[Amadeu Aguado] Vacuna per la cultura

No Comment

Durant aquesta maleïda pandèmia, les activitats culturals s’han vist seriosament afectades així com tots els sectors directes i indirectes de diferents sectors professionals i empreses. A l’Estat, només el sector d’espectacles i esdeveniments significa un 3,8% del PIB i crea més de 700.000 llocs de treball relacionats.

Ens hem atipat durant els dies de confinament de consumir cinema, sèries de TV, llegir llibres, escoltar música… Alhora, molts reflexionàvem en la necessitat bàsica de l’accés a la cultura. A diferència d’altres pandèmies, la del s. XXI, si alguna cosa ha tingut de positiu, és que n’hem sortit una majoria més il·lustrada. Malauradament les sales de concerts, de ball i altres no han pogut obrir i en general l’estat del sector és d’absoluta desesperació. Han arribat ajudes i estem convençuts que n’arribaran més, en aquest sentit cal destacar també l’Estatut de l’Artista que ben aviat veurà la llum des del govern central. Però el dia a dia de la indústria cultural necessita un escalf des de la proximitat administrativa per començar a reparar, per començar a recuperar.

En aquest sentit el nostre Grup Municipal ja vam presentar una proposta per subministrar a sales privades programacions municipals quan la normativa ho permeti. Proposta que va ser aprovada per tots els grups excepte ERC. En el darrer Ple, però, vam aconseguir la unanimitat en un acord que vam vehicular des del PSC en suport a MUTE (Moviment unit de treballadors de l’espectacle) i Alerta Roja per a la reactivació del sector. Un acord que passa, entre altres consideracions, per regenerar les agendes culturals, fomentar la cultura segura, abonar els caixets dels diferents professionals que intervinguin en un espectacle que s’hagi hagut de suspendre per seguretat sanitària, retirada momentània de taxes i elaborar a través del mateix Consell un Pla de Xoc cultural d’acord amb la realitat de la ciutat.

La cultura neix de les persones, al seu poble, a la seva ciutat, al seu país. La cultura la necessiten les persones de cada poble, de cada ciutat de cada país. La cultura contribueix al nostre benestar i alimenta el nostre sentit crític. La cultura és essencial.
No deixem perdre persones i projectes pel camí, recuperem el temps d’inactivitat. Cal immunitzar la cultura dels efectes de la pandèmia i si alineem persones, pobles, ciutats i administracions aconseguirem entre tots una vacuna d’una sola dosi.

Amadeu Aguado, regidor del Grup Municipal Socialista de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari