[Salvador Pérez] Amb els problemes del medi ambient no es juga

No Comment

Ja hi tornem a l’hora de fer mers titulars periodístics, “Terrassa referma el seu compromís amb el medi ambient”, això és una mera moda sense cap contingut. Aquesta frase correspon a un acord per unanimitat de la Junta de portaveus municipal a proposta del Psc-Psoe, per a demanar major consciència i respecte envers el Medi Ambient.

Diuen en aquesta proposta que l’Ajuntament referma el seu compromís amb el medi ambient i la lluita contra el canvi climàtic, la promoció del consum local a través del comerç urbà de proximitat, i demana a les diferents administracions supramunicipals que incorporin aquestes perspectives mediambientals al disseny de la sortida del confinament i la desescalada. I tot seguit trobem un nou llistat d’accions de bona voluntat, que portem un munt d’anys reclamant i que sempre han aparegut en les voluntats, però que al final només algunes s’han concretat, i d’altres sempre han quedat en el llistat sense cap efecte.

Com no podia ser d’una altra manera sempre queda molt bé parlar amb el compromís pel medi ambient, molt estètic i ningú dirà res en contra. Altra cosa és quan hem d’aplicar una veritable política mediambiental disposats a fer-ho de veritat, llavors comencen les contradiccions, les voluntats desapareixen i els interessos econòmics fàctics ho desmunten o perverteixen tot, i convertim l’acció política en un mer element estètic i propagandístic, on apareixen els titulars periodístics buits de contingut real, molt discurs estètic de paper i poc compromís real.

Els problemes mediambientals necessiten poca estètica i propaganda, perquè són molt greus i posen en risc la qualitat de vida de les persones i del planeta, per tant, necessiten un veritable compromís i disponibilitat per a fer polítiques de compromís real, i per desgràcia els responsables polítics professionals dels diferents nivells institucionals no hi creuen, ni volen aplicar mesures que vagin més enllà d’una solució que no comporti conflictes amb els poders fàctics i menys amb els econòmics. Ho tenen fàcil com ja he dit moltes vegades, només han de canviar la jerarquia dominant, l’economia per sota dels criteris de sostenibilitat, i plenament determinada i subordinada a les indicacions d’aquesta última. Aplicant aquest canvi de jerarquia, molts dels problemes que portem anys arrossegant estarien resolts o com a mínim hauríem reduït el seu impacte.

Retornem a la notícia i si de veritat estam davant d’un compromís real i creïble. El primer que cal indicar és que aquesta proposta vingui d’un partit, el Psc-PsoE, que en temes de sostenibilitat ambiental no té cap credibilitat i se sorprenen que ara que està a l’oposició les presenti. Llavors cal fer-se una pregunta clara, va governar durant quaranta anys, com és que no va aplicar aquest compromís, quan ho podia haver fet? La seva política mediambiental va ser plenament estètica, sense ètica ni credibilitat, i que alguns projectes com l’Anella Verda o la municipalització del servei d’abastament, no les va promoure, sinó que van ser promoguts per altres partits. És més, moltes de les polítiques mediambientals que es van intentar implantar van quedar en res i es van anar dilatant en el temps.

També cal recordar que mai es van enfrontar als poders fàctics locals i els van afavorir, i d’això en podríem posar uns quants exemples. Es parla de llarga trajectòria local apostant per la sostenibilitat per la posada en marxa d’una regidoria de Medi Ambient, limitada i precària, d’un Consell Municipal de Medi Ambient que ha estat tant inútil com inoperant, ja que mai ha exercit com una veritable eina de participació, i que dir de l’Agenda 21, una eina que va ser totalment aigualida per a afavorir als interessos urbanístics dels promotors. I quina casualitat, quan aquesta Agenda havia de ser revisada l’any 2012, i tenia la possibilitat de fer una veritable Agenda Local per a la Sostenibilitat que havia de determinar un major compromís amb la sostenibilitat local, es va deixar en un calaix per a evitar conflictes amb els poders fàctics locals i el seu negoci que aquest partit sempre va afavorir. I així podríem anar fent llista de la manca de compromís real.

Ara queda molt bonic des de l’oposició fer documents del que no va fer mai. El més greu de tot això, és que el govern municipal actual ho compri i no faci res més que anar fent els mateixos discursos, de vegades sembla que no hagi canviat res en temes mediambientals al marge de la famosa absurditat de la “revolució verda” que no vol dir res.

Es diu que el full de ruta es materialitzarà amb actuacions de l’Agenda 2030 de desenvolupament sostenible, molt bonic. Tenen pendent multitud de temes, plans d’actuació i accions que podríem desenvolupar-se, i que estan aparcades i sense cap justificació, ja podríem fer-ho, però?

Com volen aplicar una política de sostenibilitat ambiental, si han reduït a la mínima expressió les competències del Servei de Medi Ambient. Si aquest és un servei amb greus deficiències tant en la seva gestió com en el seu pressupost ordinari i d’inversions. Com és que encara no s’han fet canvis funcionals amb un veritable model de participació en el marc del Consell Municipal de Medi Ambient amb més capacitat de decisió i compromís. I com és que l’Observatori de l’Aigua encara no té una capacitat de decisió que sigui de determinar la política de l’aigua com una eina eficient i que determini sobre el Pla director de l’Aigua. I com és que no es vol posar en marxa l’Observatori de la Prevenció i Gestió de Residus que afronti el greu problema dels residus i desenvolupi el Pla Local. I així podríem anar fent llista del veritable compromís inexistent.

I parla de crear una oficina municipal per la promoció de l’economia verda, quan s’està desmantellant el CDEA, que era l’eina de referència en tots els aspectes de sostenibilitat.

Podríem anar allargant molts aspectes, volen un veritable compromís, doncs ja el tenen, apliquin tot allò que al llarg del temps han anat aprovant, facin un Pla Local de Sostenibilitat Ambiental que trobaran amagat en algun armari que subordini tota la política municipal, i així com molts d’altres projectes amagats interessadament, no caldrà que inventin, ni facin noves llistes, ni perdin el temps, si de veritat volem assolir un compromís amb el medi ambient, però de veritat, tenen una oportunitat, això si, no facin cas d’aquells que durant anys van fer una política d’estètica sense més. I el nou equip de govern corres el risc de veure amb les mateixes contradiccions, i a cop de titular periodístic no es va enlloc i és una política de curt termini.

Salvador Pérez Riera

Related Articles

Deixa un comentari

cacaus Alternativa3