Protestes a tot l’Estat espanyol contra la política d’acomiadaments del BBVA

No Comment
Concentració davant la seu de BBVA a Terrassa, Direcció Territorial. Foto CCOO Concentració davant la seu de BBVA a Terrassa, Direcció Territorial. Foto CCOO

El canvi de política de relacions laborals en el BBVA, que aposta per la confrontació en lloc del diàleg i la negociació, ha portat la totalitat de sindicats presents al BBVA a convocar concentracions en les 7 Direccions Territorials que té el banc al conjunt de l’Estat espanyol, una d’elles a Terrassa.

L’entitat financera ha endurit la seva política d’acomiadaments. El passat 21 de març, un acomiadament més a Madrid, després dels de Pamplona, Madrid novament, Múrcia, Andalusia i Catalunya en els mesos anteriors. Tot sota l’eufemisme de “baix acompliment» o rendiment.

Ens trobem, de fet, amb una política sistemàtica inaugurada pel banc, amb 14 acomiadaments el juny passat, en un mateix dia -2 persones per cada Direcció Territorial. Després, s’ha produït un goteig permanent que suma ja 50 persones acomiadades.

Això de política sistemàtica no és cap metàfora. Els acomiadaments són de gent que forma part d’una llista de 600 persones que, en setembre de 2016 foren incloses en un grup dit Colectivo ENGAGEMENT (Baix Acompliment).

A banda aquests casos, simultàniament s’han produït tambén més de 25 acomiadaments en altres àrees del banco, «sense la suficient justificació i basats en qüestions subjectives», denuncien els sindicats. La gran majoria en són dones i joves, però també hi ha treballadors amb certa antiguitat que fins la data havien realitzat la feina de forma normalment.

botomalarrassa

És per això que tot apunta a un projecte de reducció de plantilla fora de qualsevol control sindical, aprofitant per «exemplaritzar» i marca territori. El BBVA, denuncien els sindicats, sotmet la plantilla de la xarxa comercial a una cursa permanent, i que amb el temor a figurar en la part baixa de la llista està provocant en algunes treballadores estrès i crisi d’ansietat, per la por a ser acomiadades.

Aquest mesurament de la productivitat per rànkings de venda, informen les organitzacions sindicals, representa una de las qüestions més negatives en el sector financer i que va en contra del servei als clients. A més, contradiu el que diu el seu president, que en l’última junta general d’accionistes, fa dues setmanes, afirmava que s’havia que cuidar les persones que atenien els clients “perquè eren els davanters, els que fan els gols.”

Llegiu el comunicat íntegre de la jornada de protesta, signat per tots els sindicats:

BBVA: Ens volen aïllats. Reaccionem units!

Des de l’any passat, el departament de T & C a BBVA està entestat a dissenyar una empresa amb una plantilla que se senti aïllada i atemorida, amb la constant amenaça de ser inclosa en alguna llista negra (Rànquings, Catalogacions, Pool de Baix Acompliment, etc) . La Direcció periòdicament colpeja les persones per evidenciar que “no encaixen” al banc.

No obstant això, ni aquestes llistes són objectives ni la definició de Productivitat es correspon amb el treball realitzat, ja que tot queda decidit dins el terreny del que és discrecional i subjectiu.

Avui són més de 600 persones les que a la Xarxa d’Oficines estan o han passat pel Engagement (“Baix Acompliment”), mentre que a Serveis Centrals molts companys s’estan veient afectats per reorganitzacions de les seves àrees sense més alternativa de futur que la “desvinculació” via acomiadament, baixa incentivada o prejubilació forçosa, en condicions inferiors a la de la resta de la plantilla, tancant-los la porta a possibles recol·locacions en altres àmbits de l’empresa.

Portem més de 50 acomiadaments (des dels 14 succeïts a la Xarxa el juny 2016, simultanis, sense expedient previ, igual que 8 acomiadaments posteriors, tots amb ofertes de conciliació com a “acomiadament improcedent”, mentre que a Serveis Centrals són ja 28 els afectats, víctimes d’una “reunió trampa”, aïllats i sense comunicació per dilucidar en 5 minuts i una trucada de telèfon si accepten l’oferta de desvincular-se o l’acomiadament), un nombre indeterminat de baixes suposadament voluntàries, i excedències “forçades”, i segueixen amenaçant per aprimar aquesta plantilla. I mentrestant, el president de BBVA manifesta que, tot i que són temps complicats, no està passant res greu. Lògic, el seu lloc sí que està més que assegurat.

La Direcció de BBVA, a través de TyC (RH) estan empenyent als companys, sota una pressió com mai no s’havia vist, a abandonar l’entitat a través d’alguna mesura aparentment “voluntària”, però que s’acaba convertint en una expulsió de la mateixa.

És per això, que la totalitat de la representació sindical a BBVA veiem necessària una rectificació en la política de T & C a BBVA. Hem de rebutjar les llistes de persones marcades. Perquè ja hi ha un Sistema Disciplinari per a escometre els hipotètics “desviaments laborals”. Perquè BBVA-Espanya, amb el seu ràtio d’eficiència, és líder en productivitat a la banca europea. Perquè colpegen a uns quants, per intentar acovardir-nos a totes i tots.

Els Sindicats no només respondrem davant qualsevol acomiadament que es produeixi, sinó que sostindrem una mobilització continuada per traslladar a T & C de BBVA el malestar profund que la seva política d’intimidació està provocant.

CCOO, UGT, CGT, ACB, CIG, ELA, LAB, CSC, SCAT, SEC, CIC

Related Articles

Deixa un comentari