Places del Proletariat i de les Escoles, nous noms fan barri al Pla del Bonaire
Places del Proletariat i de les Escoles, són els noms acabats d’estrenar a dos places del barri del Pla de Bon Aire. El passat dijous 12 de gener va tenir lloc l’acte de descoberta de les plaques, amb presència de l’alumnat de les escoles del barri, que va ser qui decidí tots dos noms, de l’associació veïnal i altres entitats, així com de representants de l’Ajuntament, entre les quals l’alcalde Jordi Ballart.
Placa de la plaça de les Escoles. Foto Gabriel Horcajada
En Lluís Núñez, president de l’AV explica a Malarrassa que des de l’entitat «es va promoure un procés participatiu perquè els infants de les escoles del barri (Fàtima, Pere Viver i Institut Can Roca) fos qui escollís el nom de les places», dos espais que havien quedat sense nom una vegada acaba l’urbanització de la zona.
Així va ser. Cada classe, relata en Lluís, va fer les seves propostes i «els delegats i delegades van posar en comú el resultat, a la Taula d’Infants i Joves del Pla del Bonaire, que va ser decidit democràticament» (validat per l’ajuntament), amb aquest resultat, fins i tot una mica «sorprenent», explica l’activista veïnal, però tot plegat mostra de que, segurament, hi ha un pòsit d’identitat de classe i barri que en els darrers anys de crisi, atur, retallades de drets i serveis, pot haver-se enfortit.
Foto Gabriel Horcajada
Les plaques fa temps que estaven preparades, afegeix en Núñez, de fet volien inaugurar-les pel juny de 2015, però davant la celebració d’eleccions decidiren esperar. La plaça de les Escoles és l’espai lliure entre els quatre blocs de pisos de l’illa formada pels carrers de Sabadell, de Vilanova i la Geltrú, de Berga i de Vacarisses. La plaça del Proletariat, al mig de l’illa formada pels carrers de Mataró i de Granollers, l’avinguda de Lacetània i la carretera de Matadepera.
Lluís Núñez, president de l’AV del barri durant la seva intervenció. Foto Gabriel Horcajada
Finalment, aquest 12 de gener, es va fer la inauguració, amb presència de les protagonistes, infants i joves de les escoles, així com gent del barri. «Va ser molt acte molt emotiu i bonic», explica. Ara, però, continua, des de l’AV es planteja que, a més del nom, seria molt interessant i pedagògicament i socialment avançat, obrir un nou procés participatiu de l’alumnat, aquesta vegada «per a que fossin els mateixos joves qui pensessin el disseny dels espais i, novament a través de l’escola i institut, facin propostes».
En Núñez assegura que la proposta va ser, aparentment, ben rebuda per l’alcalde Ballart, acompanyat per responsables del Servei d’Educació i altres departaments del consistori. Però no hi ha res parlat ni concret. «Però, el que volem és que això no sigui una flor que no fa primavera», afirmà en Lluís Núñez, «sinó que sigui l’inici d’un canvi de maneres de fer política i urbanisme, començant amb infants i joves i incorporant tothom».
Deixa un comentari