Ple municipal de febrer: Torna amb força l’ofensiva del ‘totxo’

No Comment

Pep Valenzuela

Al Ple municipal de febrer es va poder copsar de forma clara que s’acaba la legislatura i l’ambient va carregat. La campanya electoral està a tocar, un llarg cicle en el conjunt de l’Estat, amb una previsió de resultats que indiquen més canvis i l’aparició de nous personatges. A Terrassa, concretament, tot apunta un canvi de cicle amb un nivell de fragmentació inèdit fins ara.

La dèbil majoria del PSC està molt amenaçada per la candidatura de l’exalcalde Ballart. Al seu torn, les forces que van donar vida a la segona força, Terrassa en Comú, podrien anar també dividides. ICV i EUiA ja han registrat un nom per si de cas. ERC-MES i CUP confien en la fidelitat del seu electorat, però cal veure si el PDeCat encara treu forces, i el resultat d’una altra candidatura independentista, Primàries Terrassa, que té el suport de l’ANC i es presenta com a llista unitària i assembleària. Finalment, PP i Cs, amb sort i expectatives diverses, també es presenten i hauran de veure fins a on el nou partit d’ultradreta els pot disputar terreny.

Certament, un ambient poc recomanable per intentar arribar a acords i aliances. Però, tot i això, a banda el moment més calent, que va ser el de la discussió sobre la negativa de l’alcalde Vega a complir amb un acord de majoria i penjar al balcó una pancarta de solidaritat amb les persones preses durant el judici ja en marxa («La Democràcia no es jutja»). La resta, tanmateix, va ser un reflex de l’habitual i canviant equilibri de forces segons els diferents temes. Un equilibri, segons totes les expectatives, cridat a fer-se miques.

PSC i els partits de la dreta (PP, Cs, Pdecat) van fer pinya per defensar els projectes d’urbanisme. El tinent d’alcalde de l’àrea, Marc Armengol, defensà una modificació del POUM del 2003 per liquidar l’avortat sistema de recollida pneumàtica de residus. Mai s’ha fet servir, malgrat els més de 3 milions d’euros invertits en instal·lacions del que llavors era el gran invent del segle i que avui es verifica com un sistema «mediambientalment insostenible, ineficient, d’alt consum elèctric i alt cost de manteniment», afirmà el mateix tinent d’alcalde.

El debat de fons, en tot cas, acusà el regidor de la CUP Marc Medina, «no és per millorar la recollida de residus, l’objectiu de la modificació és rebaixar en un 20% les càrregues urbanístiques a promotors i propietaris dels terrenys afectats, i estimular novament el negoci del totxo». A més, afegí el regidor cupaire, la seva gestió de neteja «ha estat un desastre, com posa en evidència la recent i reiterada protesta d’entitats veïnals anunciant la sortida de la Taula de Residus».

Quan es tracta d’aquest tipus de projecte, acusà en Carles Caballero, d’ERC-MES, «mai no ens vénen a buscar, i van pels vots segurs de Cs, PDeCat i PP, a més sense ni tan sols explicar-nos quins beneficis porta això per la ciutat».

Insistí en la qüestió Xavi Matilla, de TeC: «el canvi té a veure amb com entenem el desenvolupament urbanístic dels pròxims anys, només han atès les demandes de promotors i propietaris, del negoci immobiliari, tornem a la cultura del pelotazo urbanístic».

En un tens debat que barrejava accions forçades, com la de liquidar el projecte de recollida pneumàtica mai realitzat i ara inviable, amb promeses de nous i millors horitzons per a les zones afectades (Sala i Badrinas i Vapor Cortés, principalment), l’aliança del PSC amb tota la dreta aprovà el pla, sense donar resposta a les reclamacions de l’oposició, reconeixent d’altra banda que el POUM del 2003, que havia donat llum al projecte i que ara el govern pretén aplicar, necessita una revisió total.

En aquest mateix paquet, entrà el pla especial per Can Amat de la Muntanya, la masia d’Egara. Un pla per «ampliar usos i complementar activitat», informà en Marc Armengol. Situada a l’Anella Verda, un entorn especialment protegit, s’anuncia la voluntat de construcció d’un hotel amb 64 habitacions. Novament, pinya del PSC i la dreta entorn del «desenvolupament econòmic del turisme i la ciutat».

La sorpresa, però, va ser que enmig del debat sobre informes a favor i en contra de l’eventual construcció, el tinent d’alcalde Armengol revelà al Ple: «No estem presentant avui cap projecte de construcció, no és a curt termini, només demanem perspectives de futur, perquè la sostenibilitat estaria en risc, segons els propietaris».

Sense poder-se acabar de confirmar si el projecte, ara només de «perspectives de futur», s’ajusta a la normativa de l’Anella Verda, el bloc del totxo aprovà també la proposta de pla.

Finalment, un altre pla galàctic: la reforma i millora urbana de la Rambleta del Pare Alegre. Una inversió milionària per fer una nova ordenació d’usos (habitatge, comercial i oficines) en l’eix de la Rambleta, entre la rotonda del Doré i els Jutjats. En aquest punt, l’associació veïnal del barri ja va denunciar manca de transparència per no haver estat informada dels detalls d’aquest pla.

Mentre el representant del PP, Àlex Rodríguez, justificava la seva abstenció perquè li semblava injustificable que hi hagués un carril bici en aquest trajecte, tal com preveuria el pla, el regidor de la CUP Medina anuncià vot contrari, considerant que, fer el projecte partint del POUM del 2003 és un mal principi, quan tothom considera que ja està mort. A més, construir 25.000 m2 de nou sostre, «quan hi ha milers de pisos buits a la ciutat és un despropòsit»

Per la seva part, Caballero, que considera necessari «dignificar l’entrada a la ciutat», criticà, però, que «car fer-ho parlant amb la ciutadania, i no ho han fet. Les veïnes no saben res», tot anunciant l’abstenció. D’altra banda, el portaveu d’aquest mateix grup, Isaac Albert, valorà que olora poc bé que es presenti un projecte com aquest, en el qual es treballa des de fa anys, «a dos mesos de les eleccions». TeC votà en contra, insistint, tal com afirmà en Matilla, en què «vostès han apostat pel pelotazo amb el suport de dreta».

En fi, el bloc de totxo deixà aprovats importants plans, tots de molt interès de promotors, propietaris i especuladors, malgrat el consens sobre la necessitat de revisió total del POUM i malgrat tota la incertesa electoral. Per si de cas, feina feta.

Acords de Junta de Portaveus

Després de la lectura d’un comunicat i de fer un minut de silenci de condemna contra la violència masclista que ja ha causat la mort de 14 dones, es presentaren nou acords de la Junta de Portaveus. El primer, aprovat per unanimitat, demanant el pas de Terrassa a la zona tarifària 2 de transport.

També per unanimitat, es demana l’aplicació de la Llei 24/2015 d’habitatge en tota la seva extensió per evitar desnonaments de gent en risc i exigint de les administracions mitjans i recursos. Amb el mateix suport s’aprovà l’adhesió al projecte d’ILP de l’escola Vedruna per etiquetatge de productes que garanteixi garanties laborals i socials en la fabricació i la seva traçabilitat. També la proposta de suport a mesures per una escolarització equilibrada, cohesió, no segregació i igualtat d’oportunitats fou aprovada per unanimitat. De la mateixa manera, s’aprovà una moció demanant investigació i aclariment de l’accident de tren del 8 febrer, a la línia R4, exigint al temps compromís i calendari d’actuacions.

Altres acords, no unànimes, fan referència a la participació de funcionaris de l’Ajuntament als Corporate Games, la formació en clubs d’esport i també a escoles d’entrenadores i personal relacionat amb la pràctica de l’esport en perspectiva feminista per garantir igualtat d’oportunitats. Així, també un altre plantejant la necessitat de concretar el projecte Institut-Escola Sala i Badrinas.

Related Articles

Deixa un comentari