Cloenda del Fórum. Foto Ajt-TRS
Terrassa ha estat present, entre el 5 i el 7 de juliol, al Primer Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies (I-Cities) com a vicepresidenta continental europea d’aquest grup de treball de la xarxa de Ciutats i Governs Locals Units (CGLU), que s’ha celebrat a la localitat de Chefchaouen, al Marroc. CGLU és una organització que aglutina més d’un miler de municipis de 127 països representant més de la meitat de la població mundial i constituint-se en un potent interlocutor de les ciutats i les seves comunitats dins l’àmbit internacional.
A la trobada, i en representació de la ciutat de Terrassa, hi ha assistit l’alcalde, Alfredo Vega, acompanyat del tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat i regidor de Relacions Europees i Internacionals, Amadeu Aguado. L’alcalde, va pronunciar el divendres 6 de juliol la conferència: “El dret d’implementació de les agendes globals a les ciutat intermèdies: un valor afegit per al desenvolupament”, com a ponent representant de la delegació europea de la taula temàtica “Impulsar les ciutats intermèdies en el món: un potencial únic per a la sostenibilitat global i la justícia territorial”.
En aquesta taula es van abordar temàtiques com el desenvolupament sostenible, la justícia territorial i la igualtat, amb un èmfasi especial en aspectes com la cohesió social, els serveis bàsics per a tothom, la cultura, els valors humans, els drets i les responsabilitats o l’accés al treball; es van abordar molts dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible marcats per Nacions Unides a l’Agenda Urbana Mundial, centrant-se, sobretot, en el punt 11, que fa referència a l’actuació de les ciutats com a actors que han d’estar presents en el procés de disseny i implementació dels objectius i de l’agenda urbana mundial.
Segons Vega, “el Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies ha ofert un debat amb un sentit profund de política pública a implementar per les ciutats. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), i la mateixa Agenda Urbana a nivell mundial, són uns eixos que necessiten col·laboració i implicació de la ciutadania. El principal objectiu d’aquest fòrum és pensar les ciutats intermèdies del futur i trobar uns mínims compartits entre totes a nivell mundial, amb el propòsit de convertir-nos en els veritables motors dels ODS”.
L’alcalde de Terrassa ha valorat molt positivament l’organització d’aquest fòrum, ja que “ha ajudat a evidenciar que les grans desigualtats són un hàndicap a les nostres ciutats, a més de posar en risc una sèrie de valors. Parlem de desigualtats, però a més de les solucions, crec que estem apostant per parlar de les causes i de com combatre-les”. En aquest sentit, en la taula rodona en què ha participat Terrassa, s’ha parlat sobre la “necessitat de superar la visió assistencial, tot incorporant una visió de superació i d’apoderament. Hem parlat no només de polítiques socials concretes, també de la seva implementació, la seva gestió i seguiment”, un debat que ha acabat amb la reflexió de Vega “crec que implementar requereix transparència, informar, escoltar, compartir resultats i avaluar conjuntament. En definitiva, cal donar protagonisme a la ciutadania, una necessitat que al Fòrum hem detectat que és prioritària a molts països i una necessitat a desenvolupar en altres”.
Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Cultura, Innovació i Projecció de la Ciutat, Amadeu Aguado, ha estat el representant europeu avui dissabte 7 de juliol de la ponència “Urbanisme inclusiu: Els reptes de la formació a les ciutats intermèdies”.
La xarxa de Ciutats Intermèdies (I-Cities) està liderada per la mateixa ciutat de Chefchaouen amb el suport de Terrassa, que colidera la xarxa ocupant una de les quatre vicepresidències i n’actua com a ciutat líder a Europa. La resta de ciutats que lideren diferents àrees regionals són: Neveshir, Turquia (Orient Mitjà i Àsia Occidental), Cuenca, Equador (Amèrica Llatina) i Odienné, Costa d’Ivori (Àfrica).
El Fòrum celebrat al Marroc ha servit com a cloenda d’un procés de diferents fòrums continentals que s’han dut a terme durant el darrer any i mig per recollir la veu de les I-Cities sobre diferents agendes globals i la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.
Aquest ha estat el primer Fòrum Mundial de Ciutats Intermèdies, una trobada que es vol organitzar cada dos anys com a instrument de supervisió de la implementació de les agendes mundials a les I-Cities, a partir del material recopilat a través dels fòrums regionals. El gran objectiu és comptar amb una participació directa dels governs locals per tenir en compte les realitats que viuen les diferents ciutats.
Deixa un comentari