La Comissió Rieres exigeix mesures immediates per netejar les rieres i garantir la seguretat

No Comment

En la reunió mantinguda ahir dijous, l’Ajuntament anuncià les actuacions que s’han previst en el que queda d’any i el 2019.


Miquel Gordillo

La problemàtica relacionada amb la neteja de les rieres de la ciutat es va tractar ahir dimarts en una reunió entre Ajuntament i Comissió de Rieres. Aquest col·lectiu, format per 21 entitats veïnals de la ciutat més la FAVT, va exposar la preocupació per l’estat deplorable de les rieres de la ciutat i les reivindicacions que ve realitzant des de fa anys. Els darrers aiguats i els greus perills de seguretat que comporten, sobretot el del passat 17 d’agost, centren les preocupacions sobre un tema que les administracions, Ajuntament i Generalitat, no acaben de resoldre i que ha suposat els darrers anys moltes discrepàncies, també dirimides judicialment, sobre les competències per netejar i vetllar de forma convenient per les rieres. En aquest sentit, la Comissió hi veu “manca de voluntat política per solucionar d’una vegada per totes la greu situació” de les rieres.

De la reunió, que s’havia fixat setmanes abans, s’esperaven solucions i algunes respostes per part de l’alcalde Alfredo Vega. Aquest ha aprofitat la trobada per explicar les principals mesures de neteja i condicionament general que s’han previst entre Ajuntament i ACA, i que es pretenen dur a terme pròximament.

Mentrestant, un centenar de persones es varen concentrar al Raval, en resposta a la crida de la Comissió Rieres, per exigir que aquesta situació enquistada des de fa temps trobi una solució, tal és l’estat deplorable de les lleres de la ciutat.

Una primera actuació anunciada per l’Ajuntament serà a la riera de Les Arenes, entre el pont de l’avinguda de Béjar i la riera del Palau, centrada en l’arrencada i trituració de vegetació, i amb un pressupost de 61.299 euros, finançats a través d’un conveni signat amb l’ACA (Agencia Catalana de l’Aigua) el passat 1 d’agost. Ara però hi ha oberta una licitació per escollir l’empresa que durà a terme les actuacions, i que s’ha de resoldre en les setmanes vinents.

L’altra actuació prevista per abans de finals d’any és la retirada de residus a la riera del Palau i a la de les Arenes, en el tram comprès entre l’avinguda de Portugal i la carretera de Rubí a la de les Arenes, i entre la corba de l’avinguda de Josep Tarradelles i el carrer dels Horts, a la del Palau, amb un munt d’escombraries acumulades. Aquesta actuació anirà a càrrec de l’Ajuntament, i compta amb un pressupost de 44.000 euros Com la primera, també es troba en període de licitació. Així doncs, durant la tardor es destinaran 100.000 euros, segons explicà l’alcalde.

Reunió mantinguda ahir entre l’alcalde Alfredo Vega, el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat Marc Armengol, i representants de la Comissió Rieres. Foto: Ajuntament de Terrassa

Divergències amb la Generalitat per les competències sobre les rieres

L’Ajuntament informa igualment de què es va produir una reunió entre l’alcalde Vega i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, el passat 5 de setembre, per tractar aquesta problemàtica. L’Ajuntament recorda les diferències mantingudes amb l’ACA (Generalitat), per considerar que les competències de moltes accions i neteja de la vegetació realitzades corresponen a la Generalitat, així com la conservació de les infraestructures, i que així ho va resoldre el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya en la sentència del passat mes de juny.

L’acord signat entre Ajuntament i ACA preveu que al llarg de l’any 2019 es realitzin altres actuacions, segons informa l’Ajuntament, com ara la retirada de sediments a la riera de Palau, a l’alçada de l’avinguda de l’Abat Marcet; en la tala i esbrossada de vegetació al Torrent Mitger, a la riera del Palau i a la riera de Rubí; una actuació al mur de l’escullera a la riera de les Arenes, a l’alçada de la zona de Les Fonts; així com millores puntuals de l’endegament de la riera de Les Arenes entre el pont de Sant Llorenç i el pont de Navarra.

8 milions d’euros en impostos, cap a l’ACA

A la sortida de la reunió, els representants de la Comissió informaren en la mateixa entrada del consistori els temes que s’havien tractat. “Nosaltres demanem una brigada que netegi permanent les rieres de forma permanent cada tres mesos, mentre que l’Ajuntament diu que posarà dos tècnics que realitzin la tasca cada sis mesos”, explicà Oriol Vicente, membre de la Comissió Rieres. També explicà com L’ACA obliga que alguna de les actuacions l’ha de fer l’empresa “Forestal Catalana, diuen que per qüestions de seguretat”.

“L’ACA es porta 8 milions d’euros en impostos com a cànon de l’aigua i volem que es destini a la nostra seguretat” expressà un altre membre de la Comissió, una altra reivindicació que desenvolupa el col·lectiu des de fa mesos.

Related Articles

Deixa un comentari