La Plataforma per la sanitat pública denuncia el creixement de les llistes d’espera i demana la intervenció de l’Ajuntament

No Comment

Les llistes d’espera continuen sent un greu problema al país i, especialment, a Terrassa, segons denuncia la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública-Marea Blanca de la ciutat, tot citant dades de la pròpia Conselleria de Salut, en un comunicat fet públic la passada setmana, titulat: «És hora de dir prou a les llistes d’espera»

«No és només el dolor concret d’unes persones concretes al haver d’esperar… Ni les seqüeles col·laterals d’aquestes esperes: dolor, invalideses o morts.. que ja serien prou importants per actuar», s’afirma, però és que «no es tracta de cassos aïllats». Sinó que «és el propi anàlisi de les xifres que dóna la Conselleria de Salut el que ens porta a aquesta conclusió. És hora de dir prou! No podem permetre’ns empitjorar més.»

Mes darrera mes, s’assegura, «el temps d’espera per proves diagnòstiques, per visites a l’especialista, per intervenció quirúrgica, no para de pujar», tot recordant que «Catalunya és el lloc de l’estat espanyol on les llistes d’espera són més llargues. I Terrassa porta la davantera».

La Plataforma i Marea Blanca citen les dades de la Conselleria de juliol del 2018, segons les quals el temps mitjà d’espera:

-per visita al especialista, a Terrassa, és de 147 dies, mentre que a Catalunya és de 86 dies

-per proves diagnòstiques (RX,TAC,RM…) és de 80 dies mentre que a Catalunya és de 56 dies

-per intervenció quirúrgica, a Terrassa, és de 116 dies i a Catalunya de 132.

S’explica al comunicat que «les xifres són manipulables, com sabeu i per tant si les visites a l’especialista+proves que calen per tal d’operar-se requereixen tant temps, i no et posen a la llista d’espera quirúrgica fins passat aquest temps, vol dir que el temps d’espera total per intervenció quirúrgica és molt més elevat (trampa!)». I les xifres, així, no permeten defugir la realitat, que és que «la sanitat a Terrassa, sens dubte, està en pitjors condicions que la mitjana a Catalunya».

Dades de temps d’espera per proves especials, a Consorci Sanitari, a Mútua i la mitjana del país:

  C S T Mútua mitjana Catalunya
TAC 27 dies 79 dies 49 dies
Resonància magnètica 32 dies 118 dies 56 dies
Gastroscòpies 62 dies 86 dies 58 dies
Ecografia abdominal 33 dies 73 dies 55 dies

Temps d’espera per visita a especialistes:

  C S T Mútua mitjana Catalunya
Cardiologia 33 dies 130 dies 64 dies
Cirurgia general 38 dies 259 dies 69 dies
Dermatologia 79 dies 160 dies 74 dies
Digestiu 48 dies 111 dies 67 dies
Otorrino 285 dies 104 dies 76 dies
Traumtologia 72 dies 169 dies 85 dies
Neurologia 26 dies 195 dies 83 dies

Aquí es pot veure molt clarament que les xifres de Mútua estan, en general, molt per sobre de la mitjana.

Davant d’aquesta situació, la PDSPT-Marea Blanca considera que «els nostres polítics, els nostres sindicats i associacions, l’Ajuntament, l’Alcalde, no es poden desentendre del fet que la sanitat a Terrassa està molt per sota de la mitjana de Catalunya (tot i ser la tercera ciutat en nombre d’habitants) i que la situació de la sanitat a Catalunya ja és molt precària».

Al comunicat es demana posar fi als contractes que fa el CatSalut amb «institucions que no compleixen com a mínim, els terminis establerts per la pròpia Generalitat», en referència directa a Mútua. «Que no es pot mirar cap a altra banda, mentre aquesta situació produeix molt dolor i només hi ha uns beneficiaris clars d’aquestes llistes d’espera que són les asseguradores i privades i no hi ha una separació clara entre ambdues.»

La PDSP-Marea Blanca considera que hi ha una clara pressió sobre la població per a que contracti assegurances privades. I afirma que, des del 2010, aquestes han augmentat de un 5% a un 30%. Però, és que «la salut no es un negoci», sentencia.

Després d’aquest estiu on «una vegada més les urgències han sofert amuntegaments inadmissibles, tant pels pacients com pel personal sanitari», la Plataforma denuncia «la total passivitat del nostre ajuntament, com a representant de la ciutadania. No concebem una societat millor on no estigui assegurat el dret a la salut, a l’educació, a unes pensions dignes, a les dependències.»

Tot plegat, una situació que violenta els terminis establerts per la Conselleria. En l’ordre SLT/102/2015, cita el comunicat, la Conselleria de Salut assenyala el termini de referència per a l’atenció primària en 48 hores, que «no es compleix a Terrassa pràcticament mai!»

Així doncs, animen totes les associacions, sindicats, partits i Ajuntament a «anar a totes per aconseguir d’immediat:

  • Visites al metge de capçalera en 48 hores
  • Obertura d’un CAP de 24 hores.
  • Que s’anivellin els temps d’espera, com a menys, al nivell de Catalunya.»

Finalment, la Plataforma i Marea Blanca animen totes les persones que vulguin explicar el seu cas particular, que ho facin enviant correu a l’adreça: sanitatenlluitatrs@gmail.com o presencialment en el local de l’AV de Cementiri Vell, al carrer Santiago Rusiñol n.2, de Terrassa, tots els dimecres laborables de 18 a 20 hores. Des de la PDSP/Marea Blanca de Terrassa, afirmen, poden ajudar a presentar les reclamacions oportunes, tant en el Centro Sanitari com en CatSalut, així com a la difusió per les xarxes o mitjans de comunicació.

Related Articles

Deixa un comentari