L’Ajuntament aprova uns pressupostos 2021 condicionats per la crisi econòmica de la covid-19

No Comment

Menys ingressos i més recursos destinats, a l’espera dels fons europeus que han d’arribar al final del primer trimestre.

L’oposició continua acusant el govern de TxT i ERC de no facilitar-los el debat i la participació ni d’atendre cap de les seves esmenes.


Marcat per la incertesa econòmica i la crisi sanitària, el consistori va aprovar, de forma inicial, els pressupostos municipals per a l’any 2021. Un pressupost «amb menys ingressos, però amb més recursos, en un any excepcional», un fet «aparentment contradictori», explicà Isaac Albert durant el ple extraordinari del passat 22 de desembre. Tot plegat, es deu a «una ciutat tocada per una crisi que genera menys activitat», la qual cosa ha suposat ingressar 6,5 milions d’euros menys, però d’altra banda, afavorit per la suspensió de la regla de despesa, que permetrà fer servir el superàvit que l’Ajuntament genera.

El govern concep aquests pressupostos com una continuació del Pla de Xoc de mesures que havia aprovat el mateix govern el passat estiu. I no amaga que «ens aniria molt bé que es concretin els fons extraordinaris que va anunciar l’Estat». Així doncs, el pressupost està condicionat per les mesures municipals extraordinàries i les reduccions d’ingressos fixades per fer front a la pandèmia de la covid-19, que durant l’any 2020 han tingut un cost de 22 milions d’euros, un 10,7 % del total del pressupost municipal per a l’any vinent.

En xifres, el pressupost consolidat, que inclou totes les societats municipals i les inversions, és de 260,55 milions, un 1,37% més que el 2020. El pressupost ordinari serà de 205,7 milions, un 1,13% menys que l’any anterior, i el total, amb inversions, de 219,44 milions, un 1,08% més que el d’aquest exercici 2020. «El pressupost amb més recursos disponibles dels darrers anys», en paraules d’Albert. Els objectius enumerats pel govern són «sortir de la crisi sanitària, enfortir el teixit econòmic i social de la ciutat i preparar Terrassa per al futur».

Per a Albert, es tracta d’un «pressupost viu», que segurament «patirà variacions en els pròxims mesos, sobretot de cara al març o a l’abril, moment clau de l’aplicació del superàvit que, calculem, serà de 7,5 milions d’euros més que tindrem disponibles». I recità les diverses actuacions previstes per l’any, com ara l’aposta per la Revolució Verda, amb la millora de camins de l’Anella Verda, iniciar la construcció del Parc de la República a Sant Pere Nord -en medi ambient sumen més de dos milions d’euros-; acabar esponjament Ca n’Anglada, el pla de modernització dels polígons industrials, manteniment del comerç als barris, més de 4 milions d’euros.

Altres accions que el govern destaca: millores del servei de neteja i residus, augment del cost de manteniment de l’espai públic, més plantilla de la policia municipal, reforç del servei d’atenció ciutadana i cita prèvia, millora en espais educatius, educació en el lleure, aposta per l’institut escoles; resoldre la desinversió durant anys en tecnologia, wifi obert en diferents espais de la ciutat; equipaments, invertim en estadi olímpic, que albergarà el mundial d’hoquei femení el 2022, compromís amb l’esport amb més de 3 milions d’euros; i també en cultura.

Pel que fa al programa d’inversions, es preveu que es destinin 13.704.405 euros disponibles es destinin a diferents actuacions centrades en diferents àmbits, com ara l’educatiu, amb un increment en el manteniment i equipament dels centres educatius; en la indústria, impulsant el pla de modernització dels polígons i de la Masia dels Bellots.

La transformació digital és una altra qüestió on es posa l’interès, i passa pels «projectes Smartcities i la millora de la gestió tributària». Pel que fa a espais públics i equipaments, s’afegeix el Casal cívic del Roc Blanc o la millora de la pista d’atletisme de Can Jofresa, on «fa cinc anys que no se’n fa res», etzibà Albert a l’anterior govern del PSC.

L’oposició es queixa: «l’equip de govern no vol debatre»

No és nou que es retregui aquest govern de TxT i ERC que no promou precisament la participació dels grups de l’oposició. Segons Meritxell Lluís (JxT), hi ha una «manca de voluntat de l’equip de govern per negociar els pressupostos», i «no s’expliquen els detalls». Lamentà la regidora que no s’han fet les reunions específiques per «fer-nos coresponsables de les decisions», i manifestà dubtes sobre les inversions previstes: «per exemple, quines accions de la Revolució Verda es portaran a terme aquest any?», demanava Lluís. I anava més enllà per il·lustrar la poca predisposició del govern a debatre amb l’oposició: «actualment a les juntes de portaveus no hi ha debat polític, només són un tràmit».

De fet, la majoria del govern va tombar totes les esmenes que havien presentat els grups. El PSC havia presentat unes quantes: comprar més habitatge per fer-ho públic, formació per a aturats, més inversió tecnològica, o una plataforma de venda per internet pensant en el comerç local, entre altres. JxT va acabar retirant les seves esmenes, ja que el govern manifestà que ara no es pot saber si es podien assumir el seu cost, «assumim la majoria d’esmenes quan tinguem el superàvit, la nostra proposta és que ho treballem conjuntament», assegurà Albert. En aquesta línia, una esmena de Cs per incrementar el programa Jove Decideix, tampoc va ser aprovada, tot i que el govern també considera aquest programa «important i estratègic». «Hauríem de veure d’on traiem aquest 35% per sumar-ho aquí, la proposta és esperar també el superàvit», contestà de nou el Tinent d’Alcalde.

Però el debat més dur existeix des de fa temps entre el govern i el PSC: «vostès han dimitit de negociar els pressupostos», deia Albert, «amb altres grups hem arribat a acords, menys amb el PSC, avui presenten esmenes que en cap moment han portat a cap taula, han preferit el tuit, amb uns gràfics equivocats», en referència a una campanya dels socialistes a les xarxes que pretenen comparar les diferents inversions amb el seu govern anterior.

Respecte a una altra esmena de Cs per una gratificació als treballadors municipals, també rebutjada, el govern recordà l’augment ja previst en el capítol corresponent, així com el compromís de fer el desplegament del programa Fem Ajuntament», el qual implicarà una reorganització profunda i canvis en els llocs de treball. El regidor Javi González argumentà que «tenim raons per dubtar que aquests pressupostos siguin els millors per generar riquesa». Tot i reconèixer la bona tasca feta pels professionals dels serveis socials , demanà més inversió en els polígons, i que «la creu continua sent el comerç, l’oci nocturn i l’hostaleria en general». Per la seva part, la portaveu de TxT Núria Marin, admeté que «no són els pressupostos que voldríem, però són els que avui les terrassenques necessitem». I també feia una crida al PSC de què «facin pressió al govern central perquè arribin aquests diners a la ciutat».

Alfredo Vega definia l’equip de govern com «un mur que no admet cap proposta, han tombat totes les esmenes», i els acusa: «allò d’apostar per la transparència i la participació era abans, ara no toca». Respecte al Pla de Xoc, assegurà que «s’han fet coses, no ho neguem, algunes per pressions ciutadanes, però esperem una valoració del pla que no veien en aquest pressupost». Vega en l’actual govern «improvisació i massa autocomplaença, governar no és el mateix que manar». La seva valoració: «és un pressupost tècnicament solvent, però no és el que la ciutat necessita».

En la discussió, Albert els reblà que «potser tenen interès a confondre la ciutadania dient mitges veritats i mentides». A la vegada que reclamava «recuperar l’oasi terrassenc». Malgrat les discussions, com que es tracta del darrer ple de l’any, després vingueren els desitjos i la bona voluntat per a l’any que ve, sabedors tots plegats que serà difícil i que continuarà la crisi i la pandèmia.

Miquel Gordillo

Related Articles

Deixa un comentari