Creix la tensió entre el govern i l’oposició pels casos de Boladeras i de les vacunes sobrants

No Comment

Reconeixia el tinent d’alcalde Isaac Albert durant el ple extraordinari sobre les vacunes que «els espais de confiança entre govern i oposició no existeixen». La frase resumeix la mala relació existent entre el govern que formen TxT i ERC i els grups del PSC i Cs. La crispació que es viu des de fa temps es va veure reflectida de nou en diversos moments del debat plenari, tant l’ordinari com l’extraordinari, celebrats el 30 d’abril, i la col·lecció de frases i acusacions greus que van augmentant entre els grups.

L’exemple més significatiu, el cas de la polèmica aixecada per la presumpta irregularitat de la regidora de Cultura, Rosa Boladeras, en l’adjudicació del contracte del festival poètic Elixir. El ple donà llum verda a iniciar un expedient sancionador, pel qual s’ha de dirimir si realment la regidora de TxT va saltar-se normes del codi ètic destinades als membres del consistori. Però el debat va ser dur i tens, i el govern i també JxT, recriminaren al PSC que fes escarni públic cap a Boladeras i que se la jutgés abans de tot. Mentre que PSC, a qui feia costat Cs, manifestà que vol saber «si s’ha vulnerat el codi ètic», que la mateixa Oficina Antifrau ho està investigant, i que Boladeras hauria de ser cessada, en paraules de Javi García. Al darrera, tot de retrets al grup socialista per la filtració d’un informe confidencial a la premsa.que havia elabort la Síndica, i que originen que ara tiri endavant aquest inici d’expedient.

Abans de ser aprovat, PSC i Cs presentaren sis esmenes de caràcter tècnic i jurídic – totes elles foren rebutjades – al document elaborat pel secretari municipal. Pretenien, entre altres, suprimir les referències a la legislació estatal, que és més laxa en les sancions, i demanar que intervingués la Diputació en el procés. «No hi ha elements per classificar la infracció com a lleu», defensà Javi García (PSC), el més contundent en els atacs al govern i a Boladeras.

La regidora de l’àrea de Transparència Ona Martínez però, es va negar a respondre individualment a cada una de les esmenes: «som polítics i no juristes, posen en dubte la tasca del secretari, i no fa falta portar-ho a la Diputació», resumí. I va retreure l’oposició que el cas s’utilitzés com a arma política: «s’ha jutjat públicament una persona, amb una filtració intolerable, malgrat això hem de seguir endavant amb l’expedient», tot convidant a «revisar-nos les formes i les maneres».

Hi ha molt malestar dels grups TxT, ERC i JxT vers el PSC per la filtració d’un document confidencial i per l’«escarni públic» fet a Boladeras

«S’adonen de la importància d’aquest expedient? Estan vulnerant l’article 20 de les normes de la Bústia Ètica, han impedit el debat», continuà García, que acusà el govern de manca de transparència i de «representar el pitjor de la vella política»: «no volen que es coneguin de debò els fets».

Boladeras manifestà: «jo sóc la víctima, vostès els agressors», i lamentà l’«assetjament que estic patint». «Ens diu que som els seus agressors? Retiri-ho si us plau, o emprendrem accions legals», li respongué García. Més enllà, Boladeras acusà al PSC que algú filtrés l’informe confidencial que va elaborar la Síndica, amb la intenció política de tacar-me, per això ho va filtrar a les seves agències de comunicació». Defensà que la licitació de l’Elixir ha passat tots els processos de selecció, jo no he contractat la meva cosina, Tot i així, acatà que es tirés endavant l’expedient, per millorar el que calgui en els processos d’adjudicació. «No he donat cap contracte a dit ni he fet res il·legal», insistí Boladeras.

ple municipal abril Moment del darrer ple municipal ordinari corresponent a l’abril. Es contempla que els pròxims plenaris es tornin a celebrar amb l’habitual format presencial a la Sala de Plens de l’Ajuntament de Terrassa.

Meritxell Lluís titllà el debat de «lamentable espectacle», i expressà sentir «tristor i molta vergonya. La finalitat del codi ètic és prevenir i impedir aparició i reproducció de conductes no ajustades a principis ètics, no és l’espectacle ni l’escarni públic, que és el que ha passat ara», etzibà al PSC. En canvi, per a Isabel Martínez (Cs), el fet de «no aprovar aquestes esmenes és una decisió política per part del govern».

L’Alcalde Ballart va voler mostrar fermesa: «ni se m’ha passat pel cap retirar-li la meva confiança. No hi ha problema en explicar el que calgui, demostrarem que això ha estat un bluf i no hi ha hagut cap maniobra il·legal», després de qualificar de nou com a «lamentable» l’estil de «mala política» per part del PSC.

El Ple sobre les vacunes sobrants no porta enlloc

L’oposició de PSC i Cs va forçar la celebració d’un ple extraordinari per abordar la suposada vacunació irregular de membres i familiars seus de l’ens públic Consorci Sanitari de Terrassa. L’origen de tot plegat, una notícia apareguda a la Cadena Ser Catalunya i a El Nacional, segons la qual a l’expresident del CST i exdirigent de la CECOT, Eusebi Cima, se li havia administrat el gener una de les 262 vacunes sobrants.

El govern a PSC i Cs, sobre la sospita de les vacunes: «si veuen indicis, vagin al Parlament o a un jutge»

Ambdós grups demanaren el cessament del president de l’ens, Jordi Labòria. Però la discussió, molt dura de nou, va quedar en no res, i només va servir per aprofundir en la baralla que arrosseguen govern i aquests dos grups.
«Les notícies no s’han desmentit, i si no s’ha fet, alguna cosa hi veu haver», en paraules del regidor socialista Marc Armengol. «Sis persones del consell de govern del CST encara no han dit si s’han vacunat o no», segons Javier García de Cs, que considerà que «és el nostre deure demanar aquesta informació i tenim el dret a rebre-la, a la vegada que declarava «sentir impotència» sobre la manca de transparència.

Isaac Albert (ERC), també contundent, rebutjà la polèmica generada per PSC i Cs: «estem fent en un ple inexplicable i innecessari, només per omplir de dubtes a la ciutadania, desprestigiar i insinuar el que no és». També donava per bones les explicacions donades fins al moment: «Posen en crisi els criteris que aplica el Departament de Salut? Tenen algun indici? Com pretenen donar per bona una notícia sobre una vacunació irregular, si no saben si aquesta persona no entra dins els criteris mèdics?», etzibà als partits de l’oposició.

El cas és que el govern insisteix que ha demanat explicacions i no ha rebut cap evidència de l’acusació, i s’escuda en la privacitat de les dades personals i que no és competència municipal. La regidora de Salut Mònica Polo retreia a Cs i PSC: «són vostès qui se salten la presumpció d’innocència i donen ales a una filtració que no saben si és certa». A la vegada, justificà: «les vacunes s’usaven o es llençaven. S’han administrat sempre amb criteris mèdics, a majors de 65 anys, i pacients amb patologies cròniques». I afegia: «Hem parlat amb la gerència del centre, amb el comitè d’empresa, amb facultatius i professionals, i no hem obtingut cap prova que ningú s’hagi vacunat fora d’aquests criteris». Convidà als grups que «si veuen indicis, vagin al Parlament o a un jutge».

Per la seva banda, l’alcalde Ballart també va voler se expeditiu: «L’Ajuntament no diu com s’ha de vacunar ningú». Agregà que els membres del CST depenen de la Generalitat, tot recriminant que «es permeten aixecar sospites de tot i confondre a la gent, aquestes falses insinuacions fan que vagi pel carrer i la gent em pregunti si m’he vacunat, parin ja d’escampar-ho».

Meritxell Lluís JxT, tampoc va donar suport a la proposta de cessament. «Si tinguéssim proves evidents d’aquest mal ús, llavors decidiríem». Per això, recriminà que només es basessin en una notícia apareguda als mitjans i sense tenir cap prova.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari