Algú de forma interessada està intentant generar confusió i no anar al fons de la qüestió. El que va plantejar la Sra. Sirvent de la CUP al Ple municipal és la dissolució del Grup d’Intervenció Especial (GIE) per diferents motivacions que a més portava en el programa electoral. En cap cas va plantejar res ni cap referència a la Policia Municipal ni a les seves tasques i funcions. Per tant, el debat sobre la Policia Municipal alguns han tingut molt interès en generalitzar-lo a tot el cos, i s’han sentit ofesos. Tota la Policia Municipal com a cos corporatiu ha expressat la seva solidaritat i suport. El Sindicat de la Policia, com no podia ser d’una altra manera, li ha faltat temps. I el més sorprenent i absurd, és que els delegats sindicals sense encomanar-se a ningú i en nom de tots els treballadors i treballadores de l’Ajuntament, han fet el mateix. I per a finalitzar la traca, la Sra. Rambla, Regidora de Seguretat, acaba ficant la pota tot defensant la Policia i acusant els altres de fer espectacle, sobretot, perquè desconeix tant la Policia com que és el GIE, i ho ha sabut per la polèmica sorgida. Polèmica generada pels policies implicats i per la manca de criteri de qui els governen, començant per l’Alcalde, que no sap afrontar els conflictes, els caps policials i la regidora responsable. I a alguns també els va bé certa polèmica fins que no es passi de mare, ja que estan en plena negociació del conveni, per tant, cert soroll ja va bé, per aconseguir altres objectius.
Aquí ningú ha parlat de la Policia Municipal en general, s’ha parlat d’un cos especial d’antiavalots, i per actuar en temes específics en alguns casos sensibles. Sense funcions concretes, amb molt poca transparència i amb alguns comportaments que res tenen a veure amb les funcions de proximitat i bona relació amb la ciutadania. Alguns dels seus membres parlen de “sortir de cacera” quan van a realitzar algunes tasques, o conceptes similars i poc gratificants quan actuen sobre determinats col·lectius i persones. Que comporta costos més elevats, ja que cobren plusos i altres conceptes per la seva tasca. I que ningú vingui a explicar que són com els altres policies del cos, no és veritat, les seves funcions, uniformitat, estris d’actuació i comportament, estan molt lluny del que comporten les funcions de la Policia Municipal, i estic plenament segur que hi ha molts dels seus companys, ja que així m’ho han comentat, en cap cas poden justificar algunes de les seves accions i maneres de fer.
Els GIE de la Policia Municipal és un cos que es posa en marxa a l’Ajuntament de Barcelona l’any 1991 (un any abans dels Jocs Olímpics), amb l’objectiu de vigilar i controlar els sectors que estaven en contra dels Jocs i els grups antisistema i veïnals, que denunciaven amb ocupacions d’espais buits i abandonats, a més de tasques de protecció de càrrecs electes i públics. Tasques que per cert havien de fer els Mossos, però en aquells moments encara tenien prou mancances de membres i unitats. Per tant, aquesta decisió del moment i context els va semblar adient i necessària. Al cap i a la fi, responia al que ha estat sempre el PsoE-PsC, la doble d’ànima: actuació de dretes i pensament teòric socialdemòcrata mal anomenat d’esquerres.
L’Alcalde Royes, que sempre va actuar com un burgès de dretes i amb aquest pensament teòric d’esquerres, obsessionat per no ser tractats com un poble i ser una de les ciutats més grans del món mundial, no va voler ser menys. A més li havia aparegut el moviment okupa local, que no sabia com afrontar-lo, i davant la indefinició i criteri, va determinar posar en marxa aquest grup especial amb tasques de protecció, ja fos dels càrrecs electes, sobretot ell, als plens municipals i d’altres accions. Res més lluny del que alguns han indicat, que ho va motivar actuar davant l’oci nocturn. Això és l’excusa que alguns indiquen, però és mentida, si no, anem a la cronologia i els fets.
Quan es va posar en marxa aquest cos, algunes entitats veïnals i d’altres, varem denunciar aquest fet per innecessari, costos i per tenir funcions poc clares. I al llarg dels anys s’ha demostrat la seva ineficàcia, comportaments i funcions, a més dels costos, amb l’esperança que tant l’Alcalde Navarro, com l’actual, farien una actuació de suprimir-los. Doncs ara, com era de preveure, tenen un conflicte que els hi ha esclatat a la cara. Si haguessin pres la decisió com han fet altres ajuntaments, ara no tindrien aquest problema.
Com és que aquests policies d’aquest cos, mai havien fet una denúncia similar contra les entitats que ho van demanar des del principi? Què els porta ara a actuar contra una càrrec electe, en el marc de les seves funcions i casualment de la CUP? Doncs senzillament, un terreny ideològic corporatiu que molts dels seus membres tenen i han demostrat amb les seves actuacions i fets, i ara volen justificar amb un atac al seu honor, que amb moltes de les seves actituds i accions han tirat pel terra, però que algú també cal tenir en compte els ha permès i justificat. Aquesta no és una confrontació d’honors i altres aspectes, és ideològica i d’humiliació interessada a un grup determinat, ja que estic plenament segur que si això ho hagués dit o fet algun altre ventall polític i ideològic no haguessin plantejat ni queixes, ni denúncies. Els membres del GIE responen a un perfil molt concret, i molt identificat políticament.
Per tant, mal favor es fan el conjunt de policies municipals si donen suport corporatiu en favor dels GIE. La Policia Municipal no està qüestionada, ni ben o mal valorada, però si no són capaços de tenir criteri propi i no jugar als interessos dels membres d’aquest cos, al final, serà tota la Policia la que es veurà emmerdada per uns interessos merament corporatius que anirà contra ells mateixos. I els policies amb criteri propi i honestos ho han de dir i denunciar.
En tot cas, el debat s’ha d’aprofitar per parlar de les polítiques de seguretat, i després parlar del pla o model policial, amb la màxima participació i col·laboració ciutadana. Això si, un cos o unitat com els GIE no tenen res a fer en cap del models, ja que les seves funcions són dels Mossos, i el que s’ha de fer amb els seus membres és posar-los a treballar amb la resta de policies, ja que segons ens indiquen manquen recursos per actuar en les diferents tasques amb la ciutadania, i estalviarem despeses, problemes i tot serà més transparent, i la ciutadania ho agrairà. I senyora Rambla, si ja està treballant en una proposta de Pla, ho porta molt amagat, ja que no ho sap ningú. I se li ha oblidat una cosa molt important en els temps que corren i els compromisos plantejats pel seu partit i l’alcalde: la transparència i la participació. Per tant, cap de les dues premisses es compleixen, ja que en la redacció d’aquest pla fet d’amagatotis, necessitarà la màxima participació i col·laboració des de l’oposició, les entitats i col·lectius, i com és evident la Policia en el seu conjunt, no només dels comandaments. Aquest conflicte al final haurà posat al descobert que algú està fent alguna cosa, encara que sigui de forma poc transparent i pública.
Salvador Pérez
AVV Barri Segle XX
1 Comment
circo
25 gener 2016 - 20:38Hay que tener la cara bien dura para decir lo que dice este jefe de departamento del Ayuntamiento de Terrassa, con un buen sueldo y además casualmente familiar del antiguo alcalde Sr. Royes.
Vaya tela!!!!