[Ramon Clariana] La FAVT dóna suport a la defensa del sistema públic de pensions

No Comment

A mitjans de gener i amb motiu de la informació, donada pel Govern de l’estat, que les pensions només pujaran un 0,25% aquest any 2018, es va produir un sentiment d’indignació entre els pensionistes de la nostra ciutat. Perquè aquest increment es considera inacceptable, ja que l’IPC i els preus en 2017, van pujar molt més i després de 4 anys d’aquest mínim increment del 0,25% cada any, els pensionistes consideren estan perdent poder adquisitiu.

Aquest sentiment va donar lloc a una concentració espontània davant de l’Ajuntament de Terrassa el 15 de gener, que va ser la base d’una reunió posterior entre la Marea Pensionista de Terrassa, els Iaioflautes, sindicats, altres agents socials i persones en l’àmbit individual, que van convocar una assemblea el 22 de gener davant de l’Ajuntament, en què van proposar a l’Assemblea i es va acceptar la creació del Moviment per unes Pensions Dignes de Terrassa, obert a entitats socials i a qualsevol persona que vulgui ajudar. El seu objectiu és reivindicar unes pensions dignes i defensar el sistema públic de pensions.

Pocs dies després, la FAVT vàrem decidir en reunió de Junta integrar-nos en aquest Moviment, difondre els Actes que promogués en defensa de les pensions i participar en ells. Des de llavors el Moviment per a les pensions Dignes de Terrassa ha estat molt actiu i s’ha reunit amb l’alcalde de la ciutat per presentar-li les seves reivindicacions, ha convocat una concentració cada dilluns primer de mes, davant de l’Ajuntament, va convocar el 22 de febrer una Manifestació per unes Pensions Dignes que va recórrer el centre de Terrassa i va ser multitudinària amb l’assistència de més de 3000 persones i es va sumar a la Manifestació per unes Pensions dignes del 17 de març a Barcelona que, organitzada per la Marea Pensionista de Catalunya i recolzada pels sindicats va col·lapsar el centre de Barcelona amb més de 30.000 manifestants.

En totes aquestes activitats va haver-hi una representació de la nostra entitat, la FAVT, que defensa les pensions públiques com el Dret que són i considera viable l’actual Sistema Públic de Pensions.

En paral·lel, i durant aquests primers mesos de l’any, en la resta d’Espanya, els pensionistes han expressat el mateix sentiment d’indignació i les Manifestacions convocades per la Coordinadora Estatal per a la Defensa del sistema públic de pensions han fet que milions de pensionistes hagin sortit al carrer en la major part de grans ciutats espanyoles. Aquesta pressió ha portat al fet que el tema de les pensions s’hagi debatut en el Congrés dels Diputats i a que el Govern de l’estat hagi elaborat uns Pressupostos per aquest any 2018 (no aprovats encara) que contempla pujades d’un 3% per a les pensions més baixes.

Al meu entendre, aquesta mesura i unes altres que proposen cerquen dividir als pensionistes i aplacar les protestes. Però són tan sols un pegat que no soluciona el problema de les pensions, que no és un altre que aconseguir un finançament sostenible de l’actual sistema públic. Per això és bàsic aconseguir més ingressos de la seguretat social, en què es prenguin mesures per a reduir la precarietat laboral i poder augmentar els jornals i cotitzacions dels treballadors que han baixat, en lloc de pujar, en els últims anys.

I al mateix temps, considero imprescindible que no es torni a repetir l’error dels dos últims anys en què el Govern de l’estat està finançant el dèficit de les pensions amb préstecs que només agreugen el problema. En lloc d’això, i ho diuen molts experts en economia, cal evolucionar i millorar la política fiscal incrementant els impostos a les rendes del capital, per a aconseguir uns ingressos que permetin cobrir el dèficit de les pensions a través dels Pressupostos de l’estat i sense haver de recórrer a préstecs.

Aconseguir-ho no és fàcil i requereix la unitat d’acció de tots els agents socials, en l’àmbit general i territorial i per descomptat també en la nostra ciutat.

Per això, veig un aspecte de matisos negatius el que s’està comentant en els últims dies de març per Terrassa, la possible sortida de la Marea Pensionista del Moviment per les Pensions Dignes de Terrassa. Si això acaba passant, ho considero un error perquè la defensa dels drets, i les pensions ho són, requereix el treball i esforç conjunt de totes les entitats socials i de la ciutadania fugint de personalismes que no porten enlloc.

Ramon Clariana
President de la FAVT

Related Articles

Deixa un comentari