Comissions Obreres: “passar a l’ofensiva” per recuperar salaris i drets

No Comment
Sala d'actes de la Fira de Sabadell, parla el nou secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco. Foto CCOO Sala d’actes de la Fira de Sabadell, parla el nou secretari general de CCOO Catalunya, Javier Pacheco. Foto CCOO

 

Més de 300 delegades sota el lema #ofensivaCCOO ompliren la sala d’actes de la Fira de Sabadell el passat 19 de juny, una assemblea de les persones electes per les treballadores i treballadors directament a les empreses de les comarques del Vallès Occidental i el Bages per reclamar la derogació de les reformes laborals i la llei Mordassa, entre altres, però especialment per exigir la recuperació dels drets i dels salaris que amb l’excusa de la crisis la patronal i també les administracions públiques van retallar.

L’assemblea forma part d’una campanya de mobilització decidida en el recent congrés de la Confederació Obrera Nacional de Catalunya, una «ofensiva» a la qual crida el sindicat més votat a Catalunya des de fa 38 anys i que compta, per tant, amb una representativitat inqüestionable. O volen fer, segons paraules del secretari general de la unió intercomarcal Enrique Rodríguez, «presentant propostes i solucions, perquè hem estat aquest darrers anys resistint, però ara cal passar a l’ofensiva». El beneficis empresarials, adverteix, estan ja al mateix nivell de l’any 2008, abans de la crisi, «però el poder adquisitu dels salaris no s’ha recuperat».

Aquest augment dels salaris que s’exigeix és, en primer lloc, una qüestió bàsica de drets, de recuperar el poder adquisitiu perdut. Però, a més, d’acord amb l’anàlisi que fa CCOO, el creixement de l’economia en el país estaria sent impulsat principalment per la demanda interna, malgrat la situació, raó per la qual, defensen, l’augment de salaris comportaria una millora immediata al temps de la demanda.

botomalarrassa

CCOO hauria «rebaixat pretensions» pel que fa al percentatge a exigir en la negociació de l’Acord Estatal de Negociació Col·lectiva, cara a mantenir un nivell alt d’unitat sindicat, assegura el secretari comarcal del sindicat. De manera que no arribarà al 3% que havien defensat al principi. De totes formes, adverteix, l’acord és només una referència que no s’aplica ni immediatament ni automàticament als convenis, «cal en cada cas organitzar la defensa del mateix i la lluita», sentencia.

Més de 300 delegades ompliren la sala. Foto CCOO Més de 300 delegades ompliren la sala. Foto CCOO

En relació a la negociació dels convenis, hi ha dos altres punts que són «prioritaris» en l’agenda de CCOO: arribar a acords per garantir polítiques d’igualtat de gènere i contra tota discriminació («les dones pateixen més l’atur i la contractació precària, al temps que guanyen com a mitjana un 25% menys de salari a igual treball», informa l’Enrique); i després, el combat contra la precarietat. «Això és fonamental», subratlla el secretari, «calen llocs de treball i salaris dignes, que a més són la millor manera de garantir que la caixa de la Seguretat Social es manté i que hi ha més recursos per a tothom».

El sindicat defensa també limitar la política de bonificació de les contractacions, que és una forma de finançament del capital privat sense garanties. En aquest canvi de cicle, aquest «passar a l’ofensiva», l’organització se sent reforçada perquè està vivint un «inici de recuperació d’afiliació», afirma en Rodríguez, citant dades del primer trimestre d’enguany.

Pel que fa a la comarca, a principis de juliol es reunirà per primera vegada després del congrés el Consell Intercomarcal, amb una agenda de treball que esperen poder consensuar al màxim amb UGT. El situació general, en tot cas, com posa en evidència l’Informe de Desigualtat i Pobresa recentment fet públic, és «terrible», comenta recordant les dades d’atur, problemes d’habitatge, precarietat vital.

Més enllà de les polítiques emergencials, Rodríguez assegura que CCOO treballarà per aconseguir empènyer el segon pacte comarcal per la reindustrialització del Vallès Occidental. «Es va aconseguir un acord de municipis, universitats, cambres i sindicats molt positiu, amb 40 mesures, que vam portar al consell comarcal, però això cal posar fill a l’agulla per concretar-les», o sigui pla de treball, grups i calendari. Una reindustrialització, en tot cas, que té que privilegiar la creació d’ocupació de qualitat.

El secretari comarcal es felicita per l’aprovació al Parlament de la Llei de Renda Garantida de Ciutadania, considerant que és urgent i necessària aquesta normativa per garantir drets fonamentals de totes les persones. De totes formes, insisteix en què la solució millor, sinó única real, passa per garantir ocupació estable i de qualitat, amb salaris dignes.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari