L’Ajuntament ha anunciat que vol privatitzar el Centre d’Atenció d’Animals Domèstics de Terrassa (CAAD), actualment gestionat de forma directa mitjançant una societat de capital íntegrament municipal, convocant una licitació per externalitzar el servei. Una decisió del Govern que sorprèn ja que al Ple ordinari del passat mes de febrer el regidor de Benestar Animal va afirmar que la voluntat municipal era que el Servei que ell mateix dirigeix assumís la gestió de forma directa.
La privatització del CAAD podria perjudicar als animals ja que seria molt més difícil aplicar les directrius que es marquin des del Servei de Benestar Animal. En el cas de la gestió pública per part de l’Ajuntament és el mateix servei qui directament pot aplicar les polítiques de benestar animal que es determinin; en canvi, en cas de gestió privada, hauria de ser l’empresa, a través d’un contracte de serveis, qui haurà d’aplicar les directrius donades per la regidoria, i això pot ocasiones problemes i inconvenients en l’aplicació. Per tant, aquest canvi d’opinió, de forma unilateral i sense justificar, a més d’evidenciar la falta de criteri polític sobre quin ha de ser el model de gestió del CAAD, pot causar un perjudici pels animals, pels usuaris i pels voluntaris.
També hem d’observar i analitzar un informe tècnic elaborat pel propi Ajuntament, que alerta que la privatització del servei suposaria un sobrecost per l’estructura municipal i avisa que canviar el model de gestió i establir la forma indirecta és del tot ineficient. A més, cal denunciar el despropòsit de gestió que està fent el regidor de Benestar Animal d’aquest assumpte: declara a la premsa quelcom diferent i contradictori al que havia dit al Ple municipal uns mesos abans, contradiu els informes tècnics que ell mateix ha encarregat, obvia el paper de la Comissió del model gestió del CAAD, i presenta un informe tècnic, sense signar, que afavoreix la seva tesi. A més, cal denunciar que el regidor de Benestar Animal, el sr. Duque, va afirmar a la premsa que amb la privatització, el servei sortirà més barat, cosa que és mentida, tal com es mostra a l’informe tècnic elaborat pel propi Ajuntament. O menteix o no sap del què parla: no sé què és pitjor.
Des del PSC avantposem el benestar dels animals per damunt de tot. Cal dignificar les condicions dels animals que hi són al CAAD i implantar totes les millores necessàries per tal d’assolir l’objectiu principal: garantir que la durada de l’estada al centre sigui la més curta possible agilitzant els processos d’adopcions i millorar les condicions de vida dels animals que hi són allà. Pel que fa al model de gestió del CAAD, creiem que la millor manera de garantir el benestar dels animals que hi són al centre és a través de la gestió pública municipal per part de l’Ajuntament. Estem segurs que la millor manera que té l’Ajuntament de garantir que es compleixen les directrius donades des de la regidoria de Benestar Animal és a través de la gestió directa.
No obstant això, i des del màxim suport a la tasca que els treballadors municipals porten fent al llarg dels darrers anys al CAAD, creiem que cal continuar millorant el Centre per tal d’avançar en la consecució del principal objectiu que ens hem de marcar: el benestar dels animals. Per això, proposem revisar i modificar el Reglament del Servei municipal d’atenció d’animals domèstics i de companyia, l’Ordenança de tinença i protecció dels animals, i el contracte-programa establert entre l’Ajuntament i la societat Eco-Equip. Entre d’altres mesures, proposem establir protocols d’adopció amb la coordinació i el control del Servei municipal de Benestar Animal, reforçar el servei de veterinària del centre i ampliar-lo amb més personal per tal de donar una millor cobertura als animals, augmentar el personal del CAAD amb la inclusió d’educadors/es a la plantilla, o enfortir la participació del voluntariat i de les associacions i entitats que defensen els drets dels animals.
Els socialistes volem reafirmar el nostre compromís animalista i creiem que la millora manera de fer-ho és treballar per garantir els drets, el benestar i la protecció dels animals. És per això que apostem per la gestió pública del Centre d’Atenció d’Animals Domèstics de Terrassa, en contra del criteri del Govern Municipal, que es decanta per la privatització.
També considerem inadmissible que el Govern Municipal, amb majoria absoluta, responsabilitzi als partits de l’oposició de les seves incongruències. És una mostra més del populisme i victimisme d’aquest govern. Fins el moment nosaltres l’únic que hem fet ha estat presentar preguntes per aclarir alguns conceptes que no quedaven clars, però el sr. Duque ja ha tingut prou amb això per acusar-nos i criticar-nos per no seguir-li el joc.
En definitiva, des del PSC defensem la gestió pública del CAAD per dos motius: pel benestar dels animals, ja que pensem que una gestió directa per part de l’Ajuntament facilitaria l’aplicació de les mesures de millora que hem exposat; i per l’eficiència en la prestació del servei, doncs a vista dels informes econòmics la privatització implica un perjudici econòmic per a l’Ajuntament i per a la ciutat.
Javi García, regidor del PSC a l’Ajuntament de Terrassa
Deixa un comentari