«Més de cent anys d’història» als fons i arxius de les cooperatives catalanes, aquest és el tema principal de portada de la revista Cooperació Catalana del mes de febrer d’enguany, publicada per la Fundació Roca Galès. Un article d’Eugeni Cros, màster en Arxivística i Gestió de Documents a la UAB, un text a partir del treball final de màster del propi autor i que fa llum sobre el llegat històric del cooperativisme i la necessitat de preservar-lo fent del mateix material i eina a disposició del propi moviment cooperativista i de l’economia social i solidària, així com, en general, posar-lo a l’abast de la investigació històrica, econòmica i social, tant com de les persones interessades. Aquests objectius, de fet, ho són també i originàriament constitutius de la pròpia Fundació.
El títol «Eines per a la transformació social», mentrestant, intenta sintetitza els objectius fundacionals de la Cooperativa Integral Catalana, una experiència marcada per la creació de «dispositius i eines pròpies per a construir nous camins de vida econòmica i social capaços de superar els límits imposats pel mercat i el sistema capitalista», entre els quals es compta a una criptomoneda.
Presidenta del Consell Econòmic i Social de Barcelona, la sociòloga Marina Subirats és l’entrevistada de Montse Pallarés, i declara que en el temps que vivim «ens trobem davant d’una generació de dones joves que ja es plantegen el feminisme com a una exigència», i aquesta perspectiva impregna tots els àmbits socials, tant que «necessitem canviar la idea de competició per la idea de cooperació, la teoria darwiniana ara el que provoca és un perill de destrucció massiva».
La cooperativa de teatre de titelles L’Estaquirot, amb seu a Vilanova i la Geltrú, i nascuda com a companyia de teatre l’any 1973, es presenta a l’espai «Cultura cooperativa», fent una ullada per l’interessant recorregut de 45 anys de treball ininterromput, més de 8.500 actuacions amb 4 muntatges.
L’economia dita col·laborativa és el tema del professor d’Economia de la Universitat Rovira i Virgili Lluís Carreras. Una visió crítica i propositiva, perquè «és possible» i necessària una altra manera economia col·laborativa, que no sigui una amenaça per a l’economia tradicional, amb normes clares en relació a la protecció dels consumidors, respecte als drets laborals, el compliment de les obligacions fiscals i una competència justa.
«La fraternitat és la inspiració natural del cooperativisme», defensa en la seva reflexió, «Mesura i cura», en Daniel Jover, tot afirmant que aquesta virtut «inclou la solidaritat, però la desborda i la supera introduint la necessitat del saber viure amb lentitud». La Marina Martínez, de Cos, cooperativa de salut, aborda en aquest número un tema molt actual i gran preocupació: «les noves tecnologies a l’entorn familiar», i proposa que «l’ús regular de les noves tecnologies pot brindar una gran estimulació i potenciar el desenvolupament cognitiu de nens i nenes i adolescents. Això, sempre que no substitueixi el contacte cara a cara i la socialització interpersonal amb els iguals, així com les activitats a l’aire lliure i els jocs més tradicionals».
En Josep Busquets presenta el primer llibre de la col·lecció «Materials de l’Escola de l’Economia Solidària de Catalunya, impulsada per la XES, amb el títol «Esmolem les eines. Debats de l’Economia Solidària de Catalunya». Mentre, l’Editorial es centra en el pla de treball de la Fundació per aquest 2018, al temps que l’Agnès recull les notícies més destacades arribades a la redacció durant el passat mes. I la comunicació de la Confederació de Cooperatives, que en el número anterior recordava la necessitat de fer el pla de gestió per l’any 2018, ara planteja la importància de fer una «una bona reflexió estratègica», que és allò que, en definitiva, «marcarà el camí, el projecte que volem desenvolupar».
Pep Valenzuela
Deixa un comentari