El Ple municipal de febrer: Suport a la Vaga Feminista i al protocol contra les agressions sexistes i aprovació del pressupost de 2018

No Comment
Roda de premsa de la Vaga Feminista a Terrassa, el passat 3 de març, convocatòria unitària. Foto PV

Un minut de silenci per la recent mort de dues dones més i contra els «feminicidis», en paraules del portaveu del PdeCat, Miquel Sàmper, va ser el primer moment d’atenció a l’agenda de les reivindicacions feministes en aquest ple municipal de febrer.

Poc després, es va fer públic un acord de la Junta de Portaveus, malgrat el vot en contra del regidor del PP i l’abstenció de Cs, en suport de la «vaga feminista del 8 març», comprometent l’Ajuntament, «a posar tots els mitjans» per a «facilitar informació i promoure la vaga i aturada de les treballadores que vulguin participar». S’assoleix també el compromís d’impulsar un grup de treball amb els grups polítics i les entitats feministes per «generar un entorn de discussió que permeti articular accions conjuntes basades en les reivindicacions de la vaga». L’acord de Junta demana al Congrés de diputades l’aprovació de la llei d’igualtat laboral.

L’aprovació per unanimitat del protocol contra les agressions sexistes a les festes majors i altres esdeveniments, va ser un moment no només políticament rellevant, sinó també emocionant, com posaren en evidència els reiterats aplaudiments del públic assistent. El protocol va ser presentat per la regidora Anna Rius de TeC, en nom del Casal de la Dona i també del propi grup, així com d’ERC-MES i la CUP.

Tot assenyalant el «patriarcat» com a context social en què es «socialitzen els homes en el rol del poder, domini i l’agressivitat, i en cavi a les dones ens reserven el llocs de submissió, vulnerables, pacients», l’acord preveu treballar amb «tots els actors» de la ciutat, fer campanyes institucionals i que, donat el cas l’Ajuntament es presenti com «acusació popular en tots els processos judicials». Es crearà, així mateix, un observatori de vigilància i anàlisi sobre la qüestió. El protocol estarà vigent a partir de la festa major d’enguany.

Davant les crítiques per no permetre que fossin els propis grups feministes els que presentessin i defensessin el protocol, l’alcalde Alfredo Vega invocà el reglament, aprovat fa poc pel Ple. Oblidava, però, com li recordà el regidor de la CUP, que aquest reglament de participació, tot i aprovat pels grups, estava ja d’origen limitat pel ROM que ve d’anys enrere.

Es va debatre una segona proposta de resolució, presentada pels grups de TeC, d’ERC-MES i la CUP, en suport i adhesió a la vaga feminista i per la creació i implementació d’un protocol contra agressions sexistes en espais d’oci, elaborada pels col·lectius feministes Guerrilla dels Cossos, Rudes Rebels i Quart Creixent, i que presentà novament la regidora Anna Rius.

La diferència en aquest cas era l’establiment d’una connexió directa entre la lluita contra les violències masclistes i el patriarcat amb la convocatòria de la vaga feminista del proper 8 de Març, tot considerant que la bretxa salarial i la desigualtat en general en el món laboral formen part de les violències i el sistema patriarcal.

«Que hi hagi dues propostes dels moviments feministes», declarà l’Anna Rius, «és positiu, mostra la diversitat i la força». D’altra banda, afegí, els grups van per davant de les institucions, perquè aquest protocol que es proposa ja ha estat en vigor durant la festa major alternativa de l’any passat. «Aquestes entitats ens ensenyem com s’ha de fer, van pel davant».

El suport a la vaga d’aquesta proposta repeteix en bona mida la majoria de les accions que ja recull la proposta de la Junta de Portaveus abans citada. La diferència principal rau en la defensa de la vaga de 24 hores, sobre la qual no es pronuncia l’anterior.

El bon ambient, tot i les diferències, acabà quan l’alcalde Vega acceptà la proposta de votació separada de vaga i protocol, que va provocar la sortida de les representants dels col·lectius feministes. De totes formes, la proposta de resolució va ser aprovada majoritàriament.

Finalment, s’aprovà també, per unanimitat, una proposta del grup ERC-MES per al foment de l’accés i la participació de les dones i les nenes a la ciència i la tecnologia.

Relacionades amb la desigualtat, però en aquest cas ampliat a les persones LGBTI, la Junta de Portaveus aprovà, amb l’abstenció de Cs i PP, una proposta que expressa el malestar de l’Ajuntament de Terrassa pel nomenament de Maria Elósegui com a jutgessa del Tribuna Europeu de DDHH «degut a les seves opinions clarament homòfobes». Així mateix, amb el vot en contra de PP, una altra mostrant suport a la llei contra la discriminació sexual, d’orientació de gènere i per la igualtat de totes les persones.

Pep Valenzuela

No a la presó preventiva de càrrecs, per la llibertat d’expressió

L’Ajuntament de Terrassa mostra el seu «rebuig contra el manteniment a presó preventiva de càrrecs electes i dirigents d’entitats socials», afirma l’acord de Junta de Portaveus aprovat amb els vots en contra de Cs i PP. Segons l’acord, «la mesura cautelar del Suprem dificulta la normalització de la situació a Catalunya, al temps que considera que «l’allunyament penitenciari suposa un càstig que atempta contra els DDHH», raó per la qual expressa la «solidaritat amb les famílies» i demana el «trasllat immediat dels presos a centres catalans».

En relació amb els presos, la regidora de PdeCat Meritxell Lluís, recordà a l’alcalde Vega el compromís públic que havia assolit d’enviar una carta de suport a les famílies dels presos polítics i exiliats, tot afirmant que no hi ha cap notícia al respecte. Alfredo Vega respongué: «no els considero presos polítics, però sí que hi ha una empatia, i la carta la tinc feta, però no l’he enviat encara, la puc enviar quan vulgui i no l’haig de fer pública»; una resposta certament sorprenent si es considera que el compromís com alcalde és un compromís públic, resposta a una reclamació pública, en un afer públic.

En l’àmbit també de la repressió i retallada de llibertats, el regidor Amadeu Aguado, responsable de Cultura, va recollir la proposta del regidor Pep Forn, d’ERC-MES, proposant l’oferta de la ciutat per exposar les fotos censurades i retirades de la fira ARCO de Madrid, així com de estudiar la possibilitat de contractar el raper mallorquí Valtonyc, condemnat a tres anys de presó per les seves cançons.

En Plàcido Lordan, representant el Moviment per Pensions Dignes, llegí un manifeste en el temps de la dita «participació ciutadana» als Ple.

En relació als atacas contra el model d’escola catalana i la immersió lingüística, la Junta de Portaveus aprovà, amb els vots en contra de Cs i PP, un acord demanant al Govern espanyol la «no ingerència», al temps que defensa el model «com a base de convivència». L’acord expressa també el rebuig contra les acusacions «d’adoctrinament i altres falsedats d’alguns partits», declarant suport al col·lectiu de professorat, mares i pares.

Aprovat el pressupost municipal 2018

El Ple aprovà de forma definitiva, ràpida i amb poques intervencions, el pressupost municipal 2018, després del mes d’exposició pública obert a al·legacions.

Les al·legacions presentades per AV i la FAVT (llegiu pàg 3), l’alcalde Vega defensà desestimar-les pel «caràcter polític i genèric, la majoria»; altres ja estarien “contemplades en el pressupost”. Però assegurà que encara «es podran tractar en els òrgans pertinents».

Les de l’empresa Mina d’Aigües van ser desestimades també. Mina reclama 2 milions d’indemnització i argumenta que mancaria dotació per la gestió directa, i que no hi hauria l’informe d’Intervenció sobre estabilitat i control. En Vega, però, afirmà que no hi ha cap número de liquidació i, per tant, no es pot contemplar partida. Pel que fa a la gestió directa, afirmà que no cal partida extra de l’Ajuntament, car «l’empresa municipal ha de ser sostenible per ella mateixa». No ho va dir, però segurament pensava que si a Mina, després de fer tot el servei encara li quedaven bons beneficis, per quin motiu no hauria de cobrir despeses la nova gestió directa…

Cs, PdCat i PP s’abstingueren en el rebuig a les al·legacions de Mina.

Pensions, tarifa de taxi, renovació dels autobusos, Vapor Ros, refugi del mercat

Mentre la proposta de manteniment de les tarifes de taxi va concitar la unanimitat, la de l’acord entre Ajuntament i propietaris de terreny sobre el torrent de les Monges va haver de ser retirada davant les reclamacions de Marc Medina, Carles Caballero i Xavi Matilla, de CUP, ERC-MES i TeC respectivament, demanant informació sobre els «riscos de benefici particular» a partir de la part de sol edificable.

El regidor responsable, Marc Armengol admeté que la informació demanada no havia tingut resposta i decidí retirar la proposta, que queda pendent.

La renovació de 10 vehicles pel servei de transport urbà, 100% híbrids, va ser aprovada per unanimitat. També s’aprovà la modalitat d’atorgament de subvencions als casals d’estiu en règim de concurrència no competitiva; a l’igual que els plans educatius 2017-18, del servei de biblioteques 2017-25.

Amb l’abstenció de Cs, s’aprovà l’acord de Junta de Portaveus que dona suport a la campanya de defensa de les pensions, contra la pujada miserable del 0,25%; també el rebuig a l’increment d’11,88% de la tarifa d’aigua subministrada en alta per Aigües Ter Llobregat, efectuada pel consell d’administració de l’ACA el passat 28 desembre, tot instant al govern de la Generalitat, «quan es constitueixi, a la recuperació de la gestió del sistema ATLl, bé a través de l’ACA o amb la creació d’empresa pública». També acord de Junta, s’instarà al Ministeri de Justícia a obrir a Terrassa un jutjat especialitzat en clàusules abusives també fou unànime.

El regidor Javi García, responsable de l’àrea d’equipaments cívics, que no va aconseguir sumar forces per demanar a la Generalitat la delegació a l’Ajuntament de la gestió dels casals de gent gran i centres cívics de la seva titularitat a la ciutat, sinó que, per contra, va aconseguir perdre el del grup TeC, davant la «supèrbia i arrogància», en paraules de Xavi Matilla, mostrada en la seva intervenció i resposta als qüestionament dels grups.

Sí va ser aprovada la proposta de TeC en relació al Vapor Ros, així com la de la CUP en favor de la recuperació del refugi de la Guerra Civil que hi ha al Mercat de la Independència.

Pep Valenzuela

Related Articles

Deixa un comentari