L’Ajuntament promou un programa d’activitats per commemorar el 150 aniversari del naixement d’Aureli Capmany

No Comment

Diverses entitats del D4 han participat en la seva confecció, que culminarà el 24 de maig amb una festa ciutadana i la inauguració del parc d’El Patufet

L’Ajuntament de Terrassa, conjuntament amb diferents entitats del Districte 4, organitza un programa d’activitats en commemoració dels 150 anys del naixement d’Aureli Capmany i se suma així als actes que se celebren arreu de Catalunya per commemorar el 2018 com a Any Aureli Capmany. L’objectiu és difondre la seva figura i acostar-la a la ciutadania a més de reconèixer la seva tasca en favor de la cultura popular catalana.

El conjunt de les activitats programades, que han comptat amb la implicació de diferents entitats i associacions, es duran a terme a diversos espais i equipaments amb la intenció de seguir treballant i potenciant noves centralitats culturals arreu de la ciutat. Un programa d’activitats que culminarà el proper dijous 24 de maig amb una festa ciutadana d’inauguració del parc d’El Patufet, un espai situat a la placeta de Miquel Utgès de Ca n’Aurell on s’han instal·lat un seguit de jocs infantils inspirats en el popular conte infantil d’en Patufet i que contenen una vessant lúdica, artística i de difusió de la cultura popular. Així, aquest espai portarà el nom d’una de les publicacions catalanes amb més tirada de la història, la revista infantil il·lustrada En Patufet de la que Aureli Capmany va ser fundador i primer director l’any 1904.

Les activitats de commemoració del 150 aniversari del naixement d’Aureli Capmany es van iniciar el passat 10 d’abril amb l’organització d’un concurs de dibuix al voltant de la revista En Patufet en el que han participat prop de 400 infants de P5 de vuit escoles del Districte 4.

Els dibuixos guanyadors del concurs en cadascun dels centres educatius participants s’exposaran al Casal Cívic de Ca n’Aurell entre el 24 i el 31 de maig, a la Biblioteca del Districte 4, entre l’1 i el 7 de juny, al local de l’ Associació de veïns del Roc Blanc del 7 al 14 de juny, al Centre Cívic Maria Aurèlia Capmany del 14 de juny al 12 de juliol i al Casal de Can Palet de Vista Alegre entre el 12 i el 19 de juliol.

Aquesta mostra de caràcter itinerant s’ha fet coincidir amb el calendari de les festes majors dels barris on es faran les diverses exposicions. D’altra banda, la Biblioteca del Districte 4 acull l’exposició “Tebeos i patufets. Les revistes infantils a Catalunya”, on es mostren les principals publicacions per a infants i joves que s’han publicat a Catalunya des de principis del segle XX i fins a l’actualitat. La mostra, cedida per Jordi Clapés – Escola Sant Nicolau de Sabadell, es podrà visitar fins al divendres 25 de maig.

El mateix comissari de l’exposició, Jordi Clapés, serà l’encarregat de conduir el taller infantil “Patufets i tebeos” a la BD4 el dimarts 22 de maig adreçat a l’alumnat de cinquè de primària de l’Escola França.

Entre les activitats organitzades amb l’objectiu d’apropar i difondre la figura d’Aureli Capmany, s’ha programat la xerrada “Aureli Capmany: país, cultura i educació” a càrrec de Montserrat Garrich, comissària de l’Any Capmany i experta en la història de la dansa popular catalana. La xerrada, que també servirà per iniciar les activitats de la Festa Major del barri, es durà a terme el dimecres 23 de maig a les 19 h al Casal Cívic Municipal de Ca n´Aurell.

Sobre Aureli Capmany

Aureli Capmany va néixer a Barcelona el 26 de febrer de 1868 i es va convertir en una figura cabdal per a l’estudi de la cultura popular d’arreu de Catalunya: els contes, la dansa, la cançó, la imatgeria festiva, les llegendes, els refranys i la música. Fou un dels fundadors de l’Orfeó Català i de l’Esbart de Dansaires, i dirigí l’Esbart Català. Fou el fundador i el primer director de la revista infantil En Patufet, l’any 1904, i col·laborà en altres publicacions.

D’altra banda, i durant el tercer trimestre d’aquest any, l’Ajuntament també prepara activitats per commemorar els 100 anys del naixement de la novel·lista, dramaturga, assagista, traductora i activista cultural, Maria Aurèlia Capmany, filla d’Aureli Capmany.

Related Articles

Deixa un comentari