Donar suport a les iniciatives ucraïneses de resistència civil recollides en estudis com La resistència civil
noviolenta ucraïnesa davant la guerra http://aturemlesguerres.cat/la-resistencia-civil-noviolenta-ucrainesa-davant-la-guerra/
c. Insistir i donar suport a totes les iniciatives diplomàtiques que portin a un alto al foc immediat, com a primer pas per a un acord just que doni seguretat i estabilitat a totes les poblacions de la zona com el pla de DIEM25 https://diem25.org/diem25-tiene-plan-para-paz-ucrania/
11. Fer conèixer aquesta iniciativa de pau a la població i, també, comunicar-la, als principals responsables polítics del conflicte.
Deixa un comentari