Davant la sentència, l’alcalde Ballart declara: “Només hi ha una solució: votar en referèndum”

No Comment
L’alcalde de Terrassa Jordi Ballart llegeix la declaració sobre la sentència contra el Procés, el 14 octubre 2019. Foto: Ajt. Trs

L’alcalde de Terrassa Jordi Ballart es posicionava, ahir, contra la sentència del Tribunal Suprem espanyol que condemna els dirigents socials i polítics processats per la celebració del referèndum de l’1 d’octubre. Aquest dilluns 14 d’octubre, una altra data important per a la història del país, es feia pública la sentència dels tribunals espanyols, amb condemnant a penes d’entre 9 i 13 anys les persones encausades, el terrassenc Josep Rull entre elles.

Una sentència que «no ens mereixem», declarà en Ballar en anunciar una reunió «extraordinària i urgent» de la Junta de Portaveus. L’Alcalde expressà la seva «solidaritat amb Josep Rull, un terrassenc molt estimat i molt respectat per una immensa majoria (…), ara toca compartir amb ell un sentiment de solidaritat i d’empatia». Afirmà també la solidaritat amb «els polítics i polítiques condemnats i condemnades, amb les seves famílies i persones més properes».

«Crec que la sentència i les penes de presó, així com la resta de procediments judicials en marxa, no contribuiran a solucionar res si l’únic que busquen és condemnar, castigar o amenaçar», afegí, perquè «només hi ha una solució sensata, pacífica, democràtica i serena, partint del diàleg i del respecte. Votar en un referèndum».

Llegiu íntegra la Declaració institucional de l’Alcalde de Terrassa

Dilluns, 14 octubre de 2019

Bon dia a tothom,

El Tribunal Suprem acaba de fer pública la sentència que fa tantes setmanes que esperem i que marcarà un abans i un després a Catalunya i al conjunt d’Espanya.

No ens mereixem una sentència com aquesta, que farà que les coses siguin encara més difícils.

Fa uns minuts s’ha convocat una Junta de Portaveus extraordinària i urgent, que se celebrarà en breu, per valorar aquest moment polític que afecta a la nostra ciutat.

Terrassa és diversa, aquest Ajuntament és divers i plural. Aquesta és la riquesa de la democràcia, per difícil que sigui el moment que estem vivint, un moment històric que posa a prova les nostres conviccions més profundes.

En aquest context, vull fer una Declaració Institucional, adreçada a totes les terrassenques i tots els terrassencs.

En primer lloc, vull expressar la meva solidaritat amb Josep Rull, un terrassenc molt estimat i molt respectat per una immensa majoria, formada per persones que no forçosament pensen com ell, però sí que estan al seu costat com a ciutadà, com a amic, com a company.

En un moment tan dramàtic com aquest, crec que cal remarcar que, compartim o no les seves idees o les seves actuacions, ara toca compartir amb ell un sentiment de solidaritat i d’empatia. Insisteixo, per ser persones no cal pensar igual, però sí sentir i comportar-nos com a persones.

També vull expressar la meva solidaritat amb la seva esposa, la regidora Meritxell Lluís, amb els seus dos fills i amb la seva família i les persones que més l’estimen. Aquest és per a ells i elles un moment de dolor i de ràbia, i volem estar més que mai al seu costat, de la mateixa manera que ens posem a la seva disposició per a tot allò que puguin necessitar en aquests moments tan difícils.

Per altra banda, també vull fer pública la meva solidaritat amb els polítics i polítiques condemnats i condemnades, amb les seves famílies i persones més properes. Torno a dir-ho, això no implica que estiguem d’acord, sinó que som persones i compartim sentiments i valors d’humanitat i solidaritat.

Crec que la sentència i les penes de presó, així com la resta de procediments judicials en marxa, no contribuiran a solucionar res si l’únic que busquen és condemnar, castigar o amenaçar.

Totes i tots ho sabem, més enllà dels nostres posicionaments: només hi ha una solució sensata, pacífica, democràtica i serena, partint del diàleg i del respecte. Votar en un referèndum, organitzat amb totes les garanties democràtiques, que sigui homologable a nivell internacional, que estigui acordat amb claredat i amb un compromís rigorós de respecte al resultat, sigui el que sigui.

Aquesta és i ha de ser l’hora dels demòcrates, siguin independentistes, unionistes o federalistes, arreu de Catalunya i arreu d’Espanya.

La democràcia i la llibertat ens uneixen, al marge de les ideologies o de les legítimes posicions de cadascú.

I la democràcia és i ha de ser la resposta serena, constructiva, a la crisi política, territorial i institucional que sacseja el nostre país en els darrers anys.

Som una gran majoria, a Catalunya, la gent que vol una sortida democràtica, pacífica, respectuosa i legal.

Una sortida basada en el diàleg i el pacte, en la voluntat d’entendre’ns i de conviure, acceptant sempre la voluntat democràtica majoritària a la nostra societat, però també respectant sempre els drets de les minories. La democràcia és i ha de ser una combinació de majories i de pactes, perquè només funciona quan tothom hi surt guanyant i deixa de funcionar quan el que es busca és la derrota o la rendició d’una part de la societat.

Estic convençut que ara és fonamental preservar, més que mai, la unitat a la nostra ciutat, de tal manera que aquest sigui l’Ajuntament de tothom i per a tothom, un espai al servei d’una ciutat plural, compromès amb el país i amb el món, una institució que representa tothom i que és un reflex de la diversitat dels terrassencs i les terrassenques.

Finalment, vull fer una crida a la serenitat, al civisme i a la convivència.

Som una ciutat i un país de pau i ho hem de seguir essent.

El carrer és i ha de ser de tothom, és un espai de llibertat, per a tothom qui es vulgui manifestar, lliurement i pacíficament.

Des de l’Ajuntament vetllarem per la llibertat, per la seguretat i per la convivència, i al llarg dels propers dies farem un seguiment constant de l’evolució de la situació.

I ja per acabar…

Només reiterar la crida a la serenitat i al civisme en aquests moments difícils que viu el nostre país, al mateix temps que remarcar una vegada més que la sentència i les penes de presó no resolen res.

Per últim, demano que tothom estigui a l’altura dels valors democràtics i de l’esperit de pau que són el fonament de la identitat de Terrassa i de Catalunya.

Sempre, sempre, sempre, estarem units i unides al voltant de les llibertats, els drets humans i la democràcia.

Moltes gràcies.

Related Articles

Deixa un comentari