Contundent i molt clara l’alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, en afirmar: «el municipalisme és la baula on es pot fer la revolució», en una entrevista a càrrec de Montse Pallarés. També a portada, un article d’August Corrons sobre «diners, consciència i valors per la canvi social», sobre monedes socials. Així mateix, una presentació sobre l’economia solidària a Àsia i, com a títol principal, un reportatge sobre la Cooperativa Quesoni, un equip de programació i serveis tècnics per a activitats culturals, festivals i música amb arrels comunitàries.
Fent balanç de dos anys de govern, Dolors Sabater defensa que «el poder popular, la gent, ha pres el carrer per dir que ja n’hi ha prou», això ja abans dels fets de les darreres setmanes, i planteja que «el que està passant a Catalunya és una oportunitat d’or per fer un canvi radical a la democràcia a l’Estat espanyol».
Quesoni cooperativa, com actors en el món de la cultura, es proposa l’objectiu de pensar un model alternatiu, des de la base d’una experiència professional i associativa construïda a partir de projectes culturals que com a centre i motor l’activitat de grups, ateneus, de comunitats que s’autoorganitzen i fan un model alternatiu de cultura i oci. En el reportatge, de Pep Valenzuela, reconeixen la influència i tenen com a referent l’Ateneu Popular 9barris, al temps que defensen que «des del cooperativisme i l’economia social i solidària es poden donar eines que en aquest sector són molt necessàries».
El professor d’Economia i Empresa de la UOC August Corrons fa una breu introducció al món de les «monedes socials i complementàries» per informar després de la celebració de la IV Conferència Internacional de Monedes Socials i Complementàries, celebrada a Barcelona el maig passat: «A part de consolidar l’àmbit d’estudi de les monedes socials i complementàries, l’objectiu fonamental d’aquesta IV CIMSC va ser també la reivindicació de l’existència d’una altres tipus de diners, amb uns altres valors, que aposten fermament pel canvi social».
En aquest número, la Fundació Roca Galès, editora de la revista, presenta amb les dades bàsiques, però prou detallades, la memòria de l’any 2016. Un balanç, a més, fet sota els criteris del Balanç social XES-Pam a Pam-Panoràmic. D’altra banda, a l’Editorial, la Fundació defensa el sí al referèndum de l’1 d’octubre passat, tot compartint els arguments del Manifest de l’Economia Social i Solidària pel Referèndum i la Independència, llançat per un grup de persones vinculades al cooperativisme i l’economia social, que també apareix publicat en aquest número de la revista.
Podeu llegir la presentació del darrer número de la col·lecció Cooperativistes Catalans, el 29, dedicat a Joan Poblet i Teixidó, subtitulat «La qüestió agrària com a qüestió nacional». També, les opinions de «Tres mestres del comú», l’Elinor Östrom, Jean Tirole i Christian Felber, un recull elaborat per l’economista Ricard Pedreira.
Finalment, la Confederació de Cooperatives de Catalunya informa sobre el «Pacte per a la Reforma Horària», del qual n’és signatària, junt amb 110 organitzacions més, i que planteja l’any 2025 com a fita per ser plenament actiu.
Deixa un comentari