[Gracia García] 17 de maig: solidaritat i aliances

No Comment

Aquest 17 de maig es celebra a tot el món el Dia Internacional contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia. Una data rellevant i reivindicativa, en la qual hem de continuar reclamant la igualtat real i efectiva per al col·lectiu LGTBIQ.

Tot i que encara queda molt per avançar en matèria social, legal i jurídica, veiem amb esperança com es segueixen fent passos positius en el reconeixement dels drets civils del col·lectiu LGTBIQ. Recentment, el Parlament australià ha aprovat una llei per la qual legalitza el matrimoni entre persones de mateix sexe, menys d’un mes després que la majoria dels ciutadans del país recolzés de forma aclaparadora aquesta legislació en un referèndum postal no obligatori. Una bona notícia que ens demostra que tant les societats com les institucions estem progressant en la conquesta de drets i llibertats. En aquest sentit, també hem de recordar que Catalunya va liderar l’avenç en el reconeixement dels drets LGTBIQ amb l’aprovació de la Llei 11/2014 del 10 d’octubre, per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per eradicar l’homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Aquesta legislació va arribar gràcies a la feina tenaç de les entitats durant molts anys i, tot i que no s’ha desplegat en la seva plenitud, ha suposat un gran avenç per al col·lectiu.

En l’àmbit local, Terrassa és avui una ciutat referent en la lluita contra la discriminació i per la igualtat gràcies a la feina que es realitza des de la Regidoria de LGTBIQ. A més, afortunadament comptem amb un teixit associatiu realment implicat i potent, reivindicatiu i divers, que no cessa en la denúncia de casos de violència i abús, així com en la defensa dels drets de les persones LGTBIQ. Des de l’Ajuntament, acompanyem la seva lluita i compartim la necessitat de seguir treballant per aconseguir una igualtat real i efectiva. Al novembre de 2014 s’aprovava el Pacte DASIG (Pacte de ciutat per a la diversitat afectiva, sexual i d’identitat de gènere), al qual ja estan adherides més de 40 entitats i institucions de Terrassa i en el marc del qual s’estan desenvolupant accions en contra de la discriminació i a favor del respecte.

Aquest any, la Jornada del 17 de Maig posa el focus en un tema concret: Solidaritat i Aliances. Un enfocament que pretén ressaltar la necessitat de solidaritat dins de les comunitats de minories sexuals i de gènere, ja que els drets d’un grup específic no es poden assegurar sòlidament si no es garanteixen els drets d’altres grups. En un món cada vegada més global, les injustícies es generalitzen i la força per combatre-les també ha de ser transversal. Només amb implicació aconseguirem avançar en una societat en la qual es comprengui que la diferència, mai ha de generar desigualtat.

Gracia García, Regidora d’LGTBIQ de l’Ajuntament de Terrassa

Related Articles

Deixa un comentari