Una altra economia és possible, i també a Terrassa. Tot i que podem dir que el múscul de les empreses cooperatives a la ciutat és encara tou —malgrat les més de 140 cooperatives enregistrades—, comptem amb alguns referents que hem de remarcar.
Parlem amb Ricardo Ramírez, un dels fundadors i gerent de la cooperativa L’Eina. Aquesta empresa inicià la seva activitat l’any 2008, primer en el barri de Can Tusell, per passar més tard a tenir la seva seu a Torre-sana (Carrer Pamplona, 21) on es troben actualment. De fet, “es tracta d’entorns de característiques similars”, ens diu el Ricardo.
L’Eina la formen 5 socis treballadors que compten amb uns 90 treballadors assalariats que duen a terme la seva tasca en els diferents projectes que l’empresa realitza. Aquesta cooperativa treballa per a la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social que, duna banda, realitzen activitats d’atenció domiciliària, obres i altres reformes de la llar, i serveis de neteja. Per altra banda, també dediquen la seva activitat a l’educació en el lleure, amb diferents casals (com el casal d’hivern que han estat duent a terme) i la gestió d’activitats extraescolars de prop de 20 centres educatius de la comarca. Tot això a través de l’educació en valors de solidaritat, igualtat, convivència i respecte de les persones, i amb especial èmfasis en els infants i els joves. A la vegada, des de l’entitat es gestionen centres cívics i espais socio-culturals, així com altres projectes vinculats a l’economia social i solidària.
Pel que fa a l’Administració Local, el Ricardo constata una certa manca de sensibilitat per part de l’Ajuntament de Terrassa cap els projectes cooperativistes, tant a nivell polític com a nivell tècnic. “Sorprèn que en els plecs dels concursos públics a l’hora d’adjudicar certs projectes de caire social, no es tinguin en compte les condicions de les empreses licitadores com, per exemple, les que tenen a veure amb les condiciones de les treballadores”. El que sobta és que l’Ajuntament, segons el Ricardo, “prefereixi adjudicar serveis de neteja amb grans multinacionals, com ara CLECE, en lloc de fer-ho a empreses de l’economia social. I és que nosaltres, com a cooperativa que som, apostem per generar llocs de treball dignes”. En aquesta línia, apunta el Ricardo, “entenem l’economia social més enllà de la tasca dels centres especials de treball”.
L’Eina forma part de la Federació de Cooperatives de Treball, i també de la Xarxa d’Economia Social, amb qui duen a terme cada any el seu Balanç Social, una mena d’auditoria on es mesuren paràmetres que van més enllà dels purament econòmics (el darrer informe resultant es pot mirar a la web): el grau d’implicació dels treballadors en les decisions de l’empresa, la igualtat o el compromís ambiental i social de l’empresa cooperativa. Per al Ricardo, la importància d’això és cabdal: “per exemple l’any 2012 els socis treballadors vam decidir abaixar-nos els nostres salaris”, la qual cosa els va permetre afrontar millor situacions de crisi que no pas ho farien altres empreses convencionals.
A nivell local, L’Eina es troba també integrada dins l’ALEI, juntament amb altres entitats del tercer sector de Terrassa. D’aquesta plataforma va sorgir el menjador social de La Trobada, un projecte en comú que ha reeixit prou bé al llarg d’aquest any. “És la prova de que fent coses plegats podem arribar més lluny”. Tot i així, es constata que falta un espai comú que aplegui les diferents iniciatives que hi ha a la ciutat al voltant de l’economia social. Per al Ricardo, “potser treballem massa individualment en el nostre dia a dia”. Per això, “volem que a Terrassa es pugui conformar una mena de taula d’entitats del tercer sector de la ciutat, per ajuntar esforços i també per tenir més pes davant de l’administració”.
1 Comment
IV Jornades de l’Eina Cooperativa sobre l’esport als centres educatius - Created by Redacció malarrassa - In category: Món cooperatiu - Tagged with: - malarrassa - El periòdic independent i gratuït de Terrassa
30 gener 2017 - 9:35[…] L’Eina Cooperativa és una entitat sense ànim de lucre que vol contribuir al desenvolupament social sostenible de les persones, entitats i territoris amb els que hi treballem, donant resposta a les necessitats concretes des del compromís i la responsabilitat social. La seu de l’Eina Cooperativa es troba al carrer Pamplona núm. 21, al barri de Torre-sana. […]