L’agressió racista i masclista contra Maria espera judici

No Comment

totes som maria

Maria Gervasio va ser víctima de greus agressions racistes i masclistes, el passat 10 de juliol, als horts comunitaris de Torre-sana, agredida per dos homes al crit de “negra de merda, et mataré”. La mateixa tarda, la Maria denuncià als jutjats de Terrassa l’agressió, encara xocada, nerviosa, però ferma: «Això ja és massa», declarà. Massa no només pel fet en si, sinó perquè, a més, aquesta era la culminació de més d’un any d’assetjament, insults i violència verbal per part dels dos personatges, contra ella i, de fet, contra el grup de persones que treballa els horts del barri.

Diverses usuàries dels horts asseguren que és constant aquest reguitzell d’insults racistes, «a diari». La policia municipal havia anat moltes vegades. Els veïns i veïnes, fins i tot amb la intervenció de l’associació veïnal, han intentar minimitzar. D’una banda, explicava la mateixa Maria, pensant que «entre veïns era millor mirar de trobar una solució dialogada», però la veritat és que pel mig hi havia fins i tot «amenaces de represàlies».

Malgrat els testimonis i evidències, la jutgesa del cas considerà que el tema era tan sols una “baralla de veïns” i que s’havia de resoldre com un judici per faltes. La mobilització d’entitats i organitzacions socials va ser immediata i forta, tot i l’ambient ja quasi de vacances. Una trobada solidària amb més de cent persones al mateix hort urbà de Torre-sana i un concentració davant l’Ajuntament, demanaren al Ple municipal, que es reunia per darrera vegada abans de la parada d’estiu, que l’Ajuntament es personés com a acusació popular.

botomalarrassa

Paral·lelament a la mobilització social i les declaracions de suport de partits i entitats, el govern local també publicà un comunicat de denúncia dels fets i solidaritat amb la Maria, declarant “tot el suport a la víctima”. Al temps que decidí personar-se com a acusació. La jutgessa, mentrestant, va rebutjar la intervenció de l’Ajuntament, tot defensant encara la seva versió de la “baralla de veïns”, la qual cosa provocà que des del govern local es decidís presentar un recurs, on s’argumentava que els fets eren constitutius de violència racista i masclista.

Així les coses, el judici que s’havia de celebrar el passat 9 d’agost (tot plegat convocat amb una celeritat no només vertiginosa, sinó fins i tot estranya o sospitosa) va quedar suspès. El cas ha passat a l’Audiència Provincial i ara s’espera convocatòria del nou judici.

Les organitzacions que van donar suport a la Maria, entre les quals SOS Racisme, el Casal de la Dona, Espai en Defensa del Drets Humans i Socials, el Kasalet, la FAVT i altres, de totes formes no es quedaran de braços creuats i preparen la convocatòria d’una reunió per a garantir el seguiment i preparar una agenda d’activitats solidàries i informatives. Per la seva part, l’Espais Drets estudia l’elaboració de propostes per a l’activació de protocls per delictes racistes, masclistes.

Redacció

Related Articles

Deixa un comentari