Carrefour i els sindicats grocs pacten una modificació a la baixa de les condicions de treball

No Comment
Piquet de protesta davant Carrefour (Foto: ccoo-serveis) Piquet de protesta davant Carrefour (Foto: ccoo-serveis)

El passat dia 5 de Febrer, l’empresa i els sindicats d’empresa Fetico (“apolític i professional, de concertació”) amb Fasga (també “apolític i professional”), van signar el tercer acord per la modificació substancial de condicions de treball, en matèria de distribució de la jornada, torns, horaris i descansos. Ni CCOO ni UGT han firmat l’acord. Amb aquest, asseguren, “des d’ara, l’empresa té total potestat per decidir allò que vulgui i quan vulgui sobre totes les treballadores de Carrefour”.

Tots dos sindicats reconeixen que les “limitacions de la legislació”, en referència a les reformes laborals que els governs de PSOE i PP amb suport de CiU han aprovat en els darrers anys, els deixa actualment “poc marge de maniobra a l’hora de negociar”. Però, tot i així, plantegen que la negociació col·lectiva pot i hauria de millorar els mínims que recull la llei.

El problema és que CCOO i UGT són actualment minoria en els òrgans de representació de les treballadores, mentre els citats Fetico i Fasga disposen d’una majoria suficient.

De manera que l’acord signat entre l’empresa i “els seus col·laboradors sindicals”, torna a “enfonsar la plantilla de Carrefour en la foscor de la desregulació de les jornades, la manca de conciliació, la manca de descansos de qualitat, especialment en èpoques de més sobrecàrrega de treball, i tot amb mesures extraordinàries com per exemple”, declaren des de UGT.

L’acord aprovat preveu:

  • Una vigència de l’acord indefinida, en estar sotmesa a la benevolència dels signants per afectar o desafectar els diferents centres de treball.
    • Torns partits del tot innecessaris  que provocaran que la plantilla passi els caps de setmana en exclusiva en el seu lloc de treball.
    • La no rebaixa del  percentatge de diumenges i festius a treballar que marca el conveni col·lectiu de grans magatzems, un 55%, que en aquelles zones de liberalització horària comercial suposa una llosa insalvable en les condicions laborals dels treballadors i les treballadores del sector, convertint-los en ciutadans de segona sense cap possibilitat  de conciliar les seves vides amb les de les seves famílies i amics.
    • Desregulació de les jornades
    • Treball en diumenges i festius per  tots els treballadors
    • Un col·lectiu de caixes que s’ha convertit per les seves condicions en la baula de la irregularitat i la incertesa horària més absoluta.

En resum, “unes modificacions que amplien amb presumpció de legalitat, encara més, la maniobrabilitat de l’empresa per disposar segons el propi criteri del temps de les treballadores i que, continuen aplicant torns partits, tot i reconeixent l’empresa que no són necessaris”, denuncien els representants de CCOO, afegint : “Un despropòsit que només ha servit  per reforçar l’hegemonia dels signants en el firmament de l’empresa, oblidant les seves responsabilitats envers la plantilla”.

De tot això, a Fasga en diuen “hemos mejorado considerablemente nuestras condiciones laborales con respecto al anterior acuerdo”.

Related Articles

Deixa un comentari