Urgent un ‘govern sòlid i estable’ per ‘retornar a la normalitat institucional’, reclama la FAVT

No Comment

«Preocupació per la situació de l’Ajuntament de Terrassa» davant la «paralització de l’acció de govern i del correcte funcionament». Qui alerta i denuncia la situació és la Federació d’Associacions Veïnals de Terrassa (FAVT), en un comunicat fet públic el dijous 9 de novembre. L’entitat del moviment veïnal fa referència com a causa a la «situació general que estem vivint a Catalunya» que en el cas de Terrassa hauria comportat, a més, el «col·lapse del govern municipal bipartit» i la «pràctica desintegració» del PSC.

Considera la Federació que aquesta situació de paràlisi no es pot mantenir i cal prendre decisions urgents. Així doncs, demana a tots el grups polítics la ràpida constitució d’un nou govern municipal «sòlid i estable» que pugui treballar de forma «eficient, transparent i amb la màxima radicalitat democràtica durant els divuit mesos que resten fins les properes eleccions». Demana, així mateix, «retornar a la normalitat institucional de la manera més immediata possible» recuperant l’agenda de reunions de taules i consells municipals.

Text íntegre del comunicat de la FAVT:

La FAVT expressa preocupació per la situació de l’Ajuntament de Terrassa, que és tradueix en paralització de l’acció de govern i del correcte funcionament dels òrgans de participació ciutadana i fem una crida a tots els grups polítics i a la seva responsabilitat per adoptar solucions estables

La FAVT hem observat amb preocupació que, en els últims mesos, l’evolució de la situació general que estem vivint a Catalunya ha provocat una paralització gradual de l’Acció de Govern a la nostra ciutat, amb l’anul·lació del Ple municipal del mes de setembre, i el fet que s’han deixat de convocar gran part de les Comissions Informatives Municipals així com la majoria de Taules i Comissions de Treball en què participem la ciutadania.

En les últimes setmanes, la situació a Catalunya s’ha anat agreujant amb la promulgació de la DUI, pel Parlament de Catalunya, l’aplicació de l’article 155 de la Constitució Espanyola per part del Govern espanyol i els posteriors encausaments judicials i els ingressos a presó preventiva de dirigents d’entitats de la societat civil i de membres del Govern de la Generalitat.

Aquests fets han estat la causa essencial del col·lapse del govern municipal bipartit conformat a les eleccions municipals de maig del 2015, amb el trencament del Pacte de Govern entre el PSC i el Pdcat, seguit de la dimissió de l’alcalde Jordi Ballart i la renúncia al càrrec de 5 regidors amb responsabilitats de govern del PSC, el que es pot considerar una crisi institucional en l’Ajuntament de Terrassa sense precedents en la història democràtica dels últims 40 anys.

I ja ha tingut repercussions negatives immediates com que en el Ple municipal celebrat el divendres 3 de novembre només es van votar els temes, sense cap tipus de debat i els que no hi havia consens previ com les ordenances fiscals pel 2018 es van haver de retirar.

Aquest col·lapse del govern municipal i la pràctica desintegració del grup municipal que va assolir l’alcaldia al començament del mandat municipal ha provocat que temes tan importants per la FAVT com la Reunió de la Taula de Residus, prevista per celebrar-se ahir dimarts, 7 de novembre, s’ha ajornat sense cap previsió de data, a l’igual que el Consell de Benestar social, que estava previst per desembre ¡!!.

Des de la FAVT considerem que no és acceptable que l’actual situació d’inestabilitat política pugui seguir afectant i paralitzant més encara els òrgans municipals i els consells i taules de participació ciutadana. Tenim molts temes de ciutat que han de desenvolupar-se, els més importants posar en marxa la nova Societat municipal de Gestió pública de l’aigua, acabar el procés Participatiu per l’elecció del nou síndic/a de Greuges de Terrassa, debatre i aprovar les Ordenances fiscals i els Pressupostos pel 2018 que han de garantir respondre de manera justa i eficaç a l’encara existent situació d’emergència per la que passen multitud de famílies afectades per la crisi econòmica i la precarietat laboral; el manteniment dels serveis públics essencials i els haurien d’afavorir d’altres temes cabdals com són una millor gestió de la neteja pública i la recollida de residus a la nostra ciutat.

Per tot això, des de la FAVT, fem la següent CRIDA:

1°.- Requerim a tots els grups polítics presents al Ple municipal perquè, des de la generositat, sense personalismes ni un excés de tacticisme partidista i en bé de l’interès de tota la ciutadania, constitueixin un govern municipal sòlid i estable que pugui gestionar l’Ajuntament de la nostra ciutat de manera eficient, transparent i amb la màxima radicalitat democràtica durant els divuit mesos que resten fins a les properes eleccions municipals, donant resposta a les principals necessitats de la ciutadania i garantint el correcte desenvolupament dels importants temes de ciutat pendents amb el màxim consens amb les entitats i els ciutadans i ciutadanes.

2°.- Que es pugui retornar a la normalitat institucional de la manera més immediata possible i no s’ajorni cap més reunió de taules o consells municipals en què participem entitats i ciutadania, amb el ben entès que des de la FAVT consideraríem adient que temes a tractar que requerissin consens i aprovació política quedessin pendents fins a constitució del nou equip de govern de la nostra ciutat.

Terrassa, 9 de novembre 2017.

Related Articles

Deixa un comentari