Dures crítiques de l’oposició a la compra “poc transparent i amb errors” del milió de mascaretes que ha fet l’equip de govern

No Comment

Els grups de PSC, JxCAT i Cs coincideixen en el fet que la compra s’ha fet amb poca transparència i destacant els errors tècnics que s’han comunicat pel que fa a la tipologia de mascaretes i pel seu ús adequat.


Miquel Gordillo

El ple municipal corresponent al mes d’abril ha estat el primer de la història que s’ha celebrat de forma virtual, amb els 27 regidors connectats des dels seus domicilis o a les seus dels partits. El d’ahir va ser un plenari de quasi tres hores de durada, que també va servir per donar la benvinguda com a nou regidor a Carles Lázaro (PSC), qui ha substituït a Adrián Lazaro, el qual va deixar el seu càrrec ara fa dos mesos.

Un dels punts més compromesos i que va generar més discussió va ser a compte de la controvertida adquisició d’un milió de mascaretes que ha fet l’equip de govern. Una compra que efectivament, i com es va constatar en aquest ple, està carregada de molts dubtes, «no per l’acció, sinó per la gestió i la manera de fer-ho», en paraules de Javi González (Cs). Tot i les crítiques plantejades, cap grup s’hi ha oposat a la compra de les mascaretes.

Així, l’ordre del dia contenia l’aprovació de dos expedients de compra, ja que l’ajuntament va comprar una primera remesa de 400.000 mascaretes, i ara se’n fa una segona de 600.000. Una despesa per un total de 520.000 euros que l’equip de govern considera necessària: «vam veure que no hi havia mascaretes, la dificultat per aconseguir-les, a més les altres administracions no les proveïen», en paraules de la segona Tinent d’Alcalde Núria Marin (TxT). A més, «ho hem hagut de decidir de manera molt ràpida», deia el primer Tinent d’Alcalde Isaac Albert (ERC).

L’oposició però considera que la compra i distribució «d’una mascareta per a cada terrassenc» es va anunciar de manera «oportunista» i sense consensuar-ho amb l’oposició. Cert que aquesta va tenir cura de no criticar la compra mateixa de mascaretes. Però sí la forma de procedir de l’equip de govern, a més de ressaltar que la informació donada en un inici havia estat errònia i generant confusió, molta de la qual tampoc ha estat aclarida posteriorment, ni en les comunicacions enviades des del consistori, ni en les explicacions reclamades en el plenari.

Moment del debat sobre les mascaretes durant el ple municipal celebrat de forma virtual, el 29 d’abril.

Javi García (PSC) va ser un dels més incisius en les crítiques i en afirmar que el decret de comprar les mascaretes «és confús i amb contradiccions». El regidor es va centrar en els detalls comunicats i en el procés de quines mascaretes es compraven. Per això, va fer referència al fet que en les diferents notes de premsa, en l’expedient i en una entrevista radiofònica amb la regidora de Salut, «continuen parlant de mascaretes FFP2, quan no ho són, la catalogació xinesa Life II no existeix, no han corregit això i ni s’han adonat de l’error», afirmava el regidor. Marin, per la seva part, es va defensar dient que hi hauria «rectificació de l’error de transcripció», tot reconeixent que «les mascaretes no són sanitàries, són les mateixes que donen les farmàcies a través de la seguretat social», i afegia, «la ciutadania ja sap quan les agafa de les bústies de quin tipus són i quines restriccions tenen».

González (Cs) va atacar dient que «no es pot menysprear constantment l’oposició, es volia la recerca d’un titular en lloc de passar comptes amb l’oposició». I retreia també que les mascaretes «no van arribar fins al dia 20, quan es va dir que seria el 14 d’abril, i fins el dia d’avui no s’han repartit totes pels domicilis». Tot i això, va aclarir que donarien suport en aquest punt, ja que «les mascaretes seran ben rebudes». Miquel Sàmper (JxT) també compartí que «no se’ns va informar prou de quines mascaretes tenim a la mà», i es lamentava que «en un moment excepcional com aquest requeria més empatia en la presa de decisions».

Durant el ple, el govern es defensava de les crítiques com podia, oferint les explicacions justes i volent passar per alt com ha estat el procés de compra i comunicació. Segons l’Isaac Albert, «la informació que arriba de les mascaretes que hem comprat ha arribat a les cases bé. Tenim el que vam comprar, i hem comprat el que vam pagar». Garcia, però, hi tornava: «no han respost a res del que hem preguntat. Per què van encarregar un informe al servei de salut sobre quin tipus de mascaretes són?». Tot i la discussió, tots els grups votaren favorablement per aquesta primera compra. «Nosaltres sí que serem lleials, malgrat que l’expedient està ple de qüestions que no han pogut aclarir», segons García.

“No són mascaretes FFP2, no es poden rentar i són d’un sol ús”

La discussió i les crítiques al govern van continuar en el següent punt, que demanava aprovar el crèdit de 312.000 euros per comprar les altres 600.000 mascaretes. Malgrat les abstencions de PSC, JxCAT i C’s, aquest punt es va aprovar també donada la majoria de l’equip de govern de TxT i ERC. «D’aquestes mascaretes, 200.000 són per emmagatzemar, així que ara critiquem la manca de necessitat de fer aquesta compra», deia Sàmper, el qual es va mostrar molt sorprès també sobre el fet que el govern “no informi del nom de l’empresa a qui s’ha fet la compra”, ja que aquesta “no autoritza que es difongui”. Per la seva banda, González (Cs), reclamava que seria millor adreçar aquests diners a altres prioritats.

Garcia de nou insistia en les crítiques: «ho han fet malament, i no responen els dubtes que hem plantejat. Segons l’informe tècnic que acompanya l’expedient, a dia d’avui no sabem a quina empresa xinesa s’ha fet la compra». I afegia que «la confusió és total quan veiem la certificació quan arriben aquí, ja no és FFP2, sinó una altra que no coincideix amb les que ens arriben». Pel que fa a com són aquestes mascaretes: «no diuen que només serveixen per portar-les fins a 4 hores», i que després d’un primer ús «s’han de llençar. I no es poden rentar, no confonguin més a la gent, i diuen que les poden portar els nens i no poden!».

Per la seva banda, Albert afirmà que aquesta segona compra «la considerem necessària, ho veurem les setmanes vinents», mentre Marín defensava que l’equip de govern «té claríssim que les mascaretes es necessiten, no sabem com serà el desconfinament i ens genera molta preocupació com protegir a la ciutadania».

A la part final del ple, els portaveus dels quatre grups van disposar d’una intervenció final en què feien les seves consideracions al voltant de la crisi de la pandèmia del coronavirus. De nou sorgiren crítiques al govern per no compartir amb l’oposició, posant com a exemple l’episodi de la compra de mascaretes, i per no ser transparents. També s’apel·lava a un pacte de ciutat per sortir de la crisi, del qual ja s’han fet unes primeres passes. Per a Sàmper, «no és la millor manera que se’ns faci arribar un document previ on fer aportacions durant uns dies, no és la millor manera per començar». L’Alcalde Ballart, que fins al moment i com és habitual només va exercir com a moderador del plenari, reconeixia que «hem tingut errors tècnics en els documents i que els hem assumit», després d’assegurar que el govern ha estat «centrat 24 hores al dia en donar resposta a les urgències a la crisi».

Related Articles

Deixa un comentari