La UPC i l’Ajuntament de Terrassa creen un programa d’incubació d’empreses fotòniques

No Comment

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a través del Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6), i l’Ajuntament de Terrassa impulsen la creació de d’un programa d’incubació d’empreses fotòniques, amb l’objectiu d’integrar els agents actius en la creació de noves idees de negoci que utilitzin la llum com a element per desenvolupar el seu producte o servei. En aquest marc, posen en marxa la primera convocatòria 2017 del programa, oberta a aquells projectes tecnològics que es vulguin portar al mercat. La iniciativa compta amb el suport de la Fundació Mobile World Capital, del Clúster d’Òptica i Fotònica del Sud d’Europa (SECPhO) i de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), institut de recerca adscrit a la UPC.

La fotònica, la ciència que estudia les propietats de la llum, és una de les àrees de coneixement que en les properes dècades tindrà un major impacte en la societat i en el benestar de les persones. En els darrers anys, aprendre a utilitzar les propietat de la llum ha permès disposar de sistemes de fabricació avançada i d’alta precisió, d’eines avançades de diagnòstic mèdic i de teràpia (com ara el diagnòstic per la imatge, les anàlisis clíniques, la seqüenciació de gens, la cirurgia avançada). Present en molts elements de la vida quotidiana, des dels automòbils als telèfons mòbils intel·ligents, entre d’altres, la fotònica és, així mateix, una tecnologia clau en la transformació de l’escenari energètic (energia solar, il·luminació eficient).

D'esquerra a dreta, Amadeu Aguado, 5è tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Terrassa; Esther Real, Vicerrectora de Transferència de Tecnologia; Jaume Castellà, investigador del CD6 de la UPC. Foto ESEIAAT D’esquerra a dreta, Amadeu Aguado, 5è tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Terrassa; Esther Real, Vicerrectora de Transferència de Tecnologia; Jaume Castellà, investigador del CD6 de la UPC. Foto ESEIAAT

De la ciència al mercat

En aquest context, el CD6 −centre que forma part del Centre d’Innovació i Tecnologia (CIT UPC)− i l’Ajuntament de Terrassa posen en marxa una primera convocatòria d’incubació d’empreses fotòniques, adreçada a persones emprenedores que vulguin portar al mercat idees de negoci basades en la llum. La convocatòria estarà oberta fins al 31 de desembre i les propostes que s’hi presentin s’han d’orientar a la valorització i comercialització de nous serveis o productes que utilitzin tecnologies fotòniques. Un comitè assessor format per un grup d’experts de les entitats impulsores de la iniciativa, avaluarà les propostes en base a la innovació i l’originalitat de la tecnologia, la idoneïtat de l’equip emprenedor i l’oportunitat de la proposta de negoci.

El programa d’incubació d’empreses fotòniques ofereix als emprenedors serveis diferencials d’incubació, com són l’accés a experts i a instal·lacions científiques i tecnològiques de primer nivell o la possibilitat de ser membres del Clúster d’Òptica i Fotònica del Sud d’Europa (SECPhO), un clúster impulsat el 2009 pel CD6 de la UPC. El programa també oferirà serveis estàndard com ara l’assessorament en el desenvolupament de les fases del negoci, en temes relacionats amb la propietat intel·lectual o la captació de finançament públic a través de convocatòries de projectes i també privat.

Així mateix, les idees seleccionades per formar part del programa es podran incorporar al programa The Collider, implementat per mVenturesBCN, la incubadora d’empreses de la Mobile World Capital.

Creant una xarxa d’incubació

Tant la UPC, amb les instal·lacions del CD6 al Campus de Terrassa, com l’Ajuntament de Terrassa, amb Orbital 40, aportaran els seus espais per al desenvolupament de la incubadora, que pretén integrar tots els agents involucrats en l’àmbit de la fotònica a Catalunya, des d’universitats, centres de recerca i tecnològics, fins a empreses i l’Administració.

Aquest programa neix com un nou model d’incubació, amb seu central a Terrassa, però amb diferents unitats d’incubació en espais propers a centres de recerca universitaris de manera que configurin tota un xarxa d’incubació. Serà la primera incubadora d’aquest tipus a l’Estat i de les úniques que hi ha al món en el camp de la fotònica. Actualment, n’hi ha quatre: tres als Estats Units i una a Alemanya.

Un ecosistema favorable

La llavor del programa d’incubació sorgeix de diferents iniciatives impulsades al llarg dels darrers anys. D’una banda, recull el coneixement i l’experiència de grups de recerca de la UPC, com el CD6 i el grup de Dinàmica no Lineal, Òptica no Lineal i Làsers (DONLL), ambdós del Campus de Terrassa, així com de la Facultat d’Òptica i Optometria de Terrassa (FOOT), i també de l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), institut de recerca vinculat a la UPC, i situat al Campus del Baix Llobregat a Castelldefels, que es va crear el 2002 amb la participació de la Universitat. Aquest centre, que va sorgir del grup de recerca de Fotònica, s’orienta a l’activitat de la recerca, la formació, la innovació i l’emprenedoria en les diferents branques de les ciències i tecnologies fotòniques.

D’altra banda, en els últims anys el CD6 i l’Ajuntament de Terrassa han anat fomentant la transferència de coneixement cap al mercat en el camp de la fotònica, com a via per fer-ne arribar els beneficis de la recerca a la societat. Així mateix, el 2009 el CD6 va impulsar la fundació del Clúster d’Òptica i Fotònica del Sud d’Europa (SECPhO), format per empreses, centres tecnològics i grups de recerca orientats a promoure la innovació tecnològica en aquest camp.

Catalunya és el marc idoni per a la creació d’aquest programa d’incubació d’empreses fotòniques, no només perquè hi ha una tradició de més de 60 anys d’investigació en aquest àmbit a les universitats catalanes, sinó també per l’existència d’un entorn empresarial cada vegada més innovador, que veu créixer les exportacions i la capacitat per atreure talent i inversió. En els  últims 20 anys, a més, s’han creat més de 30 spin-off a partir de grups de recerca d’òptica i fotònica.

Així mateix, els agents relacionats amb la fotònica tenen una llarga trajectòria de col·laboració conjunta, com per exemple el Barcelona Master in Photonics, un màster internacional que ha rebut diverses mencions de qualitat i que ha demostrat la seva capacitat d’atracció de talent. El Barcelona Master in Photonics és impartir per professors de la Universitat de Barcelona, la Universitat Autònoma de Barcelona, la UPC i l’Institut de Ciències Fotòniques (ICFO).

Programa d’incubació d’Empreses Fotòniques: https://photonic-ventures.org

Bases de la convocatòria 2017: https://photonic-ventures.org/ca/bases/concurs/77

Related Articles

Deixa un comentari