TeC sobre el model de participació de l’Ajuntament: “les paraules s’han quedat en una simple façana”

No Comment

Terrassa en Comú reclama que “hi hagi una renovació i modernització de les formes de govern”, referint-se al model de participació de la ciutat. Per a la formació, aquest és un tema central, punt clau del seu programa i de la nova manera de fer política que proclamen. Per això, constaten que la ciutat “parteix d’un model i una concepció caduca de la participació ciutadana, producte d’una situació de paràlisi i apalancament que arrossega de fa uns anys”.

Amb el pacte entre CiU i PSC, i ara amb el suport de C’s, “això els pugui permetre que siguin 4 anys més arrossegant la mateixa situació” afirma TeC, “mantenint-se en aquesta posició de “comoditat” i sense afrontar els reptes que permetin modernitzar el funcionament de l’ajuntament i fer avançar Terrassa.” Per TeC, “les paraules s’han quedat en una simple façana i el govern no ha fet cap pas al respecte”, i que la participació real “poc té a veure amb una figura de l’alcalde propera”.

Des de TeC lamenten la situació generada per la manca d’un model participatiu i les queixes per part d’entitats ciutadanes: “un fet que visualitza aquesta manca de model participatiu és la situació actual en relació amb el reglament de participació ciutadana que es va iniciar el 2008  i el 2014 amb l’inici del procés de participació on entitats i ciutadania podien fer esmenes i/o aportacions que es van aportar a la Comissió de Política de Qualitat Democràtica, que va elaborar un esborrany que no va ser validar per les entitats ni va generar consens ni acord entre els partits polítics”.

Segons TeC, “aquesta situació es veu agreujada en desaparèixer la Regidoria de Participació, transformada en Qualitat Democràtica encapçalada per Meritxell Lluís (CIU) que com es va poder constatar al darrer ple, en ser preguntada pel tema, va afirmar que no sabia quin seria el model de participació de la nostra ciutat, ni quin serà el procés pel document final o si s’aprovarà”.

roda premsa tec participacio Xavi Martínez i Marc Grau, en la roda de premsa de dimarts 3 de novembre (foto: TeC)

“La situació actual és que cap dels compromisos s’han complert, i no només això, si no que hi ha un important malestar de les entitats perquè a banda de l’incompliment de l’aprovació del nou reglament, ningú els ha fet cap devolutiva, ni mai els ha donat cap esborrany amb les esmenes que s’han incorporat i les que no, no se’ls ha explicat quin procés s’ha seguit per decidir quines si, i quines no”, continua TeC en el seu comunicat després de la roda de premsa efectuada el darrer dimarts.

TeC vol “obrir espais de participació a la ciutadania que siguin vinculants tant en el Pla Mandat com en els pressupostos, seguint el compromís de l’actual govern amb la transparència, el govern obert i la rendició de comptes. Aquests processos participatius han de ser transparents i oberts a la ciutadania, podent fer un seguiment clar de les mesures que proposi la ciutadania.”

“El pacte PSC i CIU no va fer possible iniciar una nova etapa a la ciutat, amb un govern de canvi. El paper dels ajuntaments ja no és el d’oferir espais d’informació o de recollida de propostes de la ciutadania. Té més a veure en generar les condicions per tal que emergeixin determinats actors i dinàmiques que facin possible la “co-producció de polítiques públiques”. Tot i les dificultats, mantenim, des de l’oposició, la mateixa voluntat de fer avançar Terrassa, una voluntat de canvi. Com a plataforma ciutadana és el nostre compromís amb la ciutadania.”

Related Articles

Deixa un comentari