La Quitèria Tarragó Casellas, primera dona regidora de la història de Terrassa, ja té el seu quadre a la l’Ajuntament

No Comment
Foto: Rafel Casanova

Quitèria Tarragó i Casellas (Les Piles, la Conca de Barberà,1896 – Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, 1980) va esdevenir, el juliol de 1937, la primera dona en ocupar un escó dins la corporació municipal de Terrassa, fent-se càrrec de la regidoria de Cultura i d’Acció Social. Llevadora de professió, va ser una sindicalista i política destacada, i una oradora brillant.

Acabada la guerra, va ser víctima de la repressió franquista degut a la seva activat sindical, política i professional i va ser condemnada a dotze anys de presó. La repressió va afectar també la seva activitat professional i va ser obligada a abandonar Terrassa. La seva lluita i la d’altres dones del període republicà van ajudar a obrir la porta a altres dones en l’accés a la política i al servei a la ciutat.

El Ple municipal de juliol de 2021 va aprovar per unanimitat elevar al Ple municipal ordinari la concessió dels màxims honors ciutadans a la primera dona regidora en la història de Terrassa. Finalment, en el ple municipal de l’Ajuntament de Terrassa celebrat el dia 26 de novembre de 2021, es va aprovar per unanimitat: atorgar a Quitèria Tarragó Casellas el títol de Filla Adoptiva de Terrassa i la seva incorporació a la Galeria de Terrassencs i Terrassenques Il·lustres.

Lalcalde de Terrassa, Jordi Ballart, acompanyat de la regidora de Polítiques de Gènere, Núria Marín, de portaveus dels Grups Municipals i de membres de la Corporació Local, va participar en l’acte de col·locació del retrat de Quitèria Tarragó, el 28 de juny, a la Galeria dels Terrassencs i Terrassenques Il·lustres. L’acte va comptar amb una glossa a càrrec de la historiadora Teresa Rodríguez, amb la presència de l’artista autora del retrat, Sofia Ugarte, i amb la intervenció de Joan Humet, besnebot de Quitèria Tarragó.

Related Articles

Deixa un comentari