Durant aquest temps, el Servei ha integrat un sistema d’elaboració i tractament de tota la informació estadística existent sobre Terrassa i el seu sistema urbà El Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat, creat per l’Ajuntament de Terrassa l’any 1994 com a òrgan de gestió del coneixement encarregat d’elaborar i tractar la informació sobre l’evolució de la ciutat i el seu context, arriba enguany al seu 25è aniversari donant suport a la presa de decisió en la definició de polítiques públiques per mitjà de l’aportació de coneixement sobre l’evolució de Terrassa i el seu entorn territorial i les activitats humanes que s’hi produeixen.
En aquests 25 anys, el Servei ha integrat un sistema d’elaboració i tractament de tota la informació estadística existent sobre Terrassa i el seu sistema urbà. En el seu catàleg, hi consta l’elaboració de més de 500 publicacions: a banda dels 22 Anuaris Estadístics de Terrassa publicats i dels 20 Informes de Conjuntura i dels 11 sobre Indicadors de Sostenibilitat, ha arribat a elaborar 240 informes sobre l’estructura econòmica i el mercat de treball local, així com altres 136 estudis de fons (sobre sectors econòmics, aspectes socials o recursos a la producció, polígons industrials, vigilància tecnològica, avaluacions, estudis d’impacte d’accions públiques, etc), una vintena de documents sobre l’evolució i projecció demogràfica, 45 articles d’anàlisi socioeconòmica i ponències metodològiques, així com 6 enquestes específiques i baròmetres d’opinió. Tot aquest coneixement s’ha anat plasmant en un portal específic de xifres en el web corporatiu de l’Ajuntament.
El Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat també ha participat activament al llarg d’aquests anys en diverses xarxes tècniques, fins i tot fundant algunes d’elles, com la Xarxa dels Observatoris per al Desenvolupament Econòmic Local XODEL, la xarxa El Perfil de la Ciutat, LifeProfiles, o l’Observatorio de la Sostenibilidad, entre d’altres.
El Servei també ha rebut diversos reconeixements a la seva tasca, d’una banda, la inclusió a partir de 1997 de l’Anuari Estadístic de Terrassa en el Pla Estadístic de Catalunya, que suposa la consideració del seu contingut com a catàleg de l’estadística oficial per al municipi; d’una altra, el reconeixement del Banc de Bones Pàctiques (Diputació de Barcelona, Federació de Municipis de Catalunya i Fundació Carles Pi Sunyer) per la constitució de la Xarxa El Perfil de la Ciutat (2010), pel funcionament del propi l’Observatori Econòmic i Social i de la Sostenibilitat de Terrassa (2011) i també per la participació activa en el procés estratègic Àgora Terrassa (2017). Finalment, cal destacar la concessió d’un UE-URBACT Award compartit pel projecte The Profile of the City. Measuring quality of life & sustainability of medium sized cities (2017).
A banda d’administrar, desenvolupar, interpretar i difondre informació diversa sobre la ciutat i el seu sistema urbà, el Servei contribueix a la definició d’estratègies de desenvolupament coherents, factibles i sustentables, amb les quals fomenta accions de suport a les estructures locals. Afavoreix, per tant, la reflexió i l’acció de les col·lectivitats locals i dels agents econòmics i socials a fi d’obtenir el màxim concert possible en la definició de les polítiques locals.
També avalua l’impacte d’aquelles polítiques i proposa mesures alternatives per a la millora de l’acció pública en matèria de qualitat de vida, i genera dades primàries via l’endegament d’enquestes d’opinió sobre l’evolució de la ciutat i, molt especialment, dels serveis públics en el municipi.
En l’actualitat i des de l’any 2016, el Servei d’Estudis i Observatori de la Ciutat es troba ubicat a la planta baixa de l’edifici noble de l’Ajuntament de Terrassa, al Raval de Montserrat, i disposa d’un equip estable de tres tècnics superiors. Es pot accedir a la producció i a les dades generals generades pel Servei per mitjà del portal http://www.terrassa.cat/servei-estudis.
Deixa un comentari