Supermercats LIDL signa convenis diferents segons la comunitat autònoma

No Comment

Les grans empreses transnacionals no només pacten diferents salaris i condicions laborals d’acord amb el país on tenen implantació. Fins i tot dintre del mateix país això ho fan depenent de la regió. Així com també, en una mena de cursa, com aquell “més difícil encara”, dintre de la mateixa planta, on és relativament comú trobar-se doble escala salarial i de drets.

És el cas de l’alemanya Supermercats LIDL, que convocà el passat mes de febrer els sindicats majoritaris a l’Estat espanyol (CCOO, UGT i ELA) per negociar un conveni d’empresa a nivell estatal. Les negociacions es bloquejaren fa dues setmanes, quan l’empresa va presentar propostes que rebaixen les condicions laborals de les treballadores. Això, però, al mateix temps en que arribava a un acord per separat amb el sindicat basc ELA, d’aplicació exclusiva a la Comunitat Autònoma Basca, en el qual s’aproven millores de les condicions laborals que per a la resta no es volen acceptar.

Portada de la revista alemanya Spiegel on denuncia l'espionatge LIDL a les reballadores. Portada de la revista alemanya Stern on denuncia l’espionatge de LIDL a les reballadores.

Els altres dos sindicats encara no acaben d’entendre quina és la jugada de l’empresa, tot declarant, com ha estat el cas de CCOO: “Ara, quina explicació pot donar l’empresa davant aquesta situació? Ens preguntem si és que hi ha treballadores de primera i de segona, segons on visquin”. I encara: “per què en un lloc poden acceptar propostes raonables i a la resta no?”.

Òbviament, això no té res d’unificació de criteris, afirmen. I reblen encara, LIDL té al menys dues polítiques de relacions laborals diferents. Amb això, continuen, la direcció de l’empresa a l’Estat espanyol “demostra que no està a l’alçada de les circumstàncies per gestionar les relacions laborals en una empresa d’aquesta envergadura”.

Finalment, a 27 de març i davant aquesta situació, CCOO i UGT consideren que hi ha un abans i un després d’aquest acord, tot considerant impossible arribar al conveni d’“unificació de criteris” que l’empresa havia anunciat i que ella mateixa impedeix en firmar un d’exclusiu per la CAB. En un comunicat públic, CCOO, per la seva banda, adverteix: “Ara volem un tracte igualitari per a totes les treballadores i treballadors de LIDL”.

Related Articles

Deixa un comentari