[L. Manzanera, J.L. Fernández] Transformem els aplaudiments en compromís. Per un sistema sanitari propi del segle XXI

1 Comment

Us ben assegurem que NO som HEROIS. No ho som i molt menys aspirem a ser-ho. Només som treballadors públics, humils servidors dels nostres veïns i les nostres veïnes, com ho són milers i milers de treballadores i treballadors del nostre país que cada dia fem de la nostra professió una vocació de servei. I ho fem amb el convenciment que la garantia més gran democràtica d’una societat són uns serveis públics de qualitat i universals, que donin resposta a les necessitats de la ciutadania, i molt més en els moments difícils.

La situació que hem viscut aquestes setmanes ha sigut dramàtica des del punt de vista humà, estressant des del punt de vista professional i intolerable des del punt de vista sanitari. No és acceptable que un dels països més desenvolupats de l’Europa occidental, hagi d’atendre una emergència sanitària d’aquesta magnitud amb uns serveis sanitaris i sociosanitaris en unes condicions tan precàries. Precarietat motivada per les polítiques de retallades i de privatització aplicades en els últims anys, i que els treballadors i treballadores de la sanitat hem denunciat en multitud d’ocasions, amb manifestacions i protestes, i a les que no hem rebut respostes.

I desgraciadament el temps ens ha donat la raó, la falta de recursos humans i materials que pateix la sanitat té les seves conseqüències i les hem pogut veure en aquesta pandèmia. El nostre sistema sanitari no està preparat per afrontar les necessitats i les exigències d’un món globalitzat, interconnectat i interdependent. I no pot-ser que les seves deficiències les hàgim de suplir els professionals sanitaris multiplicant per molt les nostres càrregues de treball i fent-lo en condicions lamentables, posant en risc les nostres vides, i el que és més greu, posant en perill la vida de les nostres famílies.

Tots els experts coincideixen en la possibilitat d’un rebrot de contagis en els pròxims mesos, i si així fos, no dubteu que tot i el cansament físic i psicològic que avui patim, hi serem, tal com hi hem estat sempre. Però no acceptarem ser-hi en les mateixes condicions d’aquests mesos, d’aquests anys. No volem cap privilegi, ni aprofitar el reconeixement social que avui tenim per aconseguir allò que no fa massa se’ns va negar. Però si exigim condicions laborals dignes, amb recursos materials i humans suficients per atendre als pacients com mereixen, amb equips de protecció individuals adequats a la situació que afrontem, amb retribucions salarials adequades a la nostra professió i que han estat malmeses per les retallades dels últims anys, i amb participació activa en tot allò que pugui significar la millora continua de la gestió dels serveis. Només així serem capaços de construir una sanitat a l’altura de les necessitats dels moments que vivim i que sigui un dels pilars fonamentals del nostre estat del benestar.

És en aquest sentit que ens volem dirigir a la ciutadania, i ho farem amb el màxim consens de tot el sector sanitari, per demanar-vos secundeu amb la vostra signatura un manifest en defensa d’uns serveis sanitaris del segle XXI. Hem de ser capaços de transformar els aplaudiments, que tant d’escalfor i ànims ens han proporcionat en els pitjors moments de la crisi sanitària, en compromís social. I per aconseguir-ho necessitem la participació de tots plegats, de la mateixa manera que hem aconseguit superar uns moments tan difícils com a país, hem de ser capaços d’exigir uns serveis públics de qualitat, una educació i una sanitat a l’altura del que mereixem.

El nostre objectiu és traslladar tots aquests suports en forma de manifest als responsables polítics de les diferents administracions per aconseguir adequar la sanitat a les necessitats que avui tenim, i que no tornem a trobar-nos en mig d’una altra emergència amb uns serveis tan precaris.

ARA ÉS L’HORA DE TRANSFORMAR ELS APLAUDIMENTS EN COMPROMÍS

ARA ÉS L’HORA DE LLUITAR PER UNA SANITAT DEL SEGLE XXI

Laura Manzanera, secretaria comarcal de FeSP UGT Vallès Occidental

José Luis Fernández, secretari comarcal UGT Vallès Occidental

Related Articles

1 Comment

  1. Olga

    Como trabajadora del SAD os doy las Gracias por todo lo que intentáis hacer.
    Ahora es el momento del reconocimiento y cambiar las cosas, no podemos consentir por más tiempo la degradación de la sanidad.

Deixa un comentari