Per analitzar l’impacte i extensió de la proposta del Salari Mínim Comarcal i la seva aplicació en els principals sectors que presten serveis a l’administració pública, així com també fer seguiment de les clàusules socials.
Els sindicats CCOO i UGT i el Consell Comarcal del Vallès Occidental van acordar la creació d’un Observatori de seguiment de la qualitat de la contractació pública, fet públic el passat 12 de juny. Aquest arriba després d’un acord del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses del Vallès Occidental. De forma una mica sorprenent, arriba poc després, per tant, que el Ple municipal de Terrassa rebutgés, amb els vots contraris del PSC de l’alcalde Vega, del PdeCat, Cs i PP, una proposta en la mateixa línia proposada per TeC, amb suport d’ERC-MES i CUP.
Aquest Observatori comptarà amb la participació de la Federació d’Empleats i Empleades dels Serveis Públics de UGT i de la Federació de Serveis a la Ciutadania de CCOO i tindrà entre els seus objectius prioritaris analitzar l’impacte i extensió de la proposta del Salari Mínim Comarcal i la seva aplicació en els principals sectors que presten serveis a l’administració pública, així com també fer seguiment de les clàusules socials.
Recentment s’ha celebrat una reunió a la qual han assistit, el president del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Ignasi Giménez; el secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco; el secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros; el secretari general d’UGT del Vallès Occidental, José Luís Fernández; el secretari general de CCOO del Vallès Occidental i la Catalunya central, Enrique Rodríguez i el vicepresident del Consell i responsable de Promoció Econòmica, Joan Carles Paredes.
Durant la trobada s’ha posat sobre la taula la tasca realitzada pel Consell Comarcal, en relació a l’Acord del Consell d’Alcaldes i Alcaldesses “Per un canvi de model en la lluita contra la pobresa i la desigualtat” que permeti endegar accions per fer front a la pobresa estructural i severa que es viu a la comarca. Una de les mesures previstes a l’Acord comarcal és establir un Salari Mínim Comarcal de 15.000€ bruts a l’any (1.071€ mensual en 14 pagues) per acabar amb la precarietat de les retribucions als treballadors i treballadores. Implica, per un costat, que els ajuntaments i el Consell Comarcal apliquin aquest llindar en les retribucions dels seus treballadors i treballadores i, per un altre, exigir el seu compliment en les contractacions de serveis externs.
Des del Consell Comarcal del Vallès Occidental s’ha promogut, mitjançant una clàusula de condicions especials d’execució, la implantació d’aquest salari en la contractació de quatre serveis: el Servei d’Ajuda a Domicili (SAD), el Servei comarcal de Biomassa Forestal, el Servei de Transport Escolar i el Servei de Control d’Accessos. En aquesta mateixa línia, diferents ajuntaments de la comarca actualment estan endegant accions d’aquestes característiques. Tanmateix, ha organitzat una jornada de debat pel proper 21 de juny amb la participació d’experts de diferents administracions. Es poden fer les inscripcions de la jornada a la web del Consell Comarcal www.ccvoc.cat.
Deixa un comentari