La campanya impulsada arreu de l’estat pel Sindicat de Llogateres crida a no pagar el lloguer l’1 d’abril per motius humanitaris.
Imatge de la vaga de lloguers a Nova York el 1919 (Font: suspensionalquileres.org)
Són milers i milers les famílies que, durant la crisi que està causant la Covid-19 i la paràlisi de gran part de l’activitat arran del decret d’alarma, ja es troben que no podran fer front a les despeses més bàsiques. Una de les despeses més flagrants que han d’afrontar, en molts casos a l’inici del mes, és la del pagament del lloguer, sigui de l’habitatge per viure o bé dels establiments comercials.
Per això, a tot l’estat s’ha encetat una vaga per part del Sindicat de Llogateres i altres col·lectius, amb els hashtags #VagaDeLloguers i #HuelgaAlquileresYa, que prioritza el fet de mantenir un habitatge digne, que ofereix una acció col·lectiva per no pagar el lloguer, efectiva des de l’1 d’abril. Un altre dels lemes de la vaga i que serveix per il·lustrar la situació dramàtica és: “si no cobrem, no paguem”.
“No cobrem, no paguem”
Així es pot llegir en el manifest que acompanya la vaga, el qual afirma que si l’economia productiva s’atura, també ho ha de fer l’economia rendista “de les rendes immobiliàries que se segueixen cobrant a preu d’or”. La vaga s’adreça a “totes aquelles persones que estan vivint com els seus ingressos cauen o entren en situació de precarietat”, i que malgrat això, “són obligades a pagar lloguers a preus desorbitats”. Un altre dels lemes de la vaga i que serveix per il·lustrar la situació dramàtica és: “si no cobrem, no paguem”.
La campanya denuncia que davant la demanda de suspensió de pagament del lloguer, el govern central no està fent res (aquest està decidint encara quines mesures prendrà per fer front a aquest drama social). A la vegada, la vaga va acompanyada d’una caixa de resistència i crida a la “solidaritat de tota la societat”, donada la “importància de tenir un sostre, encara més en moments com aquest”.
El web suspensionalquileres.org ofereix una documentació model per justificar l’impagament del lloguer de l’habitatge o del local comercial, i adreçar-la al propietari de l’immoble. També inclou una notificació de vaga, que es pot adreçar al Ministerio de Transporte, Movilidad y Agenda Urbana.
La campanya de suspensió del pagament del lloguer mentre duri la crisi, també compta amb una campanya de recollida de signatures a la plataforma change.org.
Al llarg de la història, existeixen múltiples exemples de com en situacions d’emergència com la que vivim, s’han produït arreu casos d’organitzacions populars de vagues de lloguers, com explica en un fil de Twitter el col·lectiu Batzac-Joventuts Llibertàries.
?⚫ OBRIM FIL sobre la ‘Vaga de lloguers’ ? que es va produir l’any 1931 a Barcelona i altres ciutats de l’estat espanyol i del món. ?⚫
????
— Batzac – Joventuts Llibertàries (@Batzac_JL) March 30, 2020
Deixa un comentari