L’aprovació, el 2017, de la llei que estableix la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) ha suposat, sens dubte «en termes socials, un avenç i jurídicament un nou dret social de les persones», declara Terrassa en Comú (TeC) en fer públic l’acord de la Junta de Portaveus per impulsar la implementació de la llei.
La llei estableix una prestació econòmica per fer front a la pobresa i pot ser un instrument de primera magnitud per acabar amb la desigualtat a Catalunya, en tant que obliga la Generalitat de Catalunya a iniciar el desplegament i a dotar-la de pressupost.
Al Ple Municipal d’aquest mes de març TeC presenta un segon Acord de Junta de Portaveus centrat en el desplegament de la Renda Garantida de Ciutadania. Un acord on insten el Departament de Treball, Afers Socials i Família a realitzar un exercici de transparència en la gestió i a informar-ne en temps i forma tant a la Comissió promotora de la Renda Garantida de Ciutadania com a les entitats municipalistes, fent públiques les dades i l’estat de la situació del seu desplegament.
Pel que fa a l’Ajuntament, l’acord demana el compromís a què realitzi tasques d’informació, suport i divulgació dels requisits per poder accedir-hi a la prestació. Una prestació que demanen que s’apliqui sense caràcter restrictiu així com la creació de la Comissió de Govern de la Renda Garantida de Ciutadania i l’elaboració i aprovació del decret de reglament que ha de desenvolupar-la.
TeC recorda que la ILP de la Renda Garantida de Ciutadania, impulsada des de la ciutadania i els moviments i entitats socials, va rebre l’aval de més de 120.000 persones, catalans i catalanes que amb les seves signatures van possibilitar que es prengués a consideració al Parlament. Va ser defensada pel portaveu de la Comissió promotora a l’hemicicle, el 26 de març de 2014.
Al llarg del 2016 i 2017 nombrosos ajuntaments de Catalunya van donar suport a la Declaració a la ciutadania de Catalunya: urgeix el dret a la renda garantida de ciutadania per superar la pobresa a Catalunya, elaborat per la Comissió Renda Garantida i signada per multitud d’alcaldes i alcaldesses del nostre país, entre ells el de Terrassa. Després d’anys de debats, superant dificultats i traves en el marc del Parlament, va ser finalment aprovada el 12 de juliol de 2017, amb l’acord de tots els grups.
Deixa un comentari