[Noel Duque] La força del carinyo

No Comment

La pau social és una batalla diària que es lliura als carrers, als bars i avui en dia sobretot a les xarxes socials. Com vaig témer des del moment en què em vaig assabentar de l’atac terrorista a les rambles de Barcelona, les xarxes no van trigar a omplir-se de morbo i el que és pitjor, d’odi. Algunes persones, que per poques que siguin, són massa, creuen que l’odi es combat amb odi i van aprofitar la desgràcia per expandir els seus missatges racistes. Aquestes paraules feridores i ignorants inciten a la ira i la rancúnia, a trepitjar perquè no et trepitgin. Haurien de saber que això no ha funcionat mai i que aquests sentiments només han portat dolor i pena a la humanitat.

No tinc la recepta per acabar amb el terrorisme, però estic segur que l’amor és el camí, perquè la justícia i el tracte que vam rebre per part del nostre entorn i de la societat en general són la font d’energia positiva o negativa que ens alimenta i que determina la naturalesa dels nostres actes.

Aferrar-se a un projecte de vida i a l’esperança de ser una persona completa i feliç, fa que disminueixin les possibilitats que ens endinsem en camins foscos. I és aquí on al meu entendre cal centrar els esforços. Crec que oferir al jovent les eines necessàries per construir la seva felicitat és important i si a això li afegim un entorn lliure de discriminació i de missatges d’odi i intolerància, estarem aconseguint l’ambient adequat perquè joves d’aquí i d’allà optin per una via que els acosti a les seves vides somiades.

botomalarrassa

Tenim projectes dirigits a la infància i a l’adolescència en els barris, clubs esportius, col·legis, instituts, parròquies i mesquites, a més d’un munt de persones disposades a sumar amb gestos espontanis. Tenim el que cal per aturar l’odi: un somriure, una abraçada o l’amistat que genera felicitat, vincles i integració. La rancúnia, la intolerància, els insults i el rebuig, en canvi, provoquen el malestar que fa a massa joves vulnerables i els converteix en una presa ideal per a qui s’aprofita de les debilitats per convertir una persona en un monstre.

Només fa faltar reflexionar una mica per entendre que no és un credo el que et fa bona o mala persona, que cap nacionalitat o religió és millor que una altra. No deixem que ens enverini el discurs que ens enfronta i omplim les xarxes i el món dels missatges que parlen de pau, amor i respecte. Demano als que hi entenen que en l’amor hi ha el camí, que pensin en tots aquests joves que no tenen una opinió formada, i que contrarestin a consciència amb tolerància i respecte el missatge d’odi que tan ràpid s’expandeix.

Els polítics no hem estat a l’altura, hem fallat en el sistema educatiu i en alguns mètodes per a la integració. Hem tingut recentment un cas a Les Fonts. Hem d’assumir la nostra responsabilitat, però ciutadans i ciutadanes també tenen el seu paper en això.

No permetem missatges d’odi cap a cap direcció, i donem un paper positiu a totes les persones en la nostra vida. Estic segur que d’aquesta manera seria poca la feina que deixaríem a la policia.

A Terrassa, com en totes les ciutats, hi ha gent que sembra amor i confiança. Gent involucrada en projectes socials i gent tan rica per dins que dóna oportunitats a qualsevol ésser humà de sentir-se acompanyat i de demostrar el què val. Aquestes persones, de vegades no coneixen la magnitud dels seus actes, moltes vegades no saben que no només ajuden a altres persones, sinó que contribueixen a la felicitat col·lectiva, deixant al seu pas un clima d’amor i pau.

Em sento orgullós d’estar envoltat de molta gent que reflexiona, que mira a les persones als ulls i els dóna una oportunitat per demostrar el que valen. Us demano que parleu sense por, que la vostra mirada neta és bona, que reflexionar ens fa trigar a opinar i la ignorància parla pels colzes. Tinc por que aconsegueixin destruir la nostra convivència, però molta confiança en el poder de l’amor de la bona gent, ja que estic convençut que en som majoria.

Noel Duque Alarcón, Regidor de Comunicació i Premsa, Serveis Socials, Joventut i Lleure Infantil de l’Ajuntament de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari