Els problemes al carrer de l’habitatge i la sanitat tornen a ser protagonistes també al Ple

No Comment

Debat del Ple municipal del novembre

A compte del cas de la Luisa Villar, ciutadana que porta més de set anys esperant ser operada, la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública va intervenir en el darrer ple per denunciar l’estat de les llistes d’espera, que ha anat augmentat cada any. Des de tots els grups de l’oposició, moltes crítiques s’adreçaren al paper de l’equip de govern i de la regidora de l’àrea. «Ni vostès saben quina és la xifra de persones que es troben en llista d’espera per una operació», els recriminava Xavier Matilla de TeC.

Ho descriu la representant de la CUP de la següent manera: «Boi Ruiz ha deixar la sanitat catalana reduït un 20%, 1.000 metges menys des de 2010. Des de fa temps hi ha un pla de retallades del sector públic».

En una altra línia, a proposta de TeC s’impulsaran accions per informar adequadament a la ciutadania dels drets i procediments que estableix la llei 24/2015 en matèria de pobresa energètica.

pdspt ple novembre 2016 Una representant de la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública llegeix en el ple de novembre una proposta contra les llistes d’espera. Foto: PDSPT

De forma sorprenent, una proposta sobre les «ocupacions especulatives i incíviques» de Ciutadans s’acabà aprovant, malgrat la major part del plenari manifestés que no compartia els motius exposats. El tema anava del “problema” amb les anomenades “màfies” que ocupen pisos buits per després vendre les claus a inquilins. Doncs els acords aprovats es redueixen a que s’incrementi el número de mediadors. Els grups d’esquerra es mostraren molt en contra, «és una proposta trampa, no concorden els acords proposats amb l’exposició de motius, no assoliran cap dels objectius que es pretén perseguir», deia acalorada Maria Sirvent (CUP). «Hauríem de saber amb rigor quines són les dades, i que d’aquí vinguin els problemes de convivència entre veïns», matisava Matilla de TeC. Segurament per allò de que no queda bé negar un possible conflicte ciutadà («No podem donar el missatge de que no existeixen problemes», reblava Melgares, responsable d’habitatge), el PSC acabà donant suport a la proposta. Tot i això, es discrepava frontalment del discurs que esgrimien pels partits de la dreta (inclosos PP i PDCat): «a la ciutat no hi ha un problema de màfies, no són okupes, sinó precaristes», assegurà Melgares.

S’ha aprovat també una ordenança que inclou nous paràmetres d’objectivitat i transparència en l’atorgament de subvencions a associacions i entitats. Així, es fixaran criteris per posar en valor aspectes com la qualitat democràtica de l’entitat, que fomentin els drets humans, la igualtat o la participació, i que promocioni la ciutat. «Més rigor en la concessió, en el seguiment i en que la subvenció quedi justificada degudament», resumia Pep Forn, d’ERC-MES. A proposta igualment del partit republicà, es promouran murals artístics en parets mitgeres d’edificis, de forma que hi haurà una partida per realitzar entre 3 i 10 el proper any.

De nou amb la transparència, s’ha aprovat finalment l’ordenança sobre accés a la informació i bon govern, que estableix criteris i pautes per augmentar la transparència en les actuacions municipals. Abans d’un any, ha de començar a funcionar una plataforma que permeti a qualsevol ciutadà fer preguntes sobre qualsevol qüestió relacionada amb la gestió municipal, adreçades a qualsevol dels càrrecs electes municipals.

Contra les bosses de plàstic

La CUP ha aconseguit que l’ajuntament avanci en l’eliminació de les bosses de plàstic, i substituir-les per alternatives sostenibles i biodegradables. Hi ha el compromís conjunt de totes les formacions polítiques de fomentar el 2017 com a “Any de Transició” cap a un escenari d’ús exclusiu de bosses ‘verdes’.

D’aquesta forma, hi haurà incentius fiscals per als comerços que deixin d’emprar bosses de plàstic d’un sol ús el proper any. Els establiments comercials que s’acullin al programa podran substituir el plàstic per alternatives ‘verdes’: bosses de paper, de fècula de patata, biodegradables, de cotó (tela), de ràfia, o les tradicionals cistelles i carrets d’anar a plaça. A més, s’estudiarà quines empreses terrassenques del sector puguin fabricar materials per bosses biodegradables i sostenibles, així com la fórmula de poder-los encaminar a crear línies productives que donin resposta a la futura i nova necessitat de bosses ‘verdes’.

De forma casual, coincidint amb la mort de Fidel Castro, l’ajuntament rebutjà el bloqueig comercial i financer que els EEUU mantenen contra Cuba. Només el PP s’abstingué.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari