L’Ajuntament prepara la desescalada de serveis i equipaments municipals per quan s’activi la fase 1

No Comment

Oficines d’atenció ciutadana, biblioteques, i l’atenció presencial a dones a la Casa Galèria, entre els equipaments que presumiblement obriran a partir de dilluns 25 de maig. Les piscines municipals es preveu que estiguin en marxa la segona quinzena de juliol. 

L’Ajuntament reconeix l’impacte negatiu de la crisi en milers de famílies i els “greus efectes econòmics i socials” que aquesta generarà.


Redacció

De cara l’anomenada etapa desescalada del confinament, i davant la propera arribada de la fase 1 a la ciutat, l’Ajuntament de Terrassa ha anunciat un seguit de mesures a prendre, centrades sobretot a posar en marxa serveis i equipaments municipals després de dos mesos d’aturada. Presumiblement aquesta fase s’encetarà a partir de dilluns 25 de maig, un cop el govern espanyol acaba autoritzant passar a la fase 1.

En una roda de premsa telemàtica celebrada ahir dimecres, la primera després de dos mesos, l’alcalde Jordi Ballart ha fet un breu balanç de l’impacte d’aquesta crisi a la ciutat. A més de recordar les 196 persones mortes a Terrassa a causa del coronavirus, l’impacte de la crisi de la Covid-19 mostra el cantó més negatiu, «amb els greus efectes econòmics i socials que generarà», segons ha expressat Ballart. 

L’aturada de l’activitat d’empreses i professionals mostra amb contundència aquest impacte negatiu, amb més de 2.200 ERTOs des del 22 de març a l’1 de maig, amb més de 17.000 persones treballadores afectades, només per darrere de Barcelona i Martorell. I l’afectació en milers de famílies, com el fet il·lustratiu que els lots de menjar repartits cada setmana pel Centre de Distribució Social d’Aliments El Rebost hagi augmentat un 40%.

L’alcalde Jordi Ballart, durant la roda de premsa sobre la desescalada, trasmesa per Youtube el 20 de maig.

La polèmica compra del milió de mascaretes 

Ballart ha recordat que des del Govern s’han pres més de 200 accions, que segons ha afirmat l’alcalde, suposaran un impacte econòmic per a la ciutat, «que calculem que pot arribar als 15 milions d’euros, entre despeses per a l’atenció a l’emergència i el que hem deixat d’ingressar a les arques municipals». Entre altres despeses, 500.000 euros corresponen a la polèmica compra d’un milió de mascaretes realitzada fa unes setmanes (les darreres 300.000 estan a punt d’arribar), molt criticada en el seu moment per l’oposició. Però que l’Alcalde defensa aferrissadament, tot dient que “hem comès errors, i ho hem reconegut». «L’objectiu era 1 persona, 1 mascareta, quan l’Ajuntament estava més sol que mai, no és un retret sinó una gran veritat”, en referència directa a l’oposició. I ha afegit que «hem estat dels pocs ajuntaments que hem adquirit un compromís com aquest». L’alcalde també ha destacat que l’Ajuntament recuperarà 90.000 en concepte d’IVA per aquesta compra.

S’ha recordat també, davant la imminència que les terrasses puguin obrir-se amb la fase 1, que a la ciutat «teníem 500 terrasses, i hem rebut una seixantena de noves sol·licituds d’ampliació”. De fet, el consistoria ja va anunciar l’exempció total de les taxes per als establiments que posin terrassa al carrer, per la qual cosa l’Ajuntament deixarà d’ingressar uns 400.000 euros. També Ballart ha assegurat que un 57% de la plantilla de l’Ajuntament està fent teletreball.

Per la seva banda, Isaac Albert ha oferit dades de caràcter econòmic que reflecteixen les grans dificultats que ja hi són i que encara han d’arribar, com ara el «10% menys de PIB a la ciutat, arribarem a un 6% menys», ha dit, sent un dels sectors més perjudicats el de l’hostaleria. El tinent d’alcalde han reconegut «les desigualtats detectades i les que es faran visibles, amb el risc que es perpetuïn en el temps, ara necessitem ajuda de tothom».

La portaveu municipal Núria Marin, que també ha intervingut en la roda de premsa, ha afirmat que «l’Ajuntament ha estat a l’altura, igual que ho ha estat la ciutadania». La tinenta d’Alcalde ha posat en relleu uns eixos bàsics de treball: «estar al costat de la gent, valorar els serveis públics, i ser una sola ciutat». «Aquestes han estat les claus per resistir», ha dit, tot afirmant que en la nova etapa de sortida el consistori posa pel davant «l’ocupació verda com una nova etapa que comencem a explorar».

Piscines a partir del 17 de juliol

Un altre anunci ha estat el de l’obertura de les piscines municipals, el qual es preveu a la segona quinzena del mes de juliol, molt probablement el dia 17, per tancar la temporada el 13 de setembre.

A continuació, un resum de les mesures que es posaran en marxa a partir de l’entrada de la fase 1, i dels serveis municipals que es tornaran a activar.

Serveis: Equips basics d’atenció social primària; atenció ciutadana (OAC); preinscripció escolar; manteniment d’edificis al 100%, una part de Recursos Humans, Arxiu administratiu, l’Arxiu històric, i Polítiques de gènere.

Edificis: Raval/Didó/B, Glòries, Unió, Casa Galèria, Centres Cívics, Casal Cívic de Ca N’Aurell, Casal Cívic de Can Parellada, Edifici la Rasa, Pantà, Vapor Gran, Foment i Habitatge. En una segona fase, es programaria el retorn a la resta de serveis d’aquests mateixos edificis.

Atenció ciutadana

Amb l’entrada a la Fase 1, s’obriran les Oficines d’Atenció Ciutadana (OACs) amb cita prèvia. Es preveu alguna excepció en casos d’urgència inqüestionable d’alguna gestió que de no ser feta al moment provoqui perjudicis greus a la persona.

Obriran les oficines d’atenció presencial de plaça Didó i les dels districtes 2, 5, 6 i 7. Les dels districtes 3 i 4 encara no, atès que s’han adaptar adequadament.

El 010 manté entre setmana l’horari especial que fa actualment, de dilluns a divendres de 8.30 a 20h. Els caps de setmana passarà a atendre dissabtes de 10 a 14 h. Es durà a terme una campanya de comunicació fomentant l’ús de la Seu Electrònica com a primer canal i el 010 en segona instància, i remarcant la necessitat de relegar l’atenció presencial als casos absolutament imprescindibles.

Equipaments cívics

Amb l’entrada a la Fase 1, els equipaments cívics de gestió directa s’obren només per acollir serveis municipals essencials: Serveis Socials i OACs. Aquests equipaments obriran només en horari de matí. El personal de consergeria de tarda passarà a fer reforç al matí per control d’accessos, aforaments i mesures de seguretat. Les entitats que disposen d’espais a l’interior d’aquests equipaments podran accedir-hi, seguint normes i mesures de prevenció estrictes.

Arxiu administratiu municipal

Obrirà amb l’inici de la Fase 1. Les consultes presencials seran programades i les persones usuàries rebran un correu electrònic amb la data i hora de la seva visita. No s’atendran les consultes sense previs avís i sense hora de consulta.

Funerària

L’empresa aplica en totes les seves instal·lacions mesures de protecció per al seu personal i pels familiars dels difunts, seguint l’ordre ministerial. En aquest sentit, a l’oratori o al temple es respectarà l’aforament d’un terç i les mesures d’higiene i distància física establerta per les autoritats sanitàries.

El tanatori estarà obert al públic de 8 a 17 hores (l’últim servei es farà a les 17 hores). També obrirà Oficina d’atenció del cementiri.

Sindiactura Municipal de Greuges

Prestarà atenció telefònica i telemàtica, principalment, encara que es contempla la possibilitat d’atenció presencial amb cita prèvia quan es consideri necessari.

Serveis Socials

Amb l’entrada a la Fase 1, es reobriran els Equips Bàsics d’Atenció Social Primària, sempre amb cita prèvia per aquelles situacions urgents i que requereixin una atenció presencial. L’Edifici Glòries ha estat obert al llarg de tota aquesta etapa de la crisi sanitària i s’han atès les peticions de la ciutadania a través del 010, el telèfon de Serveis Socials 93.736.66.95 o a través del correu electrònic serveissocials@terrassa.cat

Polítiques de Gènere

En la Fase 1, el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) tornarà a oferir atenció presencial a Casa Galèria en els casos més urgents de violència masclista. Es manté l’atenció telefònica i no presencial en la resta de casos (a través del correu electrònic polgenere@terrassa.cat, o les dues línies telefòniques d’atenció -675957904 i 675296296- que funcionen de 9 a 20 h. En aquest horari, les professionals del SIAD atenen trucades i, en el cas que la situació ho requereixi, i amb cita prèvia, podran desplaçar-se per fer atenció presencial a la dona i atendre les seves necessitats, amb els equips i mesures de protecció adequades.

Servei LGTBI+

El Servei d’Atenció Integral a la Diversitat Afectiva Sexual i de Gènere (SAI DASIG)continua l’atenció telefònica no presencial. Com a alternativa a l’atenció presencial, s’ha el correu electrònic atenciolgtbiq@terrassa.cat o el telèfon 651.195.182 que funciona de 8 a 15 h de dilluns a divendres. En aquest horari, les professionals del SIAD SAI DASIG atenen trucades, i missatges de Whatsapp i correus electrònics.

Esports

Es pretén obrir progressivament els equipaments esportius a partir de l’entrada a la Fase 1, d’acord amb les condicions fixades en el Pla de desescalada:
• Equipaments esportius de gestió directa: s’estan ultimant preparatius per poder obrir en la Fase 1 la Pista d’Atletisme i el Poliesportiu de La Maurina per a esports individuals.

• Equipaments esportius gestionats per entitats: l’Ajuntament ja ha informat a les entitats gestores sobre les normes i condicions d’obertura, i aquestes han comunicat que podran obrir serveis en el moment que s’autoritzin activitats d’esports individuals en Fase 1.

Cultura

S’obriran al públic el Museu de Terrassa, les biblioteques i l’Arxiu Històric, progressivament, a partir de l’entrada a la Fase 1 i durant la primera quinzena de juny. Actualment s’està fent una neteja a fons i revisions de manteniment de tots aquests equipaments.

L’1 de juny obriran les biblioteques, que atendrien només visites concertades pel servei de préstec. No es permetrà, de moment, fer ús de les sales de lectura. La BCT obrirà amb el seu horari habitual (matí i tarda) i la resta només en horari de tarda, excepte la BD5 que de moment no obrirà per no poder fer-ho amb garanties de seguretat.

Entre el 3 i el 10 de juny es preveu que s’obrin les diferents seccions del Museu de Terrassa (Casa Museu Alegre de Sagrera, Castell Cartoixa de Vallparadis, Seu d´Ègara) restringint l’accés a un terç de l’aforament i rebent només visites concertades. El Convent de Sant Francesc i la Torre del Palau reobriran a la tardor, amb la nova programació de visites de grups.

Altres equipaments obriran durant la fase 2, com ara els teatres municipals, l’Auditori, la Sala Muncunill i la Masia Freixa.

Comerç

Es preveu que El Mercadal inicii la seva activitat el pròxim dimecres 27 de maig, inicialment obrirà amb 36 parades d’alimentació, higiene, cura d’animals i bars.

A l’inici de la Fase 0’5, s’han donat d’alta més de 800 comerços.

Empresa / OAE

L’Oficina d’Atenció a l’Empresa (OAE) té previst oferir atenció presencial des del primer dia de la Fase 1, sempre amb cita prèvia i en la franja horària de 8.30h a 14.30.

Foment de Terrassa

Té previst oferir atenció presencial en la Fase 1, una vegada completada l’adequació dels espais als requisits de prevenció i seguretat. Mentrestant s’ofereix l’atenció telefònica el seu horari habitual de 9 a 14 h i de 15 a 19 h a través del telèfon 937891111.

El Servei de Consum, ubicat a la segona planta de l’edifici de Foment de Terrassa, tornarà a fer atenció presencial en la Fase 1.

Educació

A l’edifici dels Serveis d’Educació situat a la Rasa, 24: dilluns dia 25, el servei d’Escoles Bressol estarà obert de 2/4 de 9 fins a les 6 de la tarda en el seu darrer dia de preinscripcions presencials. A partir del dimarts dia 26, l’Oficina Municipal d’Escolarització obrirà dues hores cada dia per atendre, amb cita prèvia, les consultes referents a la matriculació i als tràmits associats.

La resta de serveis d’Educació situats en aquest edifici: Escoles Municipals, Servei d’Orientació i Formació Professional, Promoció i Innovació Educativa, i Escoles Bressol (a partir del dia 26 de maig) seguiran fent l’atenció i informació a telefònicament i pels diferents canals de contacte existents (correu electrònic, xarxes socials, etc).

Les escoles municipals La Llar, Escola de Música, Escola d’Art i Disseny i les d’Educació Especial: El Pi i FATIMA, de moment romandran tancades a l’espera del que decideixi el Departament d’Educació de la Generalitat.

Related Articles

Deixa un comentari