Aquest número de maig/juny del 2018 és el primer Butlletí Informatiu trimestral que d’ara endavant editarà l’Asssociació de Col·leccionistes de Terrassa. La decisió, a proposta de la Junta Directiva, va ser presa a darrera assemblea amb l’objectiu de «quadrar el pressupost».
A l’Editorial s’afirma que «fa anys que el pressupost ens té tenallats, que fem pocs socis nous i que els històrics se’ns van morint». En acabar l’any 2017 hi havia 91 socis. De subvencions, es declara, només en reben una de l’Ajuntament, «que agraïm, però que tan sols –que ja és molt– ens ajuda a sobreviure (fins quan?)».
Es considera i afirma que «és un fet que la cultura sempre ha estat la Ventafocs dels pressupostos institucionals». Però, malgrat tot, aquesta «no s’atura bàsicament pel fort dinamisme associatiu que històricament ha tingut i té en aquest país». És des d’aquesta perspectiva que és planteja la defensa de la sobirania nacional: «En un nou país volem pensar que la cultura seria més tinguda en compte i és per això i mil raons més que maldem i confiadament persistim incansables en la vindicació nacional.»
Junt amb el Butlletí, hi ha la Separata –que a partir d’ara també serà trimestral– i també la Memòria del 2017, amb tot el que s’ha fet «mercès a l’ajut dels socis, que com hem dit minven i això ens hauria de preocupar a tots». En aquest sentit, a la darrera assemblea es va crear, entre d’altres, la figura del soci empresa, amb una quota de 100 euros l’any.
Tot i les dificultats, s’afirma que s’han mantingut les activitats habituals els darrers anys, amb «l’extraordinària» publicació del llibre Col·leccionistes de Terrassa. Catalogant la seva història, d’Ana Fernández, que va suposar «un esforç d’anys». La seva recerca ha ajudat a descobrir que els precedents històrics de l’associació venen del ja llunyà abril de 1933, ara fa vuitanta-cinc anys.
Ara, s’enfila ja la recta final del curs: l’exposició col·lectiva cada any el clou. I també es presenten les edicions de punts de llibre de teixits modernistes i la dels darrers capgrossos, que és «la nostra manera de fer ciutat i valorar i fer públic el ric patrimoni terrassenc».
Redacció
Deixa un comentari