La marató terrassenca per la democràcia desborda espais, previsions i expectatives

No Comment

Una nova i gegantina mobilització en favor del referèndum 1-O.
Tant en referència als fets com a la concurrència de les mobilitzacions tot remet als anys de la transició


 cercavila raval independència 2

Una nova mobilització inèdita, avui 24 de setembre, a Terrassa. Milers de persones han omplert el Raval de Montserrat en tota la seva dimensió, pintant cartells i pancartes en favor del referèndum d’autodeterminació i del sí a la independència. En un ambient que recorda les aglomeracions de festa major, persones soles i famílies han omplert el Raval fins desbordar-lo i, després, han marxat cap al parc de Vallparadís, on Òmnium Cultural i l’ANC havien convocat un acte, al torrent de les Bruixes, que es va veure inundat de poble i ciutadania.

«És el moment de l’exercici de la llibertat, i pot obrir el camí de l’alliberament», afirmà l’Arcadi Oliveres, economista i expresident de Justícia i Pau. «Fins i tot sembla que allò que havíem pensat d’exercir el dret d’autodeterminació, per fi, és possible, a més de totalment legítim». Va recordar el professor d’economia que en el debat constitucional de la transició va ser «prohibit» el dret d’autodeterminació per militars i altres estaments.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Arcadi Oliveras, Bel Olid i Ismael Peña intervenen en lacte dÒmnium al Parc de Vallparadís.

Enmig de consignes: «votarem, independència…», les convidades: Ismael Peña, Bel Olid i Arcadi Oliveres van analitzar i opinar sobre el moment, i respongueren també algunes de les preguntes de les milers de persones que s’aproximaren al torrent de les Bruixes del parc del Vallparadís: «Dies d’estat d’excepció», emfasitzà la Bel Olid, però que lluny d’aconseguir fer por a la gent, han produït «solidaritat i sensibilització».

Afirmà l’Olid Bel que aquest procés, tot plegat, hauria posat en evidència que «els polítics ens serveixen, que és el poble que mana», i que això haurà de tenir reflex i concreció en el «procés constituent, on hem de decidir la societat que volem».

Davant la perspectiva d’un nou estat, «república», subratllà l’Arcadi Oliveres, és hora de fer tot de nou i fer-ho bé i millor. Per començar, argumentà el professor, no cal tenir cap exèrcit: «anys d’estudi sobre els exèrcits conclouen que aquests sempre serveixen als rics i poderosos contra els pobres».

botomalarrassa

«Podem fer de nou», afegí l’Ismael Peña, de la junta d’Òmnium Cultural, «aquest és el punt en què ens trobem ara». En aquest punt, afegint un punt de crítica, l’Olid Bel argumentà que la nova república haurà de ser «feminista» i inclusiva de totes les persones, independentment d’orientació sexual, ètnia o d’altres. Insistí, en tot cas, molt en sintonia amb l’Arcadi i l’Ismael, que la clau de tot plegat és el procés constituent que necessàriament, i tal i com està acordat, s’ha d’obrir després del referèndum per elaborar una nova constitució republicana.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari