Nous reptes, noves oportunitats: confluència per guanyar el demà! A debat amb el PSUC-viu, 30M

No Comment

psucViu acte 30 maig

La creació de Catalunya en Comú, un nou partit o «subjecte polític» en el camp de l’esquerra que recull i agrupa partits i aliances veteranes i les coalicions i candidatures creades recentment i de forma molt espontània per presentar-se a les eleccions (vegi’s Barcelona i Terrassa en Comú, Catalunya sí que es pot, En Comú Podem), ha ocupat les energies de bona part de l’esquerra catalana en els darrers anys.

Allò que per algunes representa la primera o més decidida aposta de militància política, és per altres només l’inici d’una nova fase. Certament, plena d’expectatives, al temps que d’incògnites en relació al manteniment o adaptació, actualització, del propi projecte fundacional, a la identitat i referències ideològiques i polítiques que, en alguns casos, poden retrotraure’s directament fins als principis del segle passat.

botomalarrassa

En aquestes labors està el PSUC-viu, que ha sigut ICV i que forma part d’EUiA i, en conseqüència del nou partit. I convoca el proper dimarts, 30 de maig, a les 19:00h al Centre Cívic President Macià, a un debat sobre els processos d’unitat popular i de confluència de les esquerres i «l’aportació dels i les comunistes en la construcció del nou espai unitari de l’esquerra catalana (Catalunya en Comú)». La trobada comptarà amb la participació d’Eduard Navarro, llicenciat en Dret, regidor d’Unitat pel Canvi a Sabadell ocupant la cartera de Treball i Empresa en el govern municipal sabadellenc i membre de les direccions nacionals del PSUC-viu i d’EUiA.

Text íntegre de la convocatòria, anàlisi de la conjuntura i propostes de treball:

Nous reptes, noves oportunitats: confluència per guanyar el demà!

Realitzem aquesta conferència en un moment de canvis polítics, que han fet que haguem d’actualitzar la nostra política d’aliances, i concretar la nostra estratègia política respecte al procés de la construcció de Catalunya en Comú.

També ens ha de servir per visualitzar l’acció política del PSUC-viu com a projecte polític que aposta per la unitat de l’esquerra alternativa sobre la base d’un programa polític, amb l’horitzó del Pol Alternatiu, com la nostra aposta estratègica en aquest àmbit.

Sabem el que significa posar la unitat de l’esquerra per sobre de qualsevol altre plantejament, deixant clara la nostra passió per la unitat de la classe treballadora, de les forces de la cultura, de la joventut, de les dones i dels sectors populars els quals seran els pilars necessaris en la construcció de l’alternativa a l’actual sistema capitalista.

El nou espai polític ve a complir la funció que en els nostres programes i documents hem anat definint com el Pol Alternatiu. En aquest sentit volem que desenvolupi i apliqui moltes de les nostres propostes programàtiques perquè podem dir que estem a l’inici de la construcció d’un projecte col·lectiu pels propers anys que ha de trobar la seva concreció en moltes de les lluites que caldrà entroncar en aquesta complexa etapa. El Nou Espai Polític ens planteja reptes de com treballar com a partit i en quina perspectiva a llarg terme. Però no esgota, ni pot esgotar en un futur immediat el projecte que els i les comunistes volem aportar a la societat catalana.

En els diferents congressos del PSUC hem anat fent aportacions cap un partit més obert a la societat, amb mecanismes de més participació, capaç d’introduir l’anàlisi dels nous problemes, des de la crisi energètica i climàtica, la precarietat al món del treball, i de dotar-se d’una nova reflexió sobre l’articulació federal de l’Estat, fins a veure la ineficàcia i injustícia de la Unió Europea, ja des de la nostra crítica a Maastricht i a la Constitució europea. Volem que Catalunya en Comú vagi més enllà d’una plataforma electoral, i ha de tenir processos d’elaboració i acció propis amb la participació individual dels i les nostres militants, però el PSUC viu continua essent necessari com a partit autònom de la classe obrera i de les forces populars precisament entre altres coses per construir un espai amb una voluntat transformadora des d’una perspectiva ampla d’esquerres.

Volem aportar al nou espai participant en la construcció programàtica i organitzativa, amb la voluntat de treballar i d’aconseguir consensos amples sobre diferents línies d’actuació:

  1. La construcció d’un pol republicà i federalista, buscant el màxim de complicitats per la constitució d’un espai federal a Catalunya que es converteixi en un referent polític, alhora d’aglutinar a tots els sectors de la societat catalana que defensen el projecte d’una Espanya republicana i federal reconeixent el dret a l’autodeterminació de Catalunya, reivindicació històrica de les esquerres, en el marc de que només l’horitzó d’un republicanisme federal, plurinacional i solidari, és capaç de reconèixer les diferències i de tractar-les com un bé comú. Volem la ruptura democràtica amb el Règim monàrquic, centralista, corrupte, bipartidista i neoliberal del 78 i l’inici d’un nou procés constituent republicà que ens porti a un nou país.
  1. L’àmbit del món del treball i l’acció sindical, reafirmant que la classe treballadora deu ser el principal protagonista del procés de lluita per la construcció d’una alternativa, i on el sindicalisme de classe té un paper fonamental, tant a les nostres CC.OO. com als altres sindicats de classe.
  1. La lluita feminista, plantejant la necessitat de les aliances amb els i les feministes que comparteixin les nostres posicions contra el patriarcat, com l’abolició de la prostitució, el rebuig als úters de lloguer i a la imposició de la custodia compartida, i la lluita per un treball i sous dignes per a les dones.
  1. La lluita per la pau i la solidaritat, com a pilars del nostre internacionalisme, amb el conjunt de pobles oprimits per l’imperialisme, i que cada dia defensen la seva sobirania front les ingerències externes, com són els pobles amics de Cuba, Veneçuela, Sàhara o Palestina.

Finalment, hem de reiterar el nostre compromís amb la reconstrucció i enfortiment del PSUC, amb la visió de construir un Partit amb més capacitat d’anàlisi, de proposta i d’acció política. Un Partit més fort, i amb mes militància d’homes i dones. Un Partit, hereu de les millors tradicions del PSUC, defensant la màxima unitat de les forces d’esquerres, dels moviments socials i dels sindicats de classe, per disputar l’hegemonia a la classe dominant, i avançar cap al socialisme i el comunisme.

Seguirem lluitant per una Catalunya Obrera, Popular i Solidària, i per la República Federal. Perquè venim de lluny i anem més lluny encara!

PSUC-viu Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari