Terrassa acull la III Trobada de la Comunitat Edunauta, d’oportunitats educatives

No Comment
Assistents a la jornada Edunauta, celebrada a la Masia Freixa. Foto: Ajt. Terrassa

La tinenta d’alcalde de Cicles de la Vida i regidora d’Educació, Teresa Ciurana, ha donat aquest matí la benvinguda a les persones participants a la III Trobada de la Comunitat Edunauta, organitzada per la Fundació Bofill i +Educació, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Terrassa.

Aquesta jornada se celebra anualment per aplegar personal tècnic dels municipis i comarques on es desenvolupa el projecte Passaport Edunauta, per tal de compartir experiències i bones pràctiques. Prop de 40 professionals d’una vintena d’ajuntaments i comarques d’arreu de Catalunya han participat a la trobada, celebrada a la Masia Freixa. 

Passaport Edunauta és un projecte de creació d’oportunitats educatives adreçat a l’alumnat mancat d’activitats extraescolars, que busca posar en valor els aprenentatges que es fan fora de l’escola aprofitant els recursos educatius del territori. Terrassa forma part del projecte de la primera edició.

Què és el Passaport Edunauta?

És una iniciativa per promoure la igualtat d’oportunitats educatives més enllà de l’escola per a tots els infants impulsada per l’ Aliança Educació 360. El passaport és una eina que enforteix l’educació comunitària dels territoris en els que s’implementa i que es focalitza en fer accessibles i en connectar, reconèixer i fer visibles els aprenentatges més enllà de l’escola dels infants de 3 a 12 anys. L’eina està dirigida a promoure l’accés de tots els nens i nenes d’un barri, municipi o comarca a activitats educatives accessibles, variades i de qualitat, independentment del seu origen social i en condicions d’equitat.

Com funciona el programa de Passaport Edunauta?

El funcionament de l’eina està basat en la metodologia dels Passaports d’aprenentatge ( Learning Passports ). En el cas del Passaport Edunauta el programa entrega un “passaport” als infants participants; aquest document els permet explorar l’oferta d’activitats educatives i extraescolars del seu territori, decidir què volen fer i aprendre, i segellar la seva participació. D’aquesta manera cada infant acumula noves experiències que es veuen reflectides al seu passaport i que mostren tot el que hi ha après.

Qui són els i les edunautes?

Els edunautes són els infants del territori que han rebut el seu Passaport Edunauta a través del seu centre educatiu o bé des dels equipaments i/o entitats del territori que estiguin vinculades al projecte. Els edunautes són els protagonistes i el centre de la intervenció del projecte. Amb el seu passaport podran: explorar i viatjar a les activitats que ofereix el programa, escollir les activitats que més els escaiguin, mostrar i fer visibles els seus aprenentatges i celebrar i compartir el que han après amb la resta de la comunitat. Cada territori decideix a quines edats vol dirigir l’eina i els centres educatius i/o agents educatius que el rebran i el prescriuran als infants.

Qui ofereix activitats al territori?

Qualsevol entitat o recurs del territori té potencial educatiu. Generalment, les activitats del Passaport Edunauta les ofereixen: biblioteques, centres cívics, teatres, casals, entitats o clubs esportius, entre altres espais.Els infants tenen la possibilitat de “viatjar” a aquestes destinacions on podran participar a activitats que suposaran una experiència d’aprenentatge nova i podran aconseguir segells per al seu Passaport Edunauta.

Com són les activitats edunautes?

El Passaport Edunauta aglutina una gran varietat d’activitats que s’agrupen per temàtiques. L’objectiu és que aquestes continguin aprenentatges i noves experiències enriquidores per als infants. Generalment trobem activitats puntuals però també podem trobar activitats més contínues i regulars.

Related Articles

Deixa un comentari